Mihail Ugarov: Oblom-off

A kortárs orosz színház nagy tehetségű író-rendezője, Mihail Ugarov irodalmuk egyik legismertebb klasszikusa, Goncsarov Oblomov című regényét dolgozta át színdarabbá. Követve az eredeti művet, az adaptáció is a változó világban örök értékeket képviselő ember sajátos törekvéseiről szól: miként maradhasson tiszta, hogyan védje meg magát a valóság kísértéseitől, gyötrelmeitől.

01


A semmittevés a darab főhőse, Ilja Iljics szemszögéből nem a lustaság jele, hanem tudatosan vállalt életforma, amely által megkülönböztetheti magát a számára értelmetlen, önző új világtól.

A viselkedése - a végzete. Megadatnék számára a tiszta szerelem, a teljes élet lehetősége, ám nem él az alkalommal, nem merészkedik elő önkéntes magánya elefántcsonttornyából. Amikor rádöbben, hogy rosszul döntött, már késő.

02

Izgalmas, minden korosztályhoz szóló előadást ígér Andrzej Bubien , a darab lengyel származású rendezője. Korábban az ő színre vitelében játszotta kirobbanó sikerrel a debreceni Csokonai Színház Smetana Eladott menyasszony című operáját. Ahhoz hasonlóan, ezúttal is a darab szellemiségét megőrizve hoz létre egy felkavaróan mai játékot, amelyben a szereplők által megélt tiszta emberi érzelmek, a gyönyörű, irodalmi értékű párbeszédek azt sugallják valamennyiünknek: bármilyen is legyen körülöttünk a világ, meg kell őriznünk benne a tisztánlátásunkat, s a reményeinket feladnunk, nem szabad! Az előadás nagy kérdése: ez -vajon lehetséges-e? Bízunk abban, hogy minden néző megtalálja - egy este erejéig legalább - a saját válaszát. Az előadás magyarországi ősbemutató.

04

Mihail Ugarov: OBLOM-OFF

Színmű két részben
A Zavarka Fordítóműhely fordítása alapján átdolgozta: Kozma András

Ilja Iljics Oblomov: Trill Zsolt
Agafja Matvejevna Psenyicina: Györgyi Anna
Olga Szergejevna Iljinszkaja: Szűcs Kata /Kriszta Kinga
Arkagyij:  Mercs János
Stolz: Tóth László
Zahar: Bakota Árpád
Küldönc: Nagy László

Közreműködnek:
Buka Helga
Endi András
Kókai Tamás
Steuer Tibor
Pozsonyi Ágnes
Pozsonyi Zsófia


Ügyelő: Karl József
Súgó: Pethő Zsuzsa
A koreográfus asszisztense: Laczó Zsuzsa
Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Dramaturg, a rendező munkatársa: Kozma András
Koreográfus: Katona Gábor
Zeneszerző: Piotr Salaber
Díszlet- és jelmeztervező: Anita Bojarska

Rendező: Andrzej Bubien

Bemutató: 2009. március 27 .

03


Fotó: Máthé András
Forrás: Debreceni Csokonai Színház

süti beállítások módosítása