Porondszínház

Cirkuszban játszani, nagy kaland. A kör alak, a manézs közepén, ezer szem gyújtópontjában a színész, mind megannyi izgalmas szituáció lehetőségével játszhat. Na de mi ebben az új? Az, hogy ez a mienk. A Békés Megyei Jókai Színház úgy döntött, elég a röghöz kötöttségből. Útra kelünk, mert ahol a közönség, ott a mi helyünk is, és ha már így összefutunk, játsszunk egy jót! Együtt!

porond_01

A Munkácsy Mihály Múzeum adott helyet annak a sajtótájékoztatónak, ahol a Porondszínház „színre lépett". Azért esett a választás erre a rendhagyó helyszínre, mert az óegyiptomi halotti kultuszt bemutató kiállítás izgalmasan keretezte a sátor debütáló előadásáról, az AIDA című musicalről nyújtott tájékoztatást. Elsőként azonban Fekete Péter igazgató az új színhelyt mutatta be a közönségnek és a sajtónak. A Porondszínház két év tervezés és egy év tevőleges előkészítés után áll fel először Békéscsaba belvárosában. A négyárbocos cirkusz-sátor Olaszországból került hazánkba, ahol jelenleg belső terének teljes átépítése zajlik, Howard Lloyd díszlettervező vezetésével. A végeredmény egy olyan ötszázharminc nézőt befogadni képes, ovális játéktérrel rendelkező színházi tér lesz, amely az ország vagy a környező országok bármely pontján egy nap alatt felépíthető és működtethető. A Jókai Színház már két éve úgy fejleszti minden technikáját - mondta el a direktor - hogy az a Porondszínházban is felhasználható legyen. A 30 méter átmérőjű, többrétegű- fényzáró anyagból készült sátorban, közel 100 négyzetméteres színpad kap helyet. A sátor hasznos belmagassága mintegy 8 méter. A Jókai Színház mostantól minden évadban legalább egy produkciót a Porondszínházban kíván bemutatni, elsősorban interaktív felfogásban.

porond_06

 

A puding próbája májusban - a West End Színházzal koprodukcióban - az AIDA című musical lesz, amelyen a nézők egy része már színpadra lép majd. A vállalkozó kedvű közreműködők számára már varrják az egyiptomi és núbiai ruhákat, amelyekben néhány tömeges jelenetben vehetnek részt, a valami speciálisra vágyó színházlátogatók. A résztvevők, saját fényképes plakáttal és bizonyára felejthetetlen élményekkel távoznak majd a friss teátrumból.

porond_07

A Porondszínház teljes beüzemelése-, logisztikájának, mozgatásának, kiszolgálásának kialakítása körülbelül egy évig fog tartani - mondotta el végül az igazgató - tehát a 2010 nyarán, már valószínűleg a legkülönbözőbb helyeken, fesztiválokon tűnhet majd fel ez az izgalmas új játéktér.

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba

süti beállítások módosítása