Amikor győznek a lúzerek

Hőseink, Barry és Darry, nem tudják feladni. Danival beszélgettünk késő éjjel, két- három kávé mellett (nem adtuk fel): Állatokon, meg növényeken látni ezt... megy a kúszónövény, folyondár a falon, félig meg van már dögölve, mégis kúszik a fény felé. És a kopasz, megszaggatott fülű kandúr is ugyanúgy kajtat a nők után...


kezdet_03

Hősnek lenni ma és most: nem látványos bejövetel spéttel, nem nagykiállásos, harsányságos megmondás; hősnek lenni ma és most annyit jelent, hogy el tudok mosogatni, ki tudok teregetni, vagy meg tudom főzni a kávét. Történetünk két hősről szól, akik nem tudnak elmosogatni, nem tudnak kiteregetni, és nem tudják megfőzni a kávét, sőt, még egy teljesen egyszerű és triviális Üsző is kibabrál velük. Mégis hősök ők: habár az első közös percüktől kezdve egyértelmű, kettejük kapcsolatába nem csak hogy bele van kalibrálva az elbukás esélye, hanem kettejük kapcsolata egyszerűen maga egyenlő az ELBUKOTTSÁG állapotával. Így, ilyen formában, csupa nagybetűvel. Volt egyszer egy filozófusnak, vagy költőnek, tudja Isten, úgy Krisztus után valamikor egy igen- igen gyönyörű mondata: azokat a csatákat szép megvívni, mikről tudjuk: eleve vesztesek.

kezdet_04

 

Hát: valahogy így. Csetlünk-botlunk - de ÉLNI AKARUNK. Saját kudarcaink megélhetetlenségének hasznossága: a folytathatóság. A továbbmenés. A túlélés. Az a pusztulás, ami kívül történik, a házban, a színpadon, a látványosan összeomló falak - belül nem történik meg. Butaság? Egyszerűség? Tudatlanság? A lelki szegénység boldogságának áldott állapota? Nos: nem hiszem, hogy hőseink szegények. Sőt: nagyon is gazdagok. Gazdagságuk: a bátorság, a bevállalás gazdagsága. Merni. Merni vágyni. Merni csinálni. Hogy tudatlanságból, vagy determinált vesztességünk biztos tudatában - ez lényegében mindegy.

Nézzék meg bátran.

kzdet_01

A kezdet vége
Kovács Dániel SzFE III. évf. rendezőszakos hallgató vizsgaelőadása
szereplők:
Darry Berrill: Molnár Gusztáv
Barry Derrill: Friedental Zoltán
Lizzie Berrill: Szamosi Zsófia

dramaturg: Róbert Júlia

látvány-rendezte: Kovács Dániel
Osztályvezető tanár: Babarzcy László

Köszönjük Ladányi Andrea és Petrik Andrea segítségét.

Előadás időpont: 2009. április 9. és 10., 19.30
Kovács Dániel SzFE III. évf. rendezőszakos hallgató vizsgaelőadása.

kezdet_02


Forrás: Szputnyik Társaság

süti beállítások módosítása