Újra éled Drakula

Újra éled Drakula, a félelmetes, de romantikus szerelmes. A magyar musicalt először mutatja be a Magyar Lovas Színház társulata 2009. május 23-án Komáromban.

dr04

Miért pont a Drakula története?

A klasszikus kérdés van-e a csúf külső mögött szép lélek, a mai napig foglalkoztatja az embereket. A Szépség és a Szörnyeteg, a Cyrano, az oly sokszor elvarázsolt herceg gonosz alakban való megjelenése már-már kimerítette e kérdéskört. De van mégis egy figurája a magyar - román történelemnek, akinek legendáját a mai napig homály fedi. Ő Vladimir Tepes a "törökverő" gróf, aki elátkozva istent elnyeri örök büntetését, miszerint emberek vérét kiontva lakhat csak jól addig, amíg meg nem találja az igazi szerelem.

A történet kevésbé rémséges, mint inkább romantikus, szerelmes.
Koncepciónk szerint akkor jó, ha a néző akár bele is szerethet Drakulába, aki elátkozott mivolta ellenére mégis sármos, vonzó és megnyerő.

Minden ilyen drámában el kell, hogy fogadjuk a főhőst - minden hibája ellenére - és szinte vele izgulva végig a darabot sajnáljuk halálát.
Kutatásaim során megnéztem Francis Ford Coppola Drakula című filmjét, melyben Jonathan Angliából Romániába való utazása során ír egy levelet kedvesének, melyben így fogalmaz:

"Drágám, egy csodálatos országon utazok keresztül, úgy hívják Magyarország. Úgy érzem magam, mintha ez a táj egy furcsa híd lenne Európa nyugati és keleti csücske között."

Ily módon tehát úgy gondolom, hogy Drakula a saját hősünk, hiszen számos kapcsolat fűzi Magyarországhoz. Történelmi dokumentációk szerint a visegrádi várban tartotta fogságban Mátyás király.
Ezek a kérdések foglalkoztatva, keltették fel érdeklődésemet e rejtélyes férfi iránt, és hiszek abban, hogy ez a romantikus produkció a magyar musical palettán méltó helyet foglal el.

Pintér Tibor producer

 

dr02

A Drakula című musical ősbemutatója 2007. augusztus 16-án Budapesten, a 3.000 férőhelyes Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt.

A musical alkotói fiatal, magyar tehetséges művészek, akiket megihletett a rejtélyes gróf alakja. A romantikus musical-dráma zenéjét Mészáros László és Szemenyei János szerezte, amely színházi és zenei szakma körökben nagy sikert aratott. Szövegírója Laboda Kornél és Végh Ildikó.

dr03

 

A musical története:

Jonathan Harker, az ifjú angol ügyvéd azért utazik a Kárpátok közé, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula londoni ingatlanvásárlásait. Még nem sejti, hogy miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb „élőhalott" segítőtársakat toborozni.
Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közelít, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya, aki kísértetiesen hasonlít a gróf 400 éve elhunyt jegyesére...

Barátaiknak, egy holland orvosprofesszornak, egy ifjú angol nemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák a túlvilág pokoli támadását.

Óvakodjék hát a kedves és balszerencsés néző, és készüljön friss borzongásokra! A várkastély kapuja csikorogva kinyílik...

 

dr01

 

Soha nem látott különleges és látványos elemek a lovas színházban:

Európában egyedülálló lovas hintóval érkezik Drakula, akit a saját korában törökverőnek is neveztek. A nem mindennapi halottas kocsit két fekete Fríz ló húzza majd.

Felelevenednek Drakula korának történelmi eseményei, a nézők török-román lovas ütközetet, csatajelenteket láthatnak a történelmi lovardában.

A félelmetes, de romantikus hőst Pintér Tibor alakítja, szerelme, Mina szerepében Vörös Edit látható.

Forrás: Magyar Lovas Színház

 

süti beállítások módosítása