Tamás evangéliuma

Radu Macrinici Tamás evangéliuma című drámáját mutatja be április 25-én, szombaton 19 órától a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata. A darabot a társulat rendezője, Vadas László vitte színre. Szereplők: Pál Hunor (Espinosa), Dobos Imre (az apa), Ababi Csilla (a lány), Herman Ferenc (a fiú).

tamas_048

 

A Tamás evangéliumának szerzője, Radu Macrinici (sz.:1964, Segesvár) a kortárs román drámairodalom „új hullámának" egyik jeles képviselője. Az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál alapítója, 1992 és 1998 között a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház igazgatója volt. 1996-ban Camil Petrescu-díjat kapott, 1997-ben a T/Ţara mea című drámája nyerte el az UNITER-díjat.

Drámáit több nyelvre is lefordították, játszották Párizsban, Madridban, Brüsszelben, Lisszabonban.

tamas_041

 

A darab Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című elbeszéléséből ihletődött, de ennek a realitástól eloldott, mintegy kísérleti helyzetté átírt változatával találkozunk a Tamás evangéliumában. Espinosa, egy fiatal orvostanhallgató és a Gutre család találkozása egy világtól elzárt kápolnában a megváltás iránti vágy, a csoda, az áldozathozatal és áldozattá válás evangéliumi toposzait eleveníti fel. Kétféle tudásforma, a jelek kétféle olvasata ütközik meg a darabban, amelyek egymás számára végzetesen lefordíthatatlanok, átjárhatatlanok maradnak. Ki a megváltó? Kik azok, akik keresztre feszítették Jézust? Szükségszerű-e az áldozat? Keresztre feszítjük-e újra és újra a megváltót? - az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ.

tamas_059

 

Radu Macrinici:
Tamás evangéliuma

Espinosa: Pál Hunor
Az apa: Dobos Imre
Lány: Ababi Csilla
Fiú: Herman Ferenc

Díszlet- és jelmeztervező: Albert Alpár
Dramarurg: Fazakas Márta
Ügyelő: Kocsis I. Gyula
Súgó: Varga-Regheni Emilia
Világosító: Nagy Imre, Nosz Botond
Hangosító: Bősze László, Zsúrka József

Rendező: Vadas László

Bemutató: 2009. április 25. szombat 19:00
- Gróf László bérlet Nagyvárad, Stúdióterem

tamas_evangeliuma00

 

Forrás: Szigligeti Társulat Nagyvárad

süti beállítások módosítása