18 éve színpadon

A budapesti Wataridori Színkört még 1991-ben hozták létre az akkori Nemzetközi Előkészítő Intézetben tanuló határon túli diákok egy bemutató előadás erejéig. Ki gondolta volna akkor, hogy ez az együttes, amely túlélte az évi diákcserét, az intézet gyakori név- és alapítóokirat-változásait, 2009-ben immár sokadik bemutatóját tartja? S az új tagok mellett szép számmal vannak olyanok is, akik már befejezték egyetemi tanulmányaikat, Budapesten családot alapítottak, és hosszú évek óta visszajárnak, hogy szabad estéiken a régi lelkesedéssel vessék magukat egy-egy darab, egy-egy szerep felfejtésébe.

csoport

1992 tavaszán Nyikolaj Erdmann A mandátum c. szatírájának színrevitelével indult útjára a sikersorozat, amit egy igazi ősbemutató követett, hisz a lelkes társaság színre vitte Ferdinandy György Hurrikán c. szomorújátékát, amely Remenyik Zsigmondnak állított emléket. 1994-ben került a színkörhöz Körömi Gábor drámapedagógus, aki társrendezésben Balassi Bálint Szép magyar komédia c. pásztorjátékát rendezte meg Görgey Gábor átiratátában, s az előadás zenéjét a Musica Historica együttes szolgáltatta. Az előadás Zsámbékon is nagy sikert aratott, s tíz évvel később, amikor a színkörnek helyet adó intézmény már Balassi nevét viselte, az előadást új szereplőkkel megismételték. Az első bemutató érdekessége, hogy eredetileg szerepet vállalt benne az akkor még a Nemzeti Színház segédszínészeként működő Gyuriska János is, akit mivel akkor vettek fel a Színművészetire, pár próba után kimaradt az előadásból. De az eltelt 18 év alatt szinte alig volt olyan év, hogy a csapat ne jelentkezett volna bemutatóval. 1995-ben egy előadás erejéig színpadra került Ad De Bont Egy fiú Boszniából c. játéka is, amely a szerbek boszniai agressziójára reflektált, s a háború a témája A nék bosszúja c. előadásnak is, amely Arisztophnész - Lüszisztraté c. komédiája alapján készült. 2006-ban mutatták be Vörösmarty Csongor és Tündéjét, amellyel több fesztiválon is sikerrel bemutatkoztak.

rezman-takacs-kovacs

Körömi Gábor mellett az idők folyamán Nagy Anikó (Cocteau: A rettenetes szülők) és Holop Szilveszter (Shot) vállalt rendezést egy-egy darab erejéig. A csoport a több mint másfél évtized folyamán több hazai és külföldi fesztiválra eljutott (Pécs, Mosonmagyaróvár, Révkomárom, Szepsi).

Tavaly novemberben mutatta be a Wataridori (amelynek a neve cikázó fecskét jelent) a Shot c. előadást, amely egy 2000-ben nagy sikert arató cseh film, a Samotári (forgatókönyv: Petr Zelenka és Olga Dabrowská) szabad színpadi átirata. 1 shot = 44,3602943 ml. Ennyi az űrtartalma annak a bűvös italnak, amelyet a macedón pincérnő, Veszna (Takács Emőke) szolgál fel azoknak a fiataloknak, akik felejteni járnak a kocsmájába. Péternek (Szabó Wictor), aki épp most válik barátnőjétől, Jankától (Nickel Réka), s akit kitartóan üldöz egykori szerelme, András (Kárpinszky András), Karesznek (Rézmán Sándor), aki a gondjait és fájdalmait cinikus álarc mögé bújtatja, vagy a drogokkal élő Lalának (Konc Gábor), aki azt hiszi, hogy így menekülhet el a világ elől
rezman-takacs

Megjelenik még a történetben a csak önmagával törődő Anya (Nagy Judit), egy drogdíler (Ðurica Dejan) s egy könnyűvérű nőcske, Mónika (Kovács Fruzsina). Főleg a férfi szereplőknek nyújt lehetőséget a kibontakozásra a forgatókönyv, amely arra vállalkozik, hogy bepillantást nyújtson mai fiatalok életének mindennapjaiba, alig egy óra alatt megragadjon egy életérzést, és szembesítsen önmagunkkal, hiszen hiába is tagadnánk, a Shot szereplői itt járnak közöttünk, ha ugyan nem ismerünk magunkra egy-egy figurában. Gyevi-Bíró Eszter segítségével, aki annak idején a neves koreográfus, Uray Péter tanítványa volt, a színkörre eddig nem jellemző mozgásban való gondolkodás is megjelenik az előadásban, és a szereplők, ha nem is mindig azonos intenzitással, de kísérletet tesznek ennek a sokkal bonyolultabb nyelvnek a működtetésére.

rezman-szabo-takacs

S már készül az idei bemutató is, Synge A nyugati világ bajnoka c. játékát Körömi Gábor rendezi, a címszerepben a Shot-ot rendező Holop Szilveszterrel.

Juhász Dósa János
Erőss Elemér felvételei

süti beállítások módosítása