Képzeletbeli Operett

Szép, ha valami ismeretlen. Felfedezésre vár. És ahogy hullámokon átkelve, melyek olykor egész lényünket megrázzák, hajózunk felé, hirtelen ismerős szigetek tárulnak elénk. Talán nem is olyan idegen nekünk ez a vidék. Így vagyunk ezzel az eleinte furcsának tűnő darabbal is.

kepzeletbeli_400

Lám csak, itt ez a megállapítás olyan, mintha a nagyapám mondta volna disznóvágás után pipára gyújtva. Ezt a mondatot pedig, mintha a gyerekem tévesztette volna ilyen mulatságosan el, ahogy a minap ezt „anya, ha rossz leszek, elvisz az ördög a bokorba?". Ez az indulat meg itt olyan, mint amikor a nagyobbik fiam hirtelen felkiált „átlyukasztom az eget, és lelövöm a halált!". Ez a Képzeletbeli Operett nyelve. Pinokkió beszél hozzánk: „Kié e fából faragott test?" Hogy huppantam én ide a földre? És ha már itt vagyok, mihez kezdjek vele?

Nyolc színész és három zenész jön be, egyszerű emberek, és ha már idepottyantak pont elénk épp ezen az estén, elkezdenek operettesdit játszani. Csodás dalok fakadnak fel, remek zene (magyar és francia egyaránt). De az egyik figura, a Halott, folyton visszajár, és megakasztja a már-már fellángoló operettet. Visszavágyik, duzzad az életerőtől, felidézi kedves dalait, valamit üzen odaátról, hogy mit, azt csak az előadás végén tudjuk meg. A képzeletünkben játszódik, akár egy álomban, szaggatott időben. Ismerős helyzetek: egy panellakásban, tévéhíradó nézés közben, száguldásban a sztrádán, lakodalomban. De közben mondatok repkednek a térben, és minden egyes kimondott gondolat világokat nyit meg. A nagy francia középkori hagyomány, a karnevál világa ez. Minden a feje tetejére áll. A föld illata csap meg bennünket, a földművelő emberek életereje, a szüret, a néphagyományok groteszk világa. Valami nagyon egészséges, játékos, megtisztító szembesülés az élet és halál nagy kérdéseivel.

ValereNovarina
Valère Novarina


 

Valère Novarina
KÉPZELETBELI OPERETT
Zenés színmű két részben

Ráckevei Anna
Szűcs Nelli
Újhelyi Kinga
Jámbor József
Kóti Árpád
Kristán Attila
Mészáros Tibor
Varga József
Vranyecz Artúr

A dráma munkásai: Horváth Sándor
Leskó István

Zenészek:
Pál Lajos
(harmonika)
Tálas Anna (hegedű)
Csonka László (klarinét)

Zenei munkatárs: Sörös Cecília
Ügyelő: Karl József
Súgó: Pethő Zsuzsa
Asszisztens: Jóvér Csaba
Koreográfus: Gemza Péter
Díszlettervező: Philippe Marioge
Jelmeztervező: Kiss Borbála
Fordító, művészeti munkatárs: Rideg Zsófia
Tolmács: Freytag Orsolya
Miklós Eszter
Zeneszerző: Christian Paccoud
Rendezőasszisztens: Adélaïde Pralon

Rendező: Valère Novarina

kepzeletbeli_operett_plakat




süti beállítások módosítása