MM

2009. május 19-én 20 órakor kerül bemutatásra az MM avagy Mindent Magamról című darab a New Orleans Music Clubban.
Jaross Viktória harnadik önálló produkcióját a spanyol filmrendező, Pedro Almodovar művészete ihlette. Főszereplője egy cinikus, kiégett pszichológus, akinek sorsa mások történetein át vezet. Páciensei szembesítik valódi önmagával, elfojtott vágyaival, bűneivel.

MM_foto

 

"Nevem Patthy Diphusa és az a fajta nő vagyok, aki szimbolizálja a kort, amelyben él. Hogy mivel foglalkozom? Nemzetközi szexszimbólum, vagy nemzetközi pornósztár vagyok, ahogy tetszik..."

Jaross Viktória harmadik önálló produkcióját a spanyol filmrendező, Pedro Almodovar művészete ihlette. Főszereplője egy cinikus, kiégett pszichológus, akinek sorsa mások történetein át vezet. Páciensei szembesítik valódi önmagával, elfojtott vágyaival, bűneivel.

A darab stílusára jellemző a Jaross Vikitől megszokott szürreális játékosság, a valóság és az álom határán mozgó történet, táncban, zenében, erős képekben történő kifejezés - szabad és asszociatív, bonyolult és erős érzelmi hatások.

„Az embert azért áldotta meg az Isten képzelőerővel, hogy lássa, milyen lehetne, és azért áldotta meg humorérzékkel, hogy el tudja viselni, amilyen." Összművészeti "spirituális kabaré", kellemes, színházi hagyományoktól eltérő formában, lokáli hangulatban, egy pohár pezsgő mellett...

 

JAROSS VIKTÓRIA

Jaross Viktória a Színház és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán végezett 2003-ban, ahol érdeklődése a színészekkel való munka, és a zenés-mozgásos kifejezési forma felé irányult. Jaross Viktória társulata 2004-ben állt össze, mikor megírta az első darabját (Cola, cukor, nokedli,), melyet a Színművészeti Egyetem bábszakos hallgatóival valósított meg egy olaszországi nemzetközi színházi fesztiválon, Arezzoban. Később budapesten a Merlinben mutatták be a darabot. Jaross Viktória ezután számos színházban dolgozott meghívott koreográfusként, színészként, táncosként is, valamint több külföldi ösztöndíjban is részesült az elmúlt években.

2007-ben rendezte meg következő darabját L'élek az esőben címmel. Ezt az előadást, amely eltért a hagyományos színházi formáktól, és teret adott a kísérletezgetésnek, a Thália Színház tűzte műsorára.


MM AVAGY MINDENT MAGAMRÓL

Jaross Viktória legújabb írása-rendezése az MM avagy Mindent Magamról című darab, melyet a népszerű spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar „Patty Diphusa" című könyve inspirált. A mű csupán ihletője a műnek, mely alaptörténetében és felépítésében is eltér a spanyol regénytől. A színdarab szerkezetileg rövidebb történetekre épül, melyeket egy központi szereplő köt össze. A lélekbúvár lét, a kettős élet, az alteregó és létrehozója közt feszülő ellentétek kérdései inspirálták a fiatal művészt.

A darab központi figurája egy begubózva élő, forgatókönyvíró férfi, aki az életét a gondolataiban, a fantáziájában éli. Megállás nélkül ír. Több évtizede dolgozik egy forgatókönyvön. „A" forgatókönyvön.

Miközben látjuk, és figyelemmel kísérjük valódi életét, betekintést nyerünk gondolati világába, ahol ugyanez az ember egy fiatal, erotikus kisugárzású, gyönyörű színésznő. A fantazmagóriával párhuzamosan zajlik a férfi „valós" élete.

A főhős naiv és groteszk, irigy és misztius egyben, mindenkiben és minden örömben kedvét leli, és mindenben a jót látja. Menekül a magány elől, de megőrzi humorát és józan eszét.

Mivel, mint forgatókönyvíró nem lett igazán sikeres, így visszatért eredeti szakmájához, és pszichológus-pszichiáterként dolgozik. Naponta bizarr történetek fültanúja. Ezekben a történetekben éli mindennapjait. Ő maga egy semleges, megrekedt, „élettelen" ember, aki még csak nem is keresi önmagát. Ebből az apátiából „mozdítódik" ki a mű elején. Szerkezetileg a darabban a páciensekkel való találkozások, és azok „másolatai" adják a mű gerincét. Ezen történetek során fejlődik a főhős, lép az önkeresés útjára, találkozik alteregójával, és mélyed el önmagában. A két én nem vívódik egymással, hanem szinte önállóan járják be azt az utat, amely során végre „élővé" válik.

A képzeletében nővé váló pszichológus-forgatókönyvíró stílusosan, humorral és kellő lélektani mélységgel szemléli kívülről-belülről önmagát. A férfiúi és női én remek lehetőséget ad számára, hogy még több szemszögből, érzelmi indíttatásból, szereptípusból nézze-láttassa magát. A pácienseivel való találkozás - mindkét világában - egyre előrébb görgeti az önmegismerésben, míg végül mások által válik önmagává.

A létrehozott kettős világban minden alak szintén két minőségben mutatkozik meg. A forgatókönyvből színpadon megelevenedő figurák amolyan szélsőséges, „szürreális rajzfigurái" eredeti valós énjüknek.

A főszereplőt körülvevő alakok mind valamilyen frusztrációval élnek, melyek szimbólumai az életre való alkalmatlanságnak, a tagadásnak, a változástól való félelemnek. Ezek a karakterek a „betegségük", a világhoz való hozzáállásuk, mániájuk segítségével ösztönzik Pétert arra, hogy változzon, változtasson.

Az MM avagy Mindent Magamról egy olyan „összművészeti" előadás, melyben a rendező a színházművészet mellett a film, a zene, a tánc és az ének eszköztárát is alkalmazza.

MM
avagy
Mindent Magamról

ihlette Pedro Almodovar

M.M.: Hernádi Judit
Andy, Konferanszié: Szanitter Dávid
Frici, a taxis: Király Attila
Kathy Von Etica: Kovács Vanda
Little Posszá: Fodor Annamária
Annamária, Titkárnő, Takarítónő: Erdei Júlia
ElleHunt: Berki Szofi
Szinderellá: Kakasy Dóra
Ms Kornyin: Huszár Anita
Marcello: Jánosházi Péter
The Twins: Johnson & Jaross Viktóra

Táncosok:
Biri Márta, Eisenbacher Balázs, Kertész Júlia, Kocsis Andrea
Placskó Emese, Recskó Árpád

Film: Bernáth Szilárd, Szőke Péter
Zene: Kunert Péter
Díszlet: Daróczi Sándor
Jelmez: Kisprumik Ádám
Fény: Pélyi György
Hang: Németh Gábor
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező-koreográfus: Jaross Viktória

Előadás időpontok:
2009. május 19. 20:00 és május 20. 22:00 - New Orleans Club (VI. ker. Lovag u. 5.)
2009. május 27. 20:00 és május 28. 20:00 - Millenáris Fogadó (II. ker. Fény u. 20-22.)

 

"Nevem Patthy Diphusa és az a fajta nő vagyok, aki szimbolizálja a kort, amelyben él. Hogy mivel foglalkozom? Nemzetközi szexszimbólum, vagy nemzetközi pornósztár vagyok, ahogy tetszik..."

Jaross Viktória harmadik önálló produkcióját a spanyol filmrendező, Pedro Almodovar művészete ihlette. Főszereplője egy cinikus, kiégett pszichológus, akinek sorsa mások történetein át vezet. Páciensei szembesítik valódi önmagával, elfojtott vágyaival, bűneivel.
A darab stílusára jellemző a szürreális játékosság, a valóság és az álom határán mozgó történet, táncban, zenében, erős képekben történő kifejezés - szabad és asszociatív, bonyolult és erős érzelmi hatások.

„Az embert azért áldotta meg az Isten képzelőerővel, hogy lássa, milyen lehetne, és azért áldotta meg humorérzékkel, hogy el tudja viselni, amilyen."

Összművészeti "spirituális kabaré", kellemes, színházi hagyományoktól eltérő formában, lokáli hangulatban, egy pohár pezsgő mellett...


süti beállítások módosítása