Artproletarz

2009. március 8-án kezdődött a Krétakör akciósorozata, amelynek során öt fejezetben egészen május 1-ig, a város különböző pontjain hozunk létre művészeti eseményeket. Az egyes fejezetek egy nagy történetet adnak ki, amely a bevett, rögzített befogadói és alkotói pozíciók felől egy partneri viszony irányába történő elmozdulás lehetőségét kínálja fel. Az egyes fejezetek során a látogatók a játék lehetőségén keresztül, fokozatosan hagyhatják el a korábbi kultúra-fogyasztói szokásaikat. Az eseménysorozat 3. felvonásában (Artproletarz) közösségi performance-ok láthatók április 20-tól 30-ig a IX. kerületben.


szabadulo_fejlec_copy

Összegyűjtött tapasztalatainkat felhasználva, a színházi eszköztárunk adaptálásával egy új kifejezésmód megalkotásán dolgozunk, ahol a mű maga a közösen megtenni kívánt út. A korábbi működés pontszerűen vizsgálta a problémákat. Az új működés folyamatos munkálkodást jelent, aminek egy-egy aktuális megjelenése az addig befektetett munkánk részeredménye: sikere vagy kudarca. A résztvevőknek elsősorban a részvétel lehetőségét kínáljuk fel - légy aktív és együttműködő.

Lehetsz vendég egy bezárásra ítélt kórházban tartott születésnapi házibulin, ami a kamaszkorból felnőtt létbe tartó átmenetet dolgozza fel kerületi 17-18 évesekkel, lehetsz turista egy generációkon átívelő buszos városnézés során, ahol azt kutatjuk, milyen válaszokat adnak az előttünk járók a magunknak feltett kérdésekre, vagy lehetsz fürdőző a Dandárban, hogy megértsd: megszületni sosem késő.

 

3. felvonás: Artproletarz
Közösségi performance-ok április 20-tól 30-ig a IX. kerületben


kretakor_400


Nagy Bea: 18 plus-minus

születésnapi házibuli
2009. április 20-24. 19.00
Schöpf-Mérei Kórház Bakáts tér 10.
Belépés: 700 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 Ft
(helyszínbérlet)

Nagy Bea Németországban élő színházi alkotó, aki performatív eszközökkel - az utóbbi időben főként fiatalokkal és munkanélküli migránsokkal dolgozva - hoz létre színházi előadásokat, akciókat. Április 20-24. között a bezárásra ítélt Schöpf-Mérei Kórházban rendezi meg 18 plus-minus című előadását, melynek során IX. kerületi 17-18 éves fiatalokkal a határmeghaladás, a kamaszkorból a felnőtt létbe történő átlépés tematikáját dolgozza fel.

Az előadás a generációváltás kérdéskörén keresztül vizsgálja az első, teljes egészében szabad és demokratikus államforma keretei között felnőtt generáció helyzetét. A múlt nyűge - félelem a jövőtől. Milyen helyzetek fakadnak mindebből, mik a generációk közötti átjárhatóságnak a lehetőségei abban az esetben, amikor - bár kronologikusan csak évtizedek, de valóságosan - fényévek állnak a különböző korosztályok tapasztalatai között? Az előadás keretét egy születésnapi party adja, ahová a nézők, mint vendégek érkeznek meg.

A buli-belépő 700 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és hozzátartozóknak 300 Ft, amiből a helyszín - a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat által egyébként támogatói szinten megállapított - bérleti díját fedezzük.

Az előadások minden este 19.00-kor kezdődnek, a Bakáts tér 10. szám alatt található kórház főbejáratánál.

 

Schermann Márta: Oxitocin

újjászületés a medencében
2009. április 25-27. 19.30
Dandár Fürdő - Dandár utca 5-7.
Belépés: 1200 Ft (fürdőbérlet)

Schermann Márta színházi alkotó, Hollandiában szerzett tapasztalatok alapján munkái különféle szociális és társadalmi problémák performatív alapokon, erőteljes vizuális eszközökkel történő megmutatására épülnek. Április 25-27. között 19.30 órai kezdettel a Dandár Fürdőben Oxitocin címmel hozza létre előadását, melyben kerületi kismamákkal, egészségügyi dolgozókkal, kisgyerekekkel és a fürdő munkatársaival dolgozik együtt a születés-újjászületés témakörében.

A terhes nő által kiválasztott oxitocin készíti fel a magzati agyat a születésre, s ez a hormon okozza a szülés alatti méhösszehúzódásokat is. Az előadás a születést folyamatos eseményként értelmezi, abból az elgondolásból kiindulva, hogy amíg él és lélegzik, az emberi szervezet születésben van, és e folyamatnak a világrajövetel se nem kezdete, se nem végpontja. „Élni azt jelenti, hogy biztosítjuk állandó újjászületésünket." (J-M. Delassus)

A fürdőjeggyel kombinált belépő 1200 forintba kerül, ebből a helyszín - a tulajdonos Budapest Gyógyfürdő Zrt. által egyébként támogatói szinten megállapított - bérleti díját fedezzük. Kérjük, hogy fürdőruhát és fürdőlepedőt feltétlenül hozz magaddal!

Az előadások minden este 19.30-kor kezdődnek, a Dandár utca 5-7. szám alatt található fürdő bejáratánál.

 

Kollár Adél: Örökséta

generációs busztúra
2009. április 27., 29. 14.00 és 16.00
Nagyvárad tér, SOTE felőli metrókijárat
Belépés: 290 Ft (buszjegy)

Kollár Adél Franciaországban élő színházi alkotó - A szabadulóművész apológiája c. projekt párizsi előbemutatójának illetve az ehhez kapcsolódó workshopoknak volt koordinátora.

Április 27-én és 29-én, két-két alkalommal, a Nagyvárad térről indul a buszos túra, amelyben lehetőséget kapunk hogy megtaláljuk helyünket a generációk láncolatában. Mit viszünk tovább örökségként tudattalanul, és mitől válhatunk meg tudatosan? A szabadulás gesztusával a folytonosság megélését próbáljuk elérni. Melyek azok a témák, amelyekről a szülők nem mesélnek? Lehet-e az előttünk járókkal azokról a kérdésekről beszélgetni, melyeket magunknak is felteszünk? Egy temetés stációit végigjárva jutunk el a váltás megtapasztalásához, a rítus és a hétköznapok ütköztetése által, ami maga a szülővé válás.

Az előadások mindkét nap 14.00 illetve 16.00-kor kezdődnek, a buszra felszállni a Nagyvárad téren, a SOTE felőli metrókijáratnál lehet. A részvételhez buszjegy 290 forintért a helyszínen váltható.

A fenti programokon való részvételi szándékodat kérlek előre jelezd: küldd el nevedet és e-mail címedet az artproletarz@kretakor.hu címre, egy válaszlevélben értesítünk a regisztráció menetéről.

 

További programok a kerületben:

Szalai András (Kitchen Budapest): kult_fix (brickout marathon)

Április 20-27. között, esténként, sötétedés után az egykori Kultiplex területén álló tűzfalon (Kinizsi u. 28.) lesz követhető az a játék, melynek során a Kulti virtuális lerombolása lesz a kihívás a vállalkozó kedvűek részére. A cél adott - kiszabadítani a szellemet a téglafal mögül, és ezáltal állítani méltó emléket a mindannyiunk által kedvelt egykori közösségi pontnak.

 

Miklusicsák Alíz (Medence Csoport): Nyitott Udvar

A Medence Csoport a Fővám téri vásárcsarnok szomszédságában működteti Makett Labor nevű galériáját-műtermét. Április 25-én 10.00-14.00 között, a Pipa utca 4. szám található, a Makett Labornak is otthont adó, társasház udvarán kerül megrendezésre az a közösségi bolhapiac, melynek során a ház lakói megnyitják a ház kapuit és saját maguk által készített-összegyűjtött tárgyaikat teszik ki portékának.

 

Schilling Árpád: A szabadulóművész apológiájának keletkezése

Április 30-án 18.00 órától Schilling Árpád beszélgetéssel egybekötött előadást tart a Krétakör bázisán (Gönczy Pál u. 2.). Szó lesz azokról a hatásokról, melyek formálták és inspirálták a koncepciót, valamint az eredeti elképzelés főbb irányváltásairól és azok okairól. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Forrás: Krétakör

süti beállítások módosítása