Ökumenikus Napok Szolnokon

A tavalyi nagy közönségsiker után a Szigligeti Színház idén is megrendezi az Ökumenikus Napokat Szolnokon, május 24-28. között. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvénysorozat alkalmával vallási témájú színházi előadásokat és filmeket láthatnak az érdeklődők. A szervezők szándéka, hogy ezek a napok a hitről, az erkölcsről, a másság elfogadásáról szóljanak.


szolnoki_szigligeti

A színház kezdeményezéséhez csatlakozott a Tisza Mozi, a Bartók Béla Kamarakórus és az Aba-Novák Kulturális Központ is, így a színházi előadások mellett filmeken, koncerten és a témába vágó beszélgetéseken is részt vehetnek az érdeklődők.

Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója és a programsorozat megálmodója a következőket vallja a rendezvény szellemiségéről: Isten előtt mindenki egyenlő, nem az a fontos, ki milyen vallású, hanem, hogy ki milyen ember. „Keresztyén vagyok, református hitben nevelkedtem. Áthatja életvitelemet - büszke vagyok rá! Épp úgy, mint másokat, kik a katolikus, zsidó, iszlám, hindu vagy a buddhista hit vallói! Tisztelem vallásukat, s ha valami kíváncsiságra ösztönöz, az, hogy kiben milyen mélységig bocsátotta le gyökerét a vallásokban artikulált isteni lényeg."

Bor Zoltán, a Szigligeti Színház produkciós igazgatója elmondta: a 2008-as három napos rendezvénysorozatnak óriási sikere volt, nagyjából 4-5000 ember fordult meg a programokon. Főként a városban és a környező településeken élők számára nyújtott tartalmas szórakozást a műsor. Idén 5 naposra bővült a kínálat, és a színház vezetés reményei szerint 6-7 ezren látogatják majd az Ökumenikus Napokat.

A szervezők abban bíznak, hogy a rendezvényhez - a tavalyi hagyományt folytatva - hozzátartoznak majd a produkciók utáni spontán beszélgetések is a látottakról, hallottakról. Hiszen az Ökumenikus Napok éppen arra bizonyíték, hogy a mindennapi életben nem léteznek vallási különbségek, hogy az emberek igenis tudnak egymással kommunikálni, akármilyen hitben nevelkedtek is.

Az Ökumenikus Napok alkalmával 5 olyan színdarab kerül bemutatásra a Szigligeti Színházban, amely emberi, hitbeli, vallási és morális kérdéseket feszeget.

Gyurkovics Tibor drámájának címe Albert Einstein gondolatát idézi az újonnan felfedezett a quantum-mechanika elmélettel kapcsolatban. Isten nem szerencsejátékos, vagyis az életben nincsenek, véletlenek, félreértések, csodák! Isten nevével, nevében, szellemében, akaratával nem lehet magyarázni, értelmezni a hamis, ferde cselekedeteket, téves eszméket, elképzeléseket. A történet hőse egy bencés pap-tanár, aki tanítványait barlangtúrára vitte, ám három fiú a túra közben meghalt. A pap-tanár hiába rohant az aggteleki barlangból a felszínre segítségért, mentőkért, már késő volt. Az író kutatja, milyen cél vezeti a férfit, amikor tanítványait szándékosan vagy véletlenül veszélyes helyzetekbe sodorja. A darab május 24-én látható.

A Pesti Magyar Színház Hullámtörés című előadása - amelyet május 25-én láthatunk Szolnokon - egyik lelkes kritikusa szerint extra kemény, durva, mint a pokróc, amelyben nem terítenek meg ezüst étkészlettel, csak tálalnak, direktben, és mindezt parádés színészi teljesítménnyel fűszerezik. A Lars von Trier nagy vihart kavart, kultikus filmje nyomán készült darab olyan mindenkit foglalkoztató alapkérdésekről elmélkedik, mint ki a jó, és ki a rossz; Isten mikor, mit, miért tesz? Kitől várhatunk segítséget, és hogyan? Ítélkezhet-e a társadalom a fölött, aki más utat választ a boldoguláshoz, a tettekhez, mint a megszokott? Az előadást a 2008-as Pécsi Országos Színház Találkozó versenyprogramjába is beválogatták.

A hippikorszak fiataljainak istenkereső játéka a Godspell, inspirálója: Máté és Lukács evangéliuma, a jézusi példázatok és szenvedéstörténet, a fekete egyházi zene. A mű Jézus és Júdás konfliktusát állítja a középpontba, az ő harcuk kényszeríti erkölcsi állásfoglalásra a tanítványokat. A musicalt a Színház és Filmművészeti Egyetem utolsó éves diákjai mutatják be május 26-án Szolnokon.

Szabó Magda darabja a debreceni Református Kollégiumban, a magyar református közösség Alma Materében játszódik. A dráma főhősei - akarva-akaratlan vétettek Isten, a közösség vagy saját maguk ellen. A Szent Bertalan nappalában a hatalom hazugsága ütközik meg a közösség igazságával. A mű az Evangélium Színház előadásában látható, Bánffy György és Bitskey Tibor Kossuth-díjas művészek részvételével május 27-én.

Sárkány Sándor képzőművész, rendező alkalmazta színpadra és rendezte a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadását, a Borisz Paszternak regénye alapján íródott Doktor Zsivágót, amelyet május 28-án láthat a közönség. Nem volt könnyű a rendező dolga, amikor egy 500 oldalas, klasszikus orosz nagyregényt kellett színre vinnie. Az eredmény azonban egy különleges, szinte teljesen díszlet nélküli, közel kétórás drámai előadás lett. A darab képekből áll, mintegy felvázolja az orosz forradalom történetét. „Ugyanakkor egyáltalán nem azt szántuk az üzenetének, hogy mit gondolunk a forradalomról vagy a szocializmusról. Engem pont a darab evangéliumi vonatkozásai érdekeltek, s az, mit jelent ma a világon az evangélium" - mondja a rendező egy interjúban, aki egyébként más szálon is kötődik Szolnokhoz: itt indult a pályája, ahol először freskófestést tanult.

 

Ökumenikus napok a szolnoki Szigligeti Színházban
2009. május 24-28.
- PROGRAMOK -

 

Május 24-én vasárnap 18:30 órától a színház előcsarnokában a Golda Meir szalonzenekar muzsikál. Az Ökumenikus Napokat megnyitja Jókai Anna.

2009. május 24. vasárnap 19.00 óra GYURKOVICS TIBOR: Isten nem szerencsejátékos | Szigligeti Színház (Szolnok)

2009. május 25. hétfő 19.00 óra VIVIEN NIELSON: Hullámtörés | Magyar Színház (Budapest)

 


Mozgóképes ajánló

 

2009. május 26. kedd 19.00 óra SCHWARTZ-TEBELAK: Godspell | Színház -és Filmművészeti Egyetem (Budapest)

2009. május 27. szerda 19.00 óra SZABÓ MAGDA: Szent Bertalan nappala | Evangélium Színház (Budapest)

2009. május 28. csütörtök 19.00 óra BORIS PASTERNAK: Doktor Zsivágó | Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyurkovics Tibor: Isten nem szerencsejátékos
drámai vizsgálat két részben

Engelhart Simon pap: Tóth Tamás
Vizsgálóbíró: Karczag Ferenc
Fetter Valéria: Sárvári Diána

Rendező: Málnay Levente


szolnok

A dráma középpontjában egy olyan férfi áll, aki a körülötte élő fiatalokra rendkívüli hatással van. Az író kutatja, milyen cél vezeti a férfit, amikor tanítványait szándékosan vagy véletlenül veszélyes helyzetekbe sodorja. Hogyan viselkednek a kritikus pillanatokban azok a lányok és fiúk, akik lelkesedéssel indultak vele, és megváltják-e magukat vezetőjük személyes hatása alól. A dráma túlnő a realitáson, az író szenvedélyes igazságkereséssel keresi a választ a legnagyobb, és örökké feltett emberi kérdésekre.

 

Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

 

süti beállítások módosítása