Danton halála

Szombaton, május 23-án este 8 órakor kerül sor a kolozsvári színházban Georg Büchner: Danton halála című művének bemutatójára, Mihai Măniuţiu rendezésében.


BIR_8687

 

Ki ez a Danton? - teszi fel a kérdést az előadás. - Nagy forradalmár és fanatikus politikus, gyöngéden szeretni tudó férfi és véres kezű diktátor? Egyik sem és egyszerre valamennyi. Georg Büchner a történelem és az egyén viszonyát vizsgálja zseniális darabjában, amit külön aktuálissá tesz, hogy a mű, korántsem véletlenül, a román forradalom 20. évfordulója évében kerül színpadra.

BIR_9224

 

„Nem ismerek más szöveget (Shakespeare és Beckett drámáin kívül) amelyből ilyen intenzitással áradna a katasztrófa élvezete. Úgy tűnik, hogy a darab legfontosabb tulajdonsága mélységes világossága. Menynyire áttekinthető!... És a semmi - mely ez által az áttekinthetőség által egyszerre majdhogynem tapinthatóvá válik - milyen közel áll hozzánk! A Danton halálában a történelem nem más, mint tömeg, zaj és düh. Káosz. A káosz pedig itt a felvállalt és következetes őrület logikájával működik. De vajon létezhet ilyesmi? Lehet az őrület felvállalt és következetes? Büchner válasza nem hagy kétségeket efelől: igen, lehet, főleg olyankor, amikor a történelem felölti a Forradalom szaturnuszi álarcát, következésképpen a gyilkos aberráció, a lidérces és morbid hallucinációk válnak az élet uralkodó elveivé... azaz nem is az életé, hanem a halálért-való-életé, a kizárólag a thanatikus delíriumnak, a megsemmisülésnek szentelt életé. A Danton halála egy mértéktelen darab - mértéktelen színészeknek... és egy, a mértéktelenség szédületére vágyó közönségnek." - írja Mihai Măniuţiu, az előadás rendezője.

 

BIR_9185

 

A stúdióelőadás szereplői: Hatházi András, Dimény Áron, Sinkó Ferenc, Bíró József, Orbán Attila, Laczkó Vass Róbert, Kézdi Imola, Györgyjakab Enikő, Bács Miklós, Galló Ernő, Buzási András, Bodolai Balázs, Salat Lehel, Molnár Levente, Farkas Lóránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, Fogarasi Alpár, Köllő Csongor, Albert Csilla, Csutak Réka, Kali Andrea, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Varga Csilla, Vindis Andrea, Molnár Tibor.

Rendező: Mihai Măniuţiu, dramaturg: Visky András, díszlettervező: Tenkei Tibor, jelmeztervező: Carmencita Brojboiu, koreográfia: Vava Ştefănescu, a rendező munkatársa: Albu István, színpadi effektek: Borsos Levente.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánlott!

Következő előadások: 2009. május 24-én, és június 3-án vasárnap a színpadon kialakított stúdiótérben.

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása