Színházi szakemberek Egerben

Cseh, francia, szerb és román szakemberek érkeztek a Gárdonyi Géza Színházba. Nemcsak megnézték az Évad az évadban előadásait, találkoztak Eger és Heves megye vezetőivel is, hogy előkészítsék az októberben, Egerben folytatódó Quartet Nemzetközi Fesztivált. A résztvevők sajtótájékoztatón ismertették a tervezett programot.

Sajttjkoztat

Jan Svoboda, Cheb polgármestere hangsúlyozta, hogy a fesztivál a színházi együttműködésen túl alkalmat ad a "két európai Eger" együttműködésének kialakítására. Milos Ruzicka, chebi színház igazgatója és Zdenek Bartos, a színház főrendezője beszélt arról, milyen sikere volt eddig a fesztiválnak. Branislav Vesnic, az újvidéki szerb nemzeti színház marketingigazgatója elmondta: a kultúra ugródeszkát jelenthet ahhoz, hogy egyéb területeken is együttműködjenek a színházaknak otthont adó települések, például újvidéki idegenforgalmi szakemberek látogatnak Egerbe.

Laurent Maindon, a nantes-i Rictus-színház rendezője a fesztivált kultúrák közötti párbeszédnek nevezte, ahol lehetségessé válik a színház, a színjátszás területén az eltérő kultúrák együttműködése.

Laurent_Maindon_Csizmadia_Tibor

 

A fenntartók részéről Merczel József, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke és Szeleczki János, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere kiemelte: fontos, hogy az egri társulat bekerült az európai színházi vérkeringésbe. Ezt erősítette meg Alice Georgescu, kritikus, aki a román Nemzeti Színház dramaturgjaként látva az előadásokat, üdvözölte a helyiek társulatépítő törekvéseit és az itt végzett minőségi munkát. Csizmadia Tibor, az egri társulat igazgató-főrendezője és Jónás Péter, a Quartet művészeti vezetője reményét fejezte ki, hogy mind a szakma, mind a közönség jól szórakozik majd az ősszel Egerben megrendezendő találkozón.

Merczel_Jzsef_Szeleczki_Jnos_Csizmadia_Tibor_Jan_Svoboda2

 

A Quartet utolsó állomása 2010. április 10. és 14. között a franciaországi Ancenis lesz. A fesztiválsorozat megrendezését 200 ezer euróval (mintegy 60 millió forinttal) támogatja az Európai Unió, ez a költségek mindegy 40 százalékát teszi ki. A többit pályázatokon keresztül teremtik elő a körforgásban résztvevő teátrumok. (pilisy, forrás: MTI)

 

Forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása