BL a Bárkán

A Trafó és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére 2005 őszén szakmai díjat alapított, amelyet a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról neveztek el. Az idei díjazottak egyike a Ladányi Andrea Borlai Gergővel készített BL c. előadása volt.


ladanyi

 

"A ligeti kikiáltók szavaival élve: egyet fizet, két zsenit kap..." MGP

A BL című előadás Borlai Gergő ütőhangszeres komponált és improvizációs zenéjére és Ladányi Andrea táncművész táncelőadására és koreográfiájára készül. Az előadás az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával, mintegy hatvan percen keresztül. A vizuális és technikai részt két dobfelszerelés (Gretsch), egy 6x10 méteres emelvényrendszer, egy 3x4 méteres vetíthető felületű plexifal, két videokamera, projektor és a koncerthangosítás alkotja.

"Amikor egy táncos és egy zenész találkozik a színpadon, sokszor az az érzésünk támadhat, hogy tisztelettel méregetik ugyan egymást, de ahelyett, hogy valóban kapcsolatba kerülnének, párhuzamos monológokba kezdenek, önnön nagyszerűségük önkéntelen fitogtatásaképp. Ladányi és Borlai kettőse nem ilyen: nincsenek monológok, párbeszéd zajlik, két olyan, egymásra valóban kíváncsi lény között, akik szépen lesétáltak saját talpazatukról, és vállat rándítva a "Magyarország legjobb táncosnője/dobosa" címkére, úgy döntöttek, hogy ezen az estén mindent az alapoktól kezdenek újra, méghozzá közösen."

 

BL

Borlai Gergő - zene, dob, ütőhangszerek
Ladányi Andrea - koreográfia, tánc
Payer Ferenc - fény
Keserű Zsolt - videotechnika
Lakatos Márk - stylist

Előadás időpont: 2009. május 04.
Helyszín: Bárka Színház

Jegyár: 1800 Ft/felnőtt

Forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása