Mitos21

A Mitos21 egy új színházi hálózat, amelyet 2008 októberében alapított meg egy színházi szakemberekből álló csoport, akiknek a neve különböző fontos európai színházi intézményekhez kötődik. A Mitos21 hálózat főként olyan egyénekre, színházi szakemberekre épül, akik készek megkérdőjelezni és újragondolni mind a nagy színházi intézmények, mind a színházi hálózatok szerepét, funkcióját és hasznát a jelenkori társadalom tükrében. A hálózat nem kíván hivatalos vagy jogi struktúrába rendeződni, működését a tagok felváltva koordinálják. A Mitos21 kizárólag a résztvevő felek azon vágyán alapszik, hogy találkozzanak és együtt dolgozzanak. A hálózat nyitott a hasonlóan gondolkodó színházi szakmabeliekkel való közös munkára, Európában és Európán kívül egyaránt.

Az alapítók:

Marie-Louise Ekman (artistic director, ROYAL DRAMATIC THEATRE, Stockholm, Sweden)

Emmet Feigenberg (artistic director, ROYAL THEATRE OF COPENHAGEN, Denmark)

René Gonzalez / Barbara Suthoff (artistic director / international projects manager, THÉÂTRE VIDY-LAUSANNE, Switzerland)

Mikolaj Grabowski (artistic director, STARY TEATR, Krakow, Poland)

Staffan Valdemar Holm (artistic director, INGMAR BERGMAN INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL, Dramaten, Stockholm)

Nicholas Hytner (artistic director, ROYAL NATIONAL THEATRE , London, UK)

Ulrich Khoun / Christa Müller (artistic director / dramaturg, THALIA THEATER, Hamburg, Germany)

Amélie Niermeyer / Manfred Weber (artistic director / general manager, DÜSSELDORFER SCHAUSPIELHAUS, Germany)

Oliver Reese (artistic director, DEUTSCHES THEATER, Berlin, Germany)

Elisabeth Schweeger (artistic director, SCHAUSPIEL FRANKFURT, Germany)

Iphigenia Taxopoulou (international projects manager, NTNG, Greece)

Ivo Van Hove / Wouter Van Ransbeek (artistic director / manager, TONEELGROEP AMSTERDAM, Holland)

Zsámbéki Gábor (igazgató, KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ, Budapest, Magyarország).

 

A mitos [mítosz] ógörög nyelven "fonalat" jelent és elsősorban a mítoszbeli Ariadné fonalára utal, amely biztosította a labirintusból kivezető utat.

A hálózat egyik legfontosabb célja, hogy támogassa és elősegítse a színházi szakemberek közötti informális hálózatok létrejöttét Európa-szerte. Ezen felül szándéka, hogy megerősítse a kapcsolatot a művészi alkotás és a jelent érintő - nemzeti vagy éppen globális szintű - problémák és kérdésfelvetések között. 2009-re és 2010-re már több találkozó, szeminárium, együttműködés és egyéb projekt terve született meg; az események helyszíne Stockholm, Krakkó, Koppenhága, London, Frankfurt, Düsseldorf és Santiago de Chile lesz.

A Mitos21 első közös terve az Obama Győzelmi Beszéde Projekt, amely az Ingmar Bergman Nemzetközi Színházi Fesztivál keretein belül jön létre.

Obama Győzelmi Beszéde Projekt (2009. június 4-6.)

Az Ingmar Bergman Nemzetközi Színházi Fesztivál keretein belül
(Dramaten, Stockholm, 2009. május 27-június 9.)

 

Az Ingmar Bergman Nemzetközi Színházi Fesztivál nemzetközi színházi programjának keretein belül bemutatja - a Mitos21 Európai Színházi Hálózat tagjainak részvételével - az Obama Győzelmi Beszéde Projektet. A résztvevő színházak mindegyike felkért egy rendezőt és egy színészt Barack Obama egyesült államokbeli elnök győzelme estéjén elhangzott beszédének színpadra állítására.

Az "Obamák" június 6-án, a Stockholm-i Dramaten-ben fogják előadni beszédeiket a fesztiválközönség előtt. Az ezt megelőző két napon workshopok és beszélgetések zajlanak majd az alkotók részvételével: a központi téma a retorika, mint közös pont a színházban és a politikában. Az "előadásokat" rögzítik és elküldik a Fehér Házba, az alkotók munkafolyamatról összeállított írásaival egyetemben.

A projektben résztvevő Mitos21 tagok: Royal Theatre of Copenhagen, Deutsches Theater (Berlin), Düsseldorfer Schauspielhaus, Royal National Theatre (London), Narodowy Stary Teatr (Krakow), Thalia Theater (Hamburg), Dramaten (Stockholm), Teatro Nacional (Santiago de Chile) és Habima (Tel Aviv).

Kapcsolódó linkek:
- www.dramaten.se
- www.bergmanfestival.com

Forrás: Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása