Kedves hazug

Jerome Kilty Kedves hazug című színművét mutatja be május 10-én, vasárnap 20 órától a Szigligeti Társulat. A Csíky Ibolya színművésznő pályakezdésének 40. évfordulója alkalmából bemutatott díszelőadásra a nagyváradi Bábszínházban kerül sor.

gbs1

 

Negyven éven át tartó szenvedélyes szerelem fűzte össze Bernard Shaw-t, az ír drámaírót és Mrs. Campbellt, a híres angol színésznőt. Ez a szerelem titkos volt, magában hordta a két ember ellentmondásait s tükrözte szellemi ragyogásukat. Szerelmüket az író és a színésznő negyven éven át tartó levelezése őrizte meg. Shaw negyvenhárom éves volt, mikor először látta színpadon Stellát. Elhatározta, hogy következő darabja, a Caesar és Kleopátra főszerepét rábízza. Ezután Shaw levelet írt, amelyben a színésznőt meghívta otthonába, de a közbejött akadályok miatt Stella nem játszhatta el a szerepet. Tizenegy év múlva Shaw új darabot írt Stellának, a Pygmaliont... A bemutatót megelőző időket sok zűrzavar és a szerelmesek civódása jellemezte. A főpróbán betelt a mérték, a szerelmi történet befejeződött, de a levelezés tovább folytatódott még huszonöt évig, a világháború alatt és utána is.

Jerome Kilty amerikai rendező és író e levélváltás alapján írta meg kétszemélyes darabját. Mesteri kézzel válogatta és foglalta drámai ívbe a két ember kapcsolatát legjellemzőbben kifejező leveleit. A Shaw-tól származó beépített darabrészletekben Shaw és Campbell átváltoznak a darabbeli alakokká, s áttételes formában folytatják magánéletük konfliktusait. Az elbűvölően szellemes jelenetfüzérek méltó módon idéznek fel két igazi nagy egyéniséget.

A darabot Parászka Miklós vitte színre, Mrs. Campbell szerepében Csíky Ibolya, Bernard Shawt Hajdu Géza alakítja.

 

kedveshazug_plakat1

 

Forrás: Szigligeti Társulat Nagyvárad

süti beállítások módosítása