Pendulum 5'

A Kalevala északi tájai után Horváth Csaba koreográfus-rendezőt ez alkalommal az ókori Görögország inspirálta. A mitológiai helyszíneken játszódó fiktív történetek alapjául a görög drámairodalom egyes motívumai szolgálnak, melyek hétköznapi élethelyzeteken keresztül vezetnek egészen a horror hátborzongató világáig.



Horvth_Csaba_Isteni_Videkek

„Physical theatre": fizikális, avagy testi színház. Ugyan melyik színház nem az? Nem könnyű meghúzni a határokat, amelyek egyik oldalról a betűből építkező, másik oldalról a túlnyomórészt tánctudást alkalmazó előadásokat választják el ettől a sajátos színházi formától. A hazai szóhasználatban „fizikai színház"-ként meghatározott műfaj ugyanis tartalmaz(hat) szövegeket, mesél(het) történetet, ugyanakkor persze része (lehet) a tiszta tánc is. De lényegét tekintve ez a színház elsősorban mégsem a szövegre és a táncra fókuszál, hanem az előadó testére. Arra, ami ott láthatóan megjelenik. Így aztán ez a színház a „prózai" vagy „táncos" előadásoknál sokkal többet „vesz ki" előadójából, de nézőjéből is. A néző képzeletét, intellektusát és igen, testi reakcióit - hiszen érzelmei „rezdülései" is azok - éppúgy aktivizálja ez a történés, ahogyan azokét, akik létrehozták és előadják. (Forte Társulat)

Horváth Csaba a néptánc felől érkezett a kortárs világába, koreográfusi pályafutása tíz éve a Duhaj című koreográfiával indult. Előadóként a Honvéd együttestől Kovács Gerzson Péter TranzDanz formációján át számos produkcióban közreműködött, majd nyolc éven át a Közép-Európa Táncszínház koreográfusaként dolgozott, mielőtt 2005-ben megalapította saját társulatát, a Fortedanse-t. Horváth Csaba 2007-ben Lábán Rudolf-díjat kapott, a díjjal elnyert összeg felhasználásával készítette el a Kalevalát. A darabot kiváló kritikai visszhang kísérte.

A 9. Pécsi Országos Színházi Találkozó ez évi versenyprogramjában Horváth Csaba két előadása is szerepel: az Éjjeli menedékhely és a Kalevala egyaránt helyet kapott a kiválasztott darabok között.

 

Forte Társulat: Isteni vidékek

Szereplők:
ANDRÁSSY Máté, BLASKÓ Borbála, FÖLDEÁKI Nóra, GANTNER István,
KÁDAS József, KRISZTIK Csaba, LŐRINC Katalin, VATI Tamás, ZARNÓCZAI Gizella

Dramaturg: GARAI Judit
Jelmez: BENEDEK Mari
Fény: PAYER Ferenc
Hang: KONDÁS Zoltán

Koreográfus-rendező: HORVÁTH Csaba

Előadás időpontok:
2009.04.22., 20:00 óra
2009.04.23., 20:00 óra
2009.04.24., 20:00 óra

Helyszín: Trafó - Nagyterem

Április 23-án, az előadás után Péter Márta táncszakíró beszélget az alkotókkal!

Jegyár: 2000 Ft / diák: 1500 Ft (Trafó bérlet érvényes+100% Tánc bérlet grátisz előadása)

Forrás: Trafó - Pendulum

süti beállítások módosítása