Zár a Stúdiószínházi Fesztivál

Két rendhagyó előadással zár az idei Stúdiószínházi Fesztivál Egerben.17 órától Visky András: Alkoholisták című drámáját játssza az egri társulat. Szegvári Menyhért húsba vágó rendezése finom humorral kibélelt előadás. Este 7 órától pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház: Kasimir és Karoline című előadása zárja a fesztivált.

kasimir s karoline fot
Jelenet a Kasimir és Karoline című előadásból

Ödön von Horváth darabja a müncheni Oktoberfest forgatagában játszódik, ahol jobb sorsra érdemes emberek sodródnak álmaik, illúzióik nyomában: szeretnének kiszabadulni a mindennapok szorító gondjaiból, elmenekülni életük nyomasztó, kisszerű valósága elől...

Az előadás után az egri Cabaret Band ad koncertet a színház átriumában, majd a fesztivált 21.30-tól a zsűri értékelése és díjkiosztó zárja.


Visky András: Alkoholisták

- Zenés perform szünet nélkül -

Szereposztás
Éva: Nádasy Erika
Mária: Nádasy Erika
Atyus: Venczel Valentin
Idős angyal: Venczel Valentin
Kálmán atya: Hüse Csaba
Fiatal angyal: Hüse Csaba
Trezor: Ivády Erika

Másik Mária: Ivády Erika
Gyermek: Veres József
Ruhakivitelező: Szani

szló Tamásné

Látvány: Szegvári Menyhért
Szcenikus: Gróf Gyula
Ruhakivitelező: Szaniszló Tamásné

Zene: Kátai László
Dramaturg: Jónás Péter
ügyelő: Bajusz Orsolya
Súgó: Horváth Éva
Asszisztens: Horváth Éva

Rendező: Szegvári Menyhért

/Bemutató: 2009.02.06./

alkoholistak
Jelenet az Alkoholisták című előadásból

 

Éva, a darab hősnője alkoholista. Színésznő is lenne, de évek óta nem osztják ki. Valószínűleg elvesztette a gyermekét.

Szeretné megnézni 10 rongyért egy orosz fuvaros képét - senki nem tudja, mi van a festményen, de aki meglátja, garantáltan elveszti a hitét. Így legalább Éva szerint meg lenne oldva minden probléma, nem kellene álmodni éjjelente a saját feltámadásáról.

Éva egyszer már érezte a lélek illatát az orrában - olyan, mint amikor egy körúti fodrászüzletnek kinyitják az ajtaját. Évára néha talán angyalok vigyáznak, néha talán nem.

Éva mondja a darabban: „Amikor ellágyulok és elmerevedek egyszerre, fekszem az asztalon a Jóbarátban, és nincs semmi idő meg gondolat meg emlék, semmi, és nem is fázom, érted, fekszem a puha és langyos füstben, ami az emberekből jön ki... Igazi mennyország... Nézd csak, nézd... Sok lélek meg angyal jön ki az emberekből, de ezt te nem tudhatod, és mind bódítóan illatos, és körülvesz engem, körül, körül... (énekel) „Körülvettek engem a halálnak félelmei..." "

Visky András, kortárs erdélyi szerző titokzatos, költői misztériumdrámát írt, nagyon is földközeli szereplőkkel és helyzetekkel. Hitkeresés és akasztófahumor, angyaljárás és kocsmalíra.

„Két világ, a látható és a láthatatlan, a színház két világa párhuzamosan egymás mellett ...

A realista jeleneteket a misztérium tükrében kell értelmeznünk, és fordítva ... Röviden: Wim Wenders Plusz. Valamivel bővebben: olyan színház, amelyben „nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut"; és azé sem, aki nem akarja (nem-akarja), valamint: sem nem azé, aki nem mozdul." (Visky András)

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

Kapcsolódó cikk:
- Kasimir és Karoline a Stúdiófesztiválon

 

süti beállítások módosítása