Schilling Árpád

A Krétakör művészeti vezetője az Európai Bizottság által 1986-ban alapított elismerés Európa-díj - Új Színházi Valóságok nevű kitüntetését vette át Wroclawban, az április 5-én tartott díjátadó gálaesten.

grotowskiA zsűri (mintegy 300 szakember jelölése alapján) évről évre a kontinens színházi kultúráját kiemelkedő színvonalú, újító kezdeményezésekkel gazdagító alkotókat, társulatokat jutalmazza. Így részesült az elismerésből a korábbiakban többek között Anatolij Vasziljev, Christoph Marthaler, a Royal Court Theatre, Thomas Ostermeier, a Societas Raffaello Sanzio, Heiner Goebbels, Alvis Hermanis vagy a nemrég Budapesten szerepelt Rimini Protokoll.

Honfitársaink közül elsőként Schilling Árpád kapta meg a díjat, akit az egykori kelet-európai országok színházi megújulásának emblematikus figurájaként említettek méltatói. Olyan művészként, aki mélyen személyes elkötelezettségéből táplált csapatmunkával folyamatosan megkérdőjelezi és kutatja a színházi kifejezésmódok határait.

susulilla
Színházi kifejezésmód keresés Bobigny-ban
fotó: Papp Szilvia

A Grotowski év keretében szervezett, találkozókkal és bemutatókkal gazdagított közel egyhetes eseménysorozaton - ahol a fődíjat Krystian Lupának nyújtották át - Schilling legújabb, a Szabadulóművész apológiája c. projektjét mutatta be a meghívott szakemberek, művészek, politikusok és újságírók előtt.

szabadulo_fejlec_copy


Forrás: Krétakör

süti beállítások módosítása