Pódiumest Kolozsvárott

Szombaton, április 4-én este 7 órakor kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdiótermében a Márai Sándor naplói alapján készült ...„és elmúlok én, ki megtörténtem..." című előadásra, melyet Elekes Emma Poór Lili és Életmű díjas színművésznő és Ferenczy Csongor budapesti színművész ad elő.


marai_200"Katarzisteremtő, lélekemelő gondolatokat tolmácsol mély átéléssel a két kitűnő művész. Nagyszerűen együttműködve tudják kiegészíteni egymást, felerősíteni az írói üzenetet, felmutatni egy példás élet és drámai sors meghatározó, jellegzetes mozzanatait, egy különleges egyéniség és jellem sajátos vonásait, játszani az érzelmek finom húrjain. Márai Sándor Naplójából és verseiből a drámaibb, tragikusabb részleteket emelte ki és szerkesztette egységessé a rendező Szugyiczky István, így magasra száll az ember dallama, szuggesztíven rajzolva ki az önmagához mindig következetes, elveihez hű, nagy hatású írót és karaktert és a halálon túl is mindennél, mindenkinél jobban szeretett társat, feleségét. "- írta az előadásról Nagy Miklós Kund a marosvásárhelyi Népújság hasábjain.

Az „... és elmúlok én, ki megtörténtem" című Márai-est szerkesztője és rendezője Szugyiczky István, aki szintén a Szentgyörgyi István Egyetemen szerzett diplomát 1971-ben, zenei munkatársa pedig Szatvári Csaba.
Elekes Emma a legendás nagybányai színházalapító évfolyamon végzett 1953-ban: ötvehat éve, hogy Harag György, Ács Alajos, Csíky András, Elekes Emma és társaik, az akkor még kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet végzőseiként megalapították Nagybányán Erdély hatodik magyar színházát, a később Szatmárnémetibe átköltöző társulatot. A színésznőt 2005-ben a Magyar Játékszíni Társaság Életmű-díjjal tüntette ki, ugyanebben az évben életinterjú-kötet jelent meg Elekes Emma címmel a Prospero Könyvei sorozat részeként a kolozsvári Polis Kiadó gondozásában.
Ferenczy Csongor 1962-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Színművészeti Intézetben. Pályája a temesvári, sepsiszentgyörgyi majd a marosvásárhelyi színházon át Magyarországra vezetett, ahol a Nemzeti Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban valamint filmekben játszott.

Tekintettel az előadás studio-jellegére, kérjük a jegyeket elővétételben megvásárolni. A belépő jegy ára 15 lej, diákok és nyugíjasok számára 10 lej.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása