Kiss Csaba: Esti próba

Kiss Csaba: Esti próba című darabjának a bemutatójára kerül sor a Pinceszínhában, 2009. április 24-én, péntek este 7 órakor, a szerző rendezésében. A kétszereplős előadás figuráit Ujlaki Dénes és Tar Renáta alakítja.

 

esti_nagy

Gondolatok bemutató előtt Kiss Csaba író/rendezőtől:

„Az Esti próba színészdarab. Egy idősödő, karizmatikus nagy férfiszínész és a nőiességét épp csak próbálgató, kezdő színészlány egy legendás film, Fellini Országúton című művének színpadra állításán dolgozik. Izgalmas színházi helyzet és igen hálás párosítás. Mindkettőjüknek vannak olyan értékei - a tapasztalat, a tudás illetve a fiatalság - amelyek vonzóak a másik számára. Ezért lesz valódi élethelyzetek sorozata a próba. Az élettől búcsúzó és az életbe belépni készülő színész párharca.

A pályájuk alkonyán levő „bölényeket" (így nevezik színházi zsargonban a meghatározó, nagy férfiszínészeket) igen fájdalmasan érinti az a feloldhatatlan ellentmondás, hogy bár egyre gazdagabb, felkavaróbb az élettapasztalatuk, egyre többet tudnak magukról, az emberről, a színházról, ez egyre inkább a saját titkuk marad- a világ egyre kevésbé kíváncsi rájuk, a közönség új bálványok felé fordul, látványosabb, „korszerűbb" új színészek felé. Több ez, mint generációváltás - ez az érték halála.

A darab férfi szereplője Doráti György ‚érdemes és kiváló művész‛ is egy ilyen keserű, magányos férfi. Egyedül él öltözőjében színészi fénykora kellékei, jelmezei között. Meglehetősen indulatos, trágár nyelvet használ, keveri kavarja a ‚tizenhat éven felüli‛ szavakat. Lénye másik oldala azonban tele van gyönyörűséggel; olyan empátiával, belefeledkezéssel beszél Maria Callasról, a világhírű operaénekesnőről, aki pályája delén ünnepelt félisten, mindenki által körülrajongott díva volt, élete utolsó éveit pedig magányosan töltötte Párizsban, mindenkitől elfelejtve. És miközben az emberi élet végletességéről, fájdalmáról beszél a lánynak, szinte könnyes szemmel hallgatja Callas egyik áriáját, Traviata búcsúját. ‚Addio del pasato‛-t. A lány döbbenten nézi a férfit, anyja fiatalkori bálványát, akiben együtt van a közönségesség, erőszakosság, durvaság és ugyanakkor a megható tisztaság, finomság és kedély.

Az Esti próba a színháznak azt a területét mutatja meg, amelyet a nézők nem ismernek. Nem a kulisszák mögötti világ szokásos közhelyéről van szó, hanem a próbáról, mint lelki folyamatról: a színészi és civil érzések váltakozásáról. A keresésről. Mi történik két színész között, amikor próbálnak? Amikor szerelmes jelenetet játszanak? Mi a vágy, a megkívánás, a testi vonzódás a színpadon? Mit gondolnak csókolózás közben? Éreznek-e valamit? Tényleg szeretik és kívánják egymást, vagy csak úgy tesznek? A végső kérdés: miből is játszik egy színész?

Az Esti próba ezt az érzelmi-lelki folyamatot igyekszik érzékeltetni, amely egy előadás születését kíséri. A ‚példány‛ az Országúton egyik jelenete: tíz mondat, egy rövid éjszakai dialógus az apácák pincéjében. A jelenetet előadás előtt le is fogjuk vetíteni a nézőknek. Három perc La Strada.

Zampano és Gelsomina.

Fellini és Callas.

A darabnak eddig négy bemutatója volt itthon és a határon túl. Egyet, a harmadikat én rendeztem: a harmadikat - a budapesti Komédium és a Győri Nemzeti Színház közös produkcióját. A két szerepet Gáti Oszkár és Parti Nóra játszotta."

 

Kiss Csaba: Esti próba

Doráti György, érdemes művész: Ujlaki Dénes
Konkoly Zsuzsa, színi növendék: Tar Renáta

Díszlet-jelmez: Berzsenyi Krisztina
Súgó: Kis Kádi Judit
Rendezőasszisztens: Csicsely Zoltán

Rendező: Kiss Csaba

Bemutató: április 24. péntek 19.00

További előadások:
április 25. szombat 19.00
május 8. péntek 19.00
május 9. szombat 19.00

Forrás: Pinceszínház

süti beállítások módosítása