Megnyílt a Quartet

A csehországi Chebben folytatódik a tavaly indult és két éven át zajló Quartet Nemzetközi Színházi Fesztivál. Március 24 - 28. között itt találkoznak a magyar, a cseh, a szerb és a francia színházi szakemberek. A programsorozat az egri Gárdonyi Géza Színház előadásával, Visky András: Alkoholisták című drámájával nyílt meg teltház előtt.

Jan Svoboda, Cheb polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit. Elmondta: öröm számára, hogy erősödik a társulatok, s így a városok együttműködése. Beer Ferencné, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a fesztivál egyben azt is jelenti, hogyan gondolkodunk, és merünk gondolkodni egymásról, az egymás mellett élésről, itt Európában. Előző nap Homa János, Eger Kulturális Bizottságának elnöke üdvözölte a fesztivált, azt mondta: ez is erősíti a négy nemzet barátságát, valamint kulturális életét. Így a két város: Eger és Cheb (németül Eger) is szorosabbra fűzi majd a kapcsolatot. Ezután levetítették Bollók Csaba: Iszka utazása című filmjét a város Art mozijában, ahol a nézők az alkotókkal is találkozhattak. A nyitónapon számos program várta az érdeklődőket: a városi galériában Esterházy Péter: Rubens és a nem-euklideszi asszonyok című művét olvasták fel cseh nyelven a Chebi Színház művészei. Kutas Ágnes Prágában élő hegedűművész játszott magyar népzenét, és ízelítőt adtak a magyar gasztronómiából is. Kiállítás nyílt Miomir Polzović, szerb fotóművész Chebről készült képeiből.

A fesztiválon minden nap más-más nemzet mutatkozik be: az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a francia nantes-i Rictus Színház és a Nyugat-csehországi Chebi Színház, illetve az egri társulat előadásai mellett kortárs írók művei hangzanak el, a színészek pedig mesterkurzuson azt kutatják, ki hogyan gondolkodik ma Európáról, és a színházról. A városházán nyilvános vitát tartanak arról, hol, hogyan támogatják a kultúrát.

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása