Elhunyt Roger Planchon

Roger Planchon véglegesen búcsút mondott a színpadnak. A francia színház legendás művésze május 12-én, 77 éves korában szívroham következtében elhunyt.

roger-planchon-fw
Roger Planchon

 

Lyon közelében, Saint-Chamond-ban született a színházi decentralizáció védelmezője, a lyoni Théâtre de la Comédie alapítója, a TNP-Villeurbanne igazgatója. Ardèche-ben töltöti gyermekkorát, és a jezsuita oktatók hatására 17 évesen fedezi fel a színházat. Megalapítja saját társulatát, amellyel 1950-ben amatőrszínházi versenyt nyer. 1952-ben a Lyon-i Comédie-t alapítja meg, majd a társulat 1957-ben átköltözik Lyon egyik munkáskerületébe, Villeurbanne-ba, ahol Patrice Chéreau-val közösen igazgatták a Théâtre de la Citét, amely1972-ben a TNP-Villeurbanne nevet és rangot kapja. A klasszikus darabok aktuális, modern olvasatát adja rendezéseiben, de vállalkozik a kortárs drámairodalom felfedezésére is.

33 évesen kezd darabokat írni, melyek közül az elsőben gyerekkora élményeit dolgozza fel, a későbbiekben számos, a francia történelmet feldolgozó művet alkot.

Nyolc filmben játszott. Filmrendezőként a Dandin-nel (1988) és a Louis, l'enfant roi (Lajos, a gyerekkirály) (1993) cíművel arat sikert.

Mindvégig hűséges marad a TNP-Villeurbanne-hoz, ezért utasítja vissza a felkérést, hogy legyen a párizsi Théâtre de la Ville vagy a Comédie-Française igazgatója. 2002-ben mond le igazgatói tisztségéről, majd ezután sokat rendez és játszik. Egészen az utolsó pillanatig: játszott a Silvia Montfort színházban, Párizsban egy Ionesco darabban, amelyben partnere felesége, Colette Dompietrini, valamint egy  Sade-ról szóló előadás rendezését készítette elő.

Roger Planchon neve a magyar közönség számára sem ismeretlen. Néhány filmjét vetítették nálunk, s híres Georges Dandin előadásával valamint a Hattyúdal című darabjával járt Magyarországon.

 

Forrrás: ITI - Magyar Központ

4

süti beállítások módosítása