Nyári kalandok

A nyár és a nyaralás a remény, a vágyakozás, az élet örömeinek jelképe. Goldoni mindezt a mi életünkből is ismerős helyzetekbe helyezi, amelyeken sokat lehet nevetni és szomorkodni is egyszerre. Mindnyájan ismerjük a készülődés izgalmát, a tervezgetés vidámságát, és azt a csalódást is, amikor elmúlik a várva várt pillanat - és nem változott meg ettől körülöttünk semmi. És ez nem egyszer történik velünk, hanem ez az életünk.

 

 

Mozgóképes ajánló:

Amit az Új Színház Nyári kalandok címen játszik, az eredetileg drámatrilógia. De épp az előbbi gondolatok miatt játsszuk egyben, egy este a három részt. Az első részben látjuk az izgatott készülődést, a második részben a vidám nyaralást magát, a harmadik részben pedig a visszatérés szomorúságát. Egyébként a híres olasz rendező, Giorgio Strehler is így játszotta Milánóban 1954-ben, és közel húsz éve Szikora János is rendezte már Győrben, bár akkor más fordításban és másféle tömörítésben.

nyarikalandok_probafotok_02

Szikora János egyébként az Új Színházban már korábban is rendezett, most azonban más helyzetben van. Ez egyúttal művészeti vezetőként is premierje. Ezért is keresett olyan művet, melyben sokféle szerep van, és így a társulat több tehetséges színészével dolgozhat együtt. Goldoni nagyszerű karaktereket teremtett, humorral teli szeretettel ábrázolja őket. Már a próbafolyamat elején az Új Színház színészei is sok-sok ötlettel, humorral és találékonysággal töltik meg figuráikat. A szereposztás is nagyon telibe talál, bár van benne váratlan összetalálkozás is. Ilyen Gáspár Sándoré is. De szívszorítóan mulatságos Takács Katalin is egy nagynéni-szerepben, vagy Hirtling István a még az élet örömei után vágyakozó apaként, a cirkuszi világ clown-jaira emlékeztet Vass György , aki egészen különös szerelemben esik Botos Éva nőalakjával. De nagy öröm Almási Sándor sziporkázó ötleteiből szemezgetni, vagy Pálfi Kata fanyar humorával találkozni, aki remek párost alkot a vendég Varga Máriával . Izgalmasak a fiatalok is, akik nagyon fiatalok, a szerelmespár például a színművészeti egyetem harmadéves Földes Esztere és az Új Színház stúdiósa, Bárnai Péter . Mellettük Fodor Annamária , Huszár Zsolt , Papp Zoltán is színesítik az emberi jellemek sokszínű palettáját.

És szép lesz a látvány is - a jelmezeket Velich Rita , a díszletet Szikora János tervezi - de emellett, azt a gondolatot is érzékelteti, amiről az előadás szólni szeretne. Szép stílusa volt ennek a kornak, a XVIII. század végének, miközben ekkor is épp vége volt valaminek, és valami nagyon készülődött. Ki mennyire látja a helyzetét ebben a változó világban, erről is szól Goldoni vígjátéka. /-li-/

nyarikalandok_probafotok_05

CARLO GOLDONI: NYÁRI KALANDOK
vígjáték 3 részben
(Trilogia della villeggiatura)
Eredeti bemutató: 1761-ben Velencében
Fordította: Magyarósi Gizella

FILIPPO, joviális idős úr: HIRTLING ISTVÁN
GIACINTA, Filippo leánya: FÖLDES ESZTER e. h.
SABINA, Giacinta nagynénje: TAKÁCS KATALIN
LEONARDO, Giacinta udvarlója: HUSZÁR ZSOLT
BRIGIDA, Giacinta szobalánya: BOTOS ÉVA
TOGNINO, együgyű ifjú, Rosina udvarlója: GÁSPÁR SÁNDOR
ROSINA, Costanza unokahúga: PÁLFI KATA
VITTORIA, Leonardo húga: FODOR ANNAMÁRIA
PAOLO, Leonardo inasa: VASS GYÖRGY
COSTANZA, nyaraló dáma: VARGA MÁRIA
m. v.FERDINANDO, minden lében kanál, haszonleső alak: ALMÁSI SÁNDOR
FULGENZIO, Filippo régi barátja: PAPP ZOLTÁN
CECCO, Leonardo szolgája: SZÉLL ATTILA
GUGLIELMO, Giacinta másik udvarlója: BÁRNAI PÉTER i. h.
Szolga: HORVÁTH SZABOLCS i. h.
Szolgálólány: SZAKÁCS HAJNALKA i. h.

Díszlettervező: SZIKORA JÁNOS
Jelmeztervező: VELICH RITA
Dramaturg: LŐKÖS ILDIKÓ
Súgó: FARKAS ERZSÉBET
A rendező munkatársa: TRINFUJ MIHÁLY

Rendezte: SZIKORA JÁNOS

Bemutató: 2009. április 18. szombat este 7 óra

Az előadás Magyarósi Gizella engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

nyarikalandok_probafotok_03

„Képzeljék el, milyen lehet annak a nőnek, aki tisztességes akar lenni, de a legkegyetlenebb szenvedély tombol benne. Képzeljék el, hogy gyötri az önvád, hogy nem volt hűséges, következésképp kedvenc időtöltése, a nyaralás csábításával mentegeti magát. Ám a komédia mintha még nem ért volna véget..."

Fotók: -ga-
Forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása