Godot Performansz estek

A kortárs művészetről és kortárs irodalomról való beszéd során hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a hatásról, amit az avantgárd és a neoavantgárd gyakorolt a hazai művészetre, különösen a költői nyelvre. Az avantgárdról való beszéd számos művészeti létformát kell felöleljen: az idén a performanszművészetet szeretnénk közelebb hozni a sorozat látogatóihoz. A performanszművészetről beszélve nem feledkezhetünk meg a nagy elődökről, Hajas Tiborról és Erdély Miklósról, olyan nemrég elhunyt művelőiről, mint Bada Dada Tibor, El Kazovszkij vagy a színházművész-performer Halász Péter.

godot_est

A róluk és a mai performanszművészekről történő adekvát beszéd megalapozásaként fontos tisztázni a happening, a body art, a Fluxus, az akcionizmus, a public art és a performansz mibenlétét, egymáshoz és az avantgárd művészethez való viszonyát - ezt segíti a korszak és az avantgárd elméletével foglalkozó alkotók meginvitálása a sorozatba. A hazai performanszművészekket igyekszünk közelebb hozni a közönséghez ezt a fontos, bár kissé mostohagyerek státuszba szoruló művészeti formát, melyből számos képzőművész, irodalmár és előadóművész profitált már.

Az estsorozat szervezője Czapáry Veronika és Györe Gabriella

Godot Performansz estek no. 3: INDIGO a vonaton
2009. ÁPRILIS 23. 16.30. (Gödör Klub)

A Vonatút címû film levetítése, (Erdély Miklós: Vonatút, 1981, BBS), beszélgetés a szereplõkkel. A film elkészüléseinek körülményei, a szereplõk filmhez való viszonya. Változás és ismétlõdés a filmben.

7indigocsop
Az Indigo csoport tagjai Erdély Miklós Vonatút címû filmjének forgatása után Hatvanban, 1981
Fotó: Erdély György

Az INDIGO csoport tevékenysége, Erdély Miklós pedagógiai munkája, a Kreativitás és Fantáziafejlesztõ Gyakorlatok, Mozgástervezési és Kivitelezési Akciók, az interdiszciplináris gondolkodás, nyitott elme és befogadói attitûd a kreatív gondolkodásban, kiállítások (pl. Kreativitás és Vizualitás, Homok és Mozgásformái, Mûvészkijárat, Súly...stb), a képzõmûvészet, videó és film átiratai az INDIGO csoport mûködésében, kép és valóság viszonya.

Beszélget: Szemző Tibor, Erdély Dániel, Szõke Annamária, Sugár János, Berényi Zsuzsa, Bíró Dániel, Berényi Péter

Moderátor: Peternák Miklós

Az estet a MASZRE, a Gödör Klub, a BBS Stúdió és a Godot Kortárs Intézet támogatja.

Forrás: Godot Kortárs Intézet

süti beállítások módosítása