Játszótér

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban április 30-án, csütörtökön, este 7 órától kerül sor az évad utolsó bemutatójára. A Játszótér című táncszínházi előadást előadást Bozsik Yvette budapesti koreográfus állítja színpadra.

playground2

 

Bozsik Yvette harmadik alkalommal rendez Romániában, 2006-ban a konstancai Nemzeti Színházban a Kabaré-t, 2007-ben a bukaresti Operettszínházban a Bál, avagy táncos mulatság című produkciót vitte színre.

Bozsik Yvette Játszótér című előadását főként egy Kenneth MacMillan- és egy Nizsinszkij-koreográfia inspirálja.

„MacMillan darabjai közül a Playground épül a legerősebben az emberi psziché tanulmányozására. Nyugtalanító darab... A lélek nyomoráról és vadságáról szól. Minden félrebeszélés és romantizálás nélkül vizsgálja az emberi sorsot, végül mégis eljut egyfajta hajthatatlan szépséghez" - írták a darab 1979-es Edinburgh-i ősbemutatójáról. Abban az előadásban a címben jelzett játszótér egy drótkerítéssel körülvett udvar volt. Börtönre emlékeztető, rácsos ablakú épület fala látszott mögötte, a falon festett karikatúra-figurák. A játszó „gyerekek" egy elmegyógyintézet lakói - játékaik a sérült személyiségüket tükrözik. Az ápoltak között van egy furcsa lány is és egy meglehetősen erőszakos, zaklatott fiatalember, aki közeledni próbál hozzá... Táncuk végén a lány epileptikus rohamban tör ki, és az ájulása újabb játszmát indít el a téren. Az ápoltak rátámadnak a fiúra, majd színre lép három fehérkabátos orvos, akik kényszerzubbonyt húznak rá. A többiek számára letelik a játék ideje. A betegek leveszik a gyerekruhákat, felveszik az intézeti ruháikat és kimennek. A magára hagyott, kényszerzubbonyos férfi feltérdel, az intézet kapujához szorítja a fejét - „mintha Petruska verné fejével a cella ajtaját".

 

playground

 

Ebbe a történetbe ékelődik bele Nizsinszkij Játékok című balettjének története: az alkonyati parkban elgurul egy teniszlabda; egy fiatalember, majd két lány indul a keresésére. Felébred bennük a gyerekkoruk játékainak emléke: keresgélik, elveszítik egymást, kergetőznek, civakodnak, összeölelkeznek...

 

Figura Stúdió Színház: Játszótér

Szereplők:
Bartha Boróka, Szabó Eduárd, Barabás Árpád,
Boros Mária, Máthé Annamária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet,
Flórián Róbert Szabolcs m.v., Veres Előd

Zeneszerző: Yonderboi, Philippe Heritier
Koreográfus asszisztens: Vislóczki Szabolcs
Jelmez: Berzsenyi Krisztina

RENDEZŐ-KOREOGRÁFUS: Bozsik Yvette

Bemutató: 2009. április 30.

További előadások:
2009. május 3., 19,00 óra: Csíkszeredai Csíki Játékszín
2009. május 12., 19,00 óra: Gyergyószentmiklós
2009. május 19., 19,00 óra: Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándos Színház - A Tánc Tavasza Fesztivál alkalmával

jatszoter_plakat

 

Forrás: Figura Stúdió Színház - Gyergyószentmiklós

süti beállítások módosítása