Karaokeman

Egy középkorú férfi. Egy teljesen átlagos "szalaríman", hivatalnok-üzletember. Mindene megvan, feleség, két gyerek, kocsi, és öt éve végre lakást vett magának a külvárosban. Persze mint bárki másnak, neki is megvannak a maga problémái. A munkájával, a családdal és még ezen túl is... A nehézségeken mindig a karaoke segítette át. Egy napon pedig egy kollégája felkéri vőfélynek, és úgy adódik, hogy nem utasíthatja vissza. Ráveszi vonakodó feleségét, hogy teljesítsék a megbízást, ám az események váratlan fordulatot vesznek. Hirtelen kísérőzene nélkül marad...


karaokeman2


A japán darabok külföldi előadásának nehézsége főként a nyelvi akadályokban rejlik. Viszont az is tény, hogy a mai Japánt nem lehet a végtelenségig csupán hagyományos darabokkal illetve néma művekkel közvetíteni. A Karaokeman egyediségével, színvonalával külföldön már többszörösen kiállta a próbát.
A Karaokeman c. előadásban a jellegzetes "szalaríman"-életmód szimbóluma vezet végig. A mai japán átlagember szórakozását szolgáló karaoke mára világszerete közismert szó lett, így a téma nem teljesen idegen Japánon kívül sem.

A 2002-es kínai előadás alkalmával a közvetítő cég külön kiemelte a produkciót, mint amely a legmélyebb benyomást keltette a japán vendégjátékok sorában. Indoklásként hozták fel többek között, hogy a mai japán társadalmat ábrázolja, a mindennapok emberéről szól és szórakoztató.
A 2005-ös koreai előadás végeztével a koreai fél a mű megfilmesítésére illetve színpadi feldolgozására kért és kapott engedélyt.
Kínában, Koreában és Amerikában nagy elismerésben részesült a mű, ám a spanyol előadás sikere után remélhető, hogy kedvező fogadtatása lesz azokban az országokban is, amelyekkel lazább a kulturális kapcsolat.

karaokeman1

Tom Project:

A Tom Project 1989 óta készít színházi előadásokat, főként monodrámákat és Japánban az egyszemélyes színház úttörőjeként tartják számon. Eddig tizenhat produkció jött létre, amelyekkel 2000 óta Japánon kívül is turnéznak. Eddig Spanyolországban (2000), Kínában (2002), Oroszországban (2003), Koreában (2005), és Amerikában (2007) jártak.

A Tom Project az eddigi tendenciával ellentétben nem a hagyományos Japánt bemutató darabokat viszi külföldre, hanem a mai Japánt ábrázoló műveket.

Saját külföldi előadásaikon kívül koordinátorként működnek közre japán színtársulatok koreai színházi fesztiválokon való részvételekor, illetve szerveztek már japán és külföldi közös előadást is. A jövőben növelni szeretnék nemzetközi kapcsolataik számát és fokozni a kulturális kapcsolatok mértékét. Céljuk egy nemzetközi monodráma fesztivál létrehozása.

 

2003-ban Kazama Morio monodráma-trilógiája (Karaokeman, Utazáskor az ég, Egyedül) elnyerte a Művészeti Fesztivál nagydíját és a Jomiuri Színművészeti Nagydíj fődíját, illetve más japán színművészeti díjakat is. Kazama Morio tevékenysége nemcsak megszilárdította az egyszemélyes színház műfaját, hanem egyben jelentősen emelte a művészi színvonalát is.


Kazama Morio
(1949, Tokió)

1959-től 1966-ig gyerekszínészként tevékenykedik. A Vaszeda Egyetem színész szaka, és egy színészképző elvégzése után 1977-től nagy népszerűségre tesz szert a Cuka Kóhei társulat színészeként. Azóta nagy elismerésnek örvend színpadi és filmszínészként egyaránt, és számos nívós díjat nyert Japánban.

Mizutani Rjúdzsi (1951, Tomakomai (Hokkaidó, Japán))
Népszerű tévéműsorok, sorozatok forgatókönyveit, színdarabokat ír és rendez, sokoldalúan tevékenykedik az előadóművészetek terén.

image001

a JAPÁN ÉVAD keretében
Tom Project:
KARAOKEMAN
- japán nyelven, magyar felirattal -

Kazama Morio egyszemélyes színháza (75')

Írta és rendezte: Mizutani Rjúdzsi

Előadás időpontok:
2009. április 6. hétfő / 19.00
2009. április 7. kedd / 19.00

Jegyek kaphatók a Merlin Szervezésén és jegypénztárában
Jegyár 2000 Ft, diákjegy 1500 Ft, SZFE diák 500 Ft

Jegyfoglalás e-mailben:
kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu
info@merlinszinhaz.hu
Internetes jegyvásárlás:
http://merlin.jegy.hu

karaokeman_flyer001

Forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása