A milánói Teatro Piccolo

Május 28-án Európa egyik leghíresebb színháza, a milánói Teatro Piccolo Goldoni: Nyaralás-trilógia című előadásával vendégeskedik a Művészetek Palotájában. Ugyanezt a darabot Nyári kalandok címmel április közepén az Új Színház is bemutatta, Szikora János rendezésében, többek között Gáspár Sándor, Hirtling István, Takács Kati, Fodor Annamária, Földes Eszter és Papp Zoltán szereplésével. Az olasz társulat tagjai 25-én ellátogatnak Paulay Ede utcai teátrumba, s megtekintik a három felvonásos vígjáték legfrissebb magyar verzióját, viszonzásként pedig 28-án az Új Színház művészei is ott ülnek majd a MűPa nézőterén.

goldoni_trilogia

 

Goldoni: Nyaralás-trilógia
(magyar feliratozással)

Leonardo: Andrea Renzi
Paolino: Francesco Paglino
Cecco: Rocco Giordano
Vittoria: Eva Cambiale
Ferdinando: Toni Servillo
Filippo: Paolo Graziosi

Guglielmo: Tommaso Ragno
Giacinta: Anna Della Rosa
Brigida: Chiara Baffi
Fulgenzio: Gigio Morra
Berto: Fiorenzo Madonna
Sabina: Betti Pedrazzi
Constanza: Mariella Lo Sardo
Rosina: Giulia Pica
Tognino: Marco D'Amore

Díszlet: Carlo Sala
Jelmez: Ortensia De Francesco
Fényterv: Pasquale Mari
Világítás: Lucio Sabatino
Hang: Daghi Rondanini
Rendezőasszisztens: Costanza Boccardi

Átdolgozta és rendezte: Toni Servillo

A Teatri Uniti és a Piccolo Teatro di Milano - Teatro d'Europa közös produkciója

A Művészetek Palotája a jövőben jelentős külföldi színházi előadásokat is műsorára tűz. Közülük az első a Milánói Piccolo Teatro 2007-ben bemutatott Goldoni-produkciója, a Nyaralás-trilógia (Trilogia della villeggiatura). A hatvanéves Piccolo Teatro Európa egyik leghíresebb színháza, az Európai Színházi Unió alapító tagja. Évtizedeken át a legendás Giorgio Strehler vezette, és ma is az ő szellemében működik. (1954-ben, a mostanitól eltérő változatban, Strehler is megrendezte a Nyaralás-trilógiát.)

Amint az már a címéből is kiderül, ez a darab valójában három darab, de hagyományosan erősen meghúzva és egy este játsszák őket. A három komédia: Le Smanie per la villeggiatura („Mániákus nyaralók"), Le Avventure della villeggiatura („Nyaralási kalandok"), Il Ritorno della villeggiatura („Hazatérés a nyaralásból"). A mű két velencei polgárcsalád történetét mondja el Carlo Goldoni szokott modorában: okosan, szórakoztatóan, fordulatosan. A rendező (és az egyik főszerepet is alakító) Toni Servillo egy interjúban elmondta, hogy számára Goldoni leginkább Mozarthoz hasonlít. És az ő Goldoni-rendezésében éppen ez érezhető: a mozarti könnyedség és elegancia.
A pontos és sokszor bravúros színészi játék, a Velence és a tengerpart hangulatát megidéző látványos díszlet és a ma is modernnek ható, a hétköznapok világát hol költői, hol komikus eszközökkel ábrázoló történet minden bizonnyal feledhetetlenné teszi ezeket a színházi estéket.

----------------

Goldoni: Nyaralás-trilógia
2009. május 28. csütörtök 19:00 - 22:00
Fesztivál Színház
Jegyárak: 1500.- 2900.- 3600.- Ft

süti beállítások módosítása