POSzT 2009 - OFF

A Pécsi Országos Színházi Találkozót kísérő OFF programok (Országos Fesztiválmelletti Fesztivál) idén is színvonalas kínálatot nyújtanak a versenyproramon kívül rekedőknek. A teljes program itt olvasható.


poszt_off


POSzT 2009 - OFF
Országos Fesztiválmelletti Fesztivál
június 4-13.


A POSZT KIÁLLÍTÁSAI

- AZ IDŐN KÍVÜL
makettkiállítás

PNSz Nagyszínház, 1. emeleti előcsarnok


Árvai György hang- és tértervező, színházi időkutató szakrális térfikciói az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében

„Elrabolták tőlem az időtlenséget, hát kénytelen vagyok komolyan venni az időt!" Árvai György a magyar színházi élet egyik legeredetibb díszlettervezője, a Természetes Vészek Kollektíva experimentális színházi csoport alapító-vezetője. Kiállításán megvalósult és meg nem valósult színpadtervek makettjei láthatók: különös víziókban fogant szakrális terek tervei, amelyek kiszorultak az időből, ezért csak az örökkévalósággal mérhetik magukat.
támogató: AKKU

Díszvendégünk: Haumann Péter PNSz - Kamaraszínház, előcsarnok

- CÍMLAPFOTÓK
Mezey Béla fotóművész kiállítása
PNSz - Kamaraszínház előcsarnok

- Justin Júlia textil- és jelmeztervező
Művészetek Háza, Martyn Galéria művész kiállítása

- SZÍNHÁZI SZAKMÁK: SZÍNHÁZI CIPÉSZET
Művészetek Háza, Játéktér


- Régi fesztiválklub - ZÁRVA
2009. április- Dante Café

Kiűzettünk a Kertből. A mi Danténkból, a fesztivál egyik legfontosabb helyszínéről kizártak bennünket. Hiányozni fog. Bizony mondom néktek, sokáig fogunk még a Dantéba indulni, hogy tovább battyogjunk a farkasordító hidegben/melegben az új fesztiválklubba. Köszönjük Dante kert, Horváth Tamás, fiúk és lányok a pult mögött az elmúlt szép nyarakat. (a fesztivál szervezői, résztvevői és vendégei nevében - Máté Péter)


június 4-13. Nyugati Várfalsétány
Új fesztiválklub
Új helyre költözött a fesztiválklub. Nem sok, csak ötpercnyi séta a Szent István tér túloldalára, a Nyugati Várfalsétányra, a Civil Közösségek Háza udvara fölött a barokk pavilonhoz, ahol részben a régi dantés csapat vár bennünket. A fesztiválklub koncertjeinek esőhelyszíne is változott: Pécsi Est Café.


június 4-12. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN

 

június 4-20. PBMT Galéria
TALÁLKOZÁSOK VI.
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagjainak képző- és iparművészeti kiállítása
színház, színjátszás, képző- és iparművészet és közönség találkozása
művész-közönség találkozók: június 4. és 20. között minden nap 16-tól 18 óráig
június 5., 8.,. 10-12. Leőwey Klára Gimnázium


ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében


IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN - KIÁLLÍTÁSOK
június 5-12. Civil Közösségek Háza


NYITOTT SZEMMEL ÁLMODÓK
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, látványtervező szak
A kaposvári egyetem végzős hallgatóinak diplomamunkái és előző kiállításuk, a korábban már Budapesten és Pozsonyban is bemutatott 3BRECHT látható az új fesztiválközpontban - kint és bent.


A TÖKÉLETES RECEPT

Magyar Képzőművészeti Egyetem
„MKE-látvány, Molière, úrhatám polgár, vígszínház, makett, jelmezek, 7 ember, 3-ad év, budapest, hunyadi tér, utca emberei, jellemek, karakterek, térelemek, megfigyelés, 2009, 1. évfolyam, e mellé egy kis június, egy kis Pécs = Ifi Géniusz" (Ifi Géniusz)

 

június 5-12. Bázis Galéria
FEKETE DOBOZ ÉS TÉSZTAHÍD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar

A Budapesti Műszaki Egyetem Bercsényi Építész Szakkollégiumának és a Pécsi Tudományegyetem építész szakos hallgatóinak közös térműhelye ismét helyspecifikus installáción keresztül keresi a választ az építőművészek legfontosabb alapanyagának, a térnek sajátosságaira. Hogyan érzékeljük ezt a láthatatlan közeget? Miként befolyásolható az emberek viszonya szűk környezetükhöz? Hogyan lehet váratlan, csalóka jelenségeket előidézni egy épület belsejében? Miközben a POSzT-on kísérletezünk, ezek a kérdések foglalkoztatnak minket. Idén kibővül a kiállítás a BME építészmérnök hallgatóinak tésztahídjaival, melyeket tavasszal az „alulról és felülről is korlátos" mottó alapján készítettek.


június 6-7. Jókai tér
Jótékonysági ruha kirakodás és turkálás
A MASZK Országos Színészegyesület közhasznú alapítványa az ön adományait rászoruló idős színészek támogatására fordítja. Ön pedig adományáért cserébe kiválaszthatja ajándékba egyik kedvenc színészének ruhadarabját.
Nyitva tartás mindkét nap: 12.00-től napnyugtáig, illetve amíg a készlet tart.


június 6-12. HattyúHáz Galéria
MÉDIAHÁBORÚ
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar - Színház- és Filmművészeti Egyetem - Visart Művészeti Akadémia

A társadalom mindennapjaiba vastagon beszűrődik az üres sztárkultusz, a hamburgerből és olcsó hírverésből szőtt ruhákba öltöztetett hamis idolok istenítése, a média által mintaként tálalt, de az átlagostól nem különböző személyiségek ál-mindennapjainak követése - az egyén saját mindennapjainak színesítésére, pótlékként, ezeknek meg- és átélése helyett. Ennek üzen hadat a Médiaháború munkacímű projektsorozat, mely művészjelölt egyetemisták kreatív energiáit csatasorba állítva támad: a művészetek sokféle területéről gyűjtve eszközeit a festészettől a fotón és a videón át a performanszig, minden lehetséges módját megkeresi a tévére bambuló szemek felnyitásának.


június 6-12. Király u. 63.
FESTMÉNYEK, MÉG!
Magyar Képzőművészeti Egyetem
A festmény öröméről, a felszabadult festészetről szól az egyetemen tavaly diplomázottak képeiből és szobraiból válogatott kiállítás. Itt és most mindenki átélheti a felszabadult alkotás örömét egy óriási papír és sok-sok festék segítségével. JÖJJENEK, GYERTEK, FESSÜNK, MÉG!


június 5-12. Pécs utcáin és terein
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
TÖLTSÜK MEG AZ ÜRES TERET!
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
„Utcai akció! Itt és most! A POSzT ideje alatt találkozhatsz csoportos performanszainkkal Pécs utcáin. Célunk meglepni és kommunikálni! Csupán nyitott szemmel kell járnod június 5. és 12-e között a belvárosban. További információért látogasson el weboldalunkra: www.urester.hu"(Ifi Géniusz)


június 5-12. Művészetek Háza
A SZÍNHÁZI DRAMATURGOK CÉHE A POSZT-ON
kortárs drámák kötetben és felolvasószínházban, minden nap a Művészetek és Irodalom Házában
A Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma 2009
A Színházi Dramaturgok Céhének talán legfontosabb tevékenysége immár huszonnégy éve a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, amely az utóbbi kilenc évben a POSzT idején zajlik. A Céh kiadja az évad három ígéretes, új magyar színdarabját, és felolvasószínházi formában mutat be másik három, már színpadkészebb alkotást. Kötetvita, szakmai beszélgetés és az évad Legjobb Új Drámájának ítélt Vilmos-díj koronázza meg a kortárs magyar dráma legfontosabb ünnepét.
A Nyílt Fórum három napja előtt és után, további három-három felolvasószínházi előadást láthatnak az érdeklődők.
Külföldi drámák felolvasószínháza
A tavalyi év után, idén ismét három kortárs külföldi darab felolvasószínházi bemutatásával egészül ki a program a PanoDráma és a POSzT közös produkciójaként, a Dramaturg Céh szervezésében. Egy német, egy svájci és egy orosz színművet láthatnak az érdeklődök, magyarországi ősbemutató gyanánt.
2009-ben először, a fesztivál kilenc napja alatt kilenc felolvasószínházi produkció látható-hallható.
támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Goethe Intézet


június 5-12. Jókai tér
OFF POROND A POSZTON

„Szeretnénk nyolc napon át a magunk világlátása szerint színházat, bábszínházat, muzsikát kínálni gyermeknek és az őt kísérő szülőknek egyaránt. Hazavihetőt, melyet őriznek sokáig. Merítünk a cirkusz, a vurstli világából. Jöjjenek, játsszanak, lássanak, ücsörögjenek velünk! A MárkusZínház egy Vándortársulat, de Pécsről indul és ide tér haza." (a MárkusZínház egy Bábszínház ajánlása - Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna)


június 5-13. Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK
felkért hozzászólók: Forgách András író, Kárpáti Péter író, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Telihay Péter rendező
a beszélgetéseket vezeti: Galambos Péter

június 5-20. Laterum Hotel
KÉP-MUTATÓK III.
Farkas Adrienn festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagja bemutatkozó kiállítása
a művész-közönség találkozók részletes napi programja a helyszíneken

 

június 5-22. Pécsi Galéria és Kikelet Hotel
BÁRSONY RÓZSI 100
egy magyar szubrett útja a hazai színpadoktól a világhír felé
a Pécsi Galéria és a Színészkönyvtár internetes színházi enciklopédia kiállítása
Bársony Rózsi - a hazai lexikonok közlésével ellentétben - 1909. június 5-én született. Neve azoknak is ismerősen cseng, akik sohasem láthatták őt a színpadon. Az 1930-as évektől azt jelenítette meg Európa színpadain és filmvásznain, amit az operetthez a magyar színjátszás hozzátett. Arcán örök, „bársonyi" mosollyal lépdelt át a történelemformáló korszakokon, sorsát sokszor átírta a 20. század. 1933 előtt Rosy Barsony néven, az UFA filmgyár ismert csillaga volt, későbbi párjával, Dénes Oszkárral, együtt vitték sikerre Ábrahám Pál operettjeit itthon és külföldön egyaránt. A háború alatti eltiltását követően változatlan intenzitással tért vissza Európa színpadaira.
A kiállításon látható dokumentumokat Bársony Rózsi örökösei bocsátották rendelkezésünkre, személyes tárgyait a Kikelet Hotelben láthatják az érdeklődők.
A kiállítás - kedd kivételével - hétköznap és szombaton 10 és 18 óra, vasárnap 12 és 18 óra között látogatható.


június 6., 7., 8., 10., 11., 12.
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
közönségtalálkozó a vizsgaelőadások után a helyszínen
a Színház-és Filmművészeti Egyetem másodéves, színházi dramaturg szakos hallgatóinak moderálásával
„Nem feszengős szakmai beszélgetés! Ha úgy vesszük, kísérlet: tudunk-e kérdezni, válaszolni, kritizálni; értelmesen beszélgetni egy előadásról. Lényeg, hogy reagálj. Akkor is, ha utálod, nem érted, csak sejted vagy imádod. Vagy sikerül, vagy nem. Ha jössz, valami lesz. Pofozni nem fogunk, hogy beszélj!" (Ifi Géniuszok)


június 6-7. PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói


június 6-12. Színház tér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
KÁRPÓTLÓ SZÍNHÁZ

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar meglepetésszerűen, a versenyprogram ideje alatt
Jegytől és érkezési sorrendtől függetlenül, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét kárPÓTló Akciók a Színház téren. Találkozzunk a szökőkútnál!


június 6-12. valahol a városban
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Laczkó Péter vándorfényképész
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A vándorfényképésszel idén is találkozhatunk Pécs különféle helyszínein. Mialatt portré készül egy másfél századdal ezelőtti másolótechnikával, beavat bennünket a fotótechnika szépségeibe. A nagy kamera belülről kezelhető, az optikai leképzés és a nyersanyag sorsa így mindvégig megfigyelhető, hiszen a kamera belsejében - amíg a felvétel készül - nemcsak a fényképész, de a modell barátja is bent ülhet. A csaknem félórás procedúrával egy fotótörténeti szakma letűnt kora elevenedik meg.


június 7-21. Pécsi Galéria
SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG!
Festők versenye
A festők ötödik versenyére a pécsi alkotók mellé Magyarország más városaiból, valamint Közép-Európa országaiból (Eszék, Arad, Kassa, Temesvár, Kolozsvár, Olomouc, Plzeň) érkeznek művészek. Nyilvános, a közönség által nyomon követhető vetélkedésük tárgya június 7. és 11. között most is a színház. Az elkészült alkotások június 11. után - kedd kivételével - naponta 10 és 18 óra, vasárnap pedig 12 és 18 óra között láthatók a Pécsi Galériában.


június 8. - július 8. Pécsi Horvát Színház, Csopor(t) - Horda
Galéria
EZ IS ... AZ IS ...
kiállítás Szabó Győző színművész képzőművészeti alkotásaiból


június 3. Leőwey Klára Gimnázium
POSZT - OFF-OFF
a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
Drámanap - a Leőwey Klára Gimnázium június 3-án minifesztivált rendez az iskola magyar, francia, német és angol csoportjainak részvételével.


június 4. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Kautzky Armand

 

június 4. 17.00 PBMT Galéria
TALÁLKOZÁSOK VI.
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagjainak képző- és iparművészeti kiállítása
a kiállítást megnyitja: Bagossy László rendező


június 4. 19.00 Bazilika
Sebestyén Márta, Andrejszki Judit (ének) és Szamosi Szabolcs (orgona) hangversenye


június 4. 19.00 PNSz Nagyszínház
Eberhard Streul: A KELLÉKES
szöveg: Parti Nagy Lajos
A kellékes Kern András
látvány: Iványi Árpád
mozgás: Király Attila
nyersfordítás: Deres Péter
dramaturg: Radnóti Zsuzsa
produkciós asszisztens: Fenyvesi Katalin
a rendező munkatársa: Putnoki Ilona
producer: Orlai Tibor
rendezte: Ilan Eldad

Eberhard Streul kellékes-revüje nyomán Parti Nagy Lajos írt magyar darabot egy színházi kellékes nagy pillanatából, színházi estéjéből. Bieder József előadás után teszi a dolgát, pakol az üres színpadon, s fölnézve közönséggel, méghozzá telt házzal találja magát szembe. Először megriad, nem tudja, hogy oldja meg ezt a szokatlan, már-már szürreális helyzetet, végül megdicsőül. E hajdani segédszínész, ez az örök háttérember mesélni kezd az életéről, ami a színház, s a színházról, ami az élete. Tán nem az első, de alighanem utolsó „fellépésén" minden képességét, tapasztalatát és képzeletét mozgósítva elvarázsolja, elszórakoztatja mindazokat, akiket a nézőtéren lát.

a Vígszínház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása


június 4. 20.00 Nyugati Várfalsétány
VOLT EGYSZER EGY KIS ZSIDÓ
jiddis népdalok Kányádi Sándor fordításában
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági hangversenye

„Nincs tiszta etnikum talán sehol a világon, s kiváltképpen itt a mi tájainkon. De van valami, ami a zsidó arcot mégis megkülönbözteti a többitől, ez a zsidó tekintet, mely több évszázados riadalmat, rettegést örökít át még a keveredett zsidók szemébe is. A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt az érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik zsidósat. Ez teszi, számomra legalábbis, külön értékké. És egyben közös értékké. Hozzátartozik e táj évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez." (Kányádi Sándor)

június 5. 10.00 PannonPower Sétatér
SZÍNES NAPOK 2009
10.00 Roma hiedelmek és hitvilág
VIRRASZTÁS - színjáték
közreműködnek: a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium
diákjai
15.00 „TÁNCCAL KOVÁCSOLTAM HIDAT"
Balogh Béla tánc- és zenei találkozó
fellépnek: Khamoro Cigány Tánc Egyesület (15.30), Bangó Margit, a
cigánydalok királynője (16.00), Kanizsa Csillagai cigány
hagyományőrző együttes (17.00)
A nemzetközi hírű táncművész, Balogh Béla emlékére rendezett program keretében hozzátartozói és tanítványai felelevenítik életét, a szabadtéri kivetítőn róla készült archív felvételek láthatók.
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 Kolping Ház


SZÍNES NAPOK 2009
ROMA HIEDELMEK ÉS HITVILÁG
konferencia
A rendezvény a romákkal rendszeresen találkozó intézmények munkatársainak szól, bemutatva azokat a hagyományokat és ezek hatásait, melyek miatt érthetetlennek tűnhet a cigány emberek viselkedése.
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 PannonPower Sétatér, Gandhi
Gimnázium


SZÍNES NAPOK 2009
Roma hiedelmek és hitvilág
FILMBEMUTATÓK
a Fény-Árnyék Művészeti Egyesület Vándormozi programjának rövidfilmjei
a vetítés után beszélgetés az alkotókkal
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 Művészetek Háza


SZÍNES NAPOK 2009
Roma hiedelmek és hitvilág
11.00 CHACIPE (Valóság igazság)
fotókiállítás
a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Nyílt Társadalom Archívum
fotópályázatának díjnyertes alkotásai
kiállítás megnyitó
A kiállítás június 5. és 18. között látható.
18.30 Felolvasó est
Jónás Tamás költővel, az AEGON Művészeti Díj 2009 díjazottjával
Méhes Károly, a Magyar Írók Szövetsége Dél-Dunántúli
Írócsoportjának titkára beszélget
a Színes Gyöngyök Egyesület programja


június 5. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Pécsi Nemzeti Színház (Molière után: A képzelt beteg)


június 5. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Balogh Tamás


június 5. 15.00 Művészetek Háza
Lukas Bärfuss: A PRÓBA
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
fordította: Lőrinczy Attila
közreműködik: Gyuricza István, Huszár Zsolt, Pokorny Lia, Thuróczy Szabolcs, Varjú Olga.
rendező: Réthly Attila


június 5. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Janisch Attila


június 5. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 A JÁNOSVITÉZ
MárkusZínház
írta: Petőfi Sándor szándéka szerint a Társulat
írókortárs: Balogh Robert
zenéjét szerzette: Kovács Márton
díszlet és báb: Fekete Dóra, Boráros Szilárd, Pilári Gábor
színpadra teszi: Vajda Zsuzsanna, Pilári Áron, Fekete Etelka, Pilári
Gábor, Pilári Lili Eszter, Radák János
„Petrovics bácsi, az ügyelő a színházban nagyon fontos ember. A színészek félelmesztő kalandokon mennek keresztül, hogy a zsiványok vagy éppen a törökök legyőzettessenek. Tessenek látni illy' nehéz sora van a hazai (báb)színházi életnek. Ja, hogy közben a Jánosvitéz történetjét használhatja a nézősereg - amit ez a mi Sándorunk ügyesen odakanyarított - hát kérem tisztelettel az sem mellékes dollog. Nem lesz itt vér meg erőszak, csak bársonyos finomság kicsiknek s nagyoknak." (az alkotók)

20.00 Nyeső Mari koncertje
„A hazai egyszálgitározás egyik alapköveként Nyeső Mari nagy rutinnal alakítja át a kezdetben nem mosolygó közönségét mosolygó közönséggé. [...] A mindennapok nagyszerűségét, vagy éppen nagyszerűtlenségét szeretnivaló humorral tálaló dalszövegeket vastag szálakkal szövi át a szelídség és az alapértelmezett Nyesőség egy szál gitár kíséretében, amitől még az öncélúan gonosz emberek is jók lesznek, mert Nyeső Mari egy Tündér, és kész." (est.hu)


június 5. 17.00 PNSz - Kamaraszínház, előcsarnok
Díszvendégünk: Haumann Péter
kiállítás megnyitó


június 5. 17.00 Civil Közösségek Háza
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYITOTT SZEMMEL ÁLMODÓK
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, látványtervező szak


A TÖKÉLETES RECEPT
Magyar Képzőművészeti Egyetem
kiállítás megnyitók


június 5. 17.00 Pécsi Galéria
BÁRSONY RÓZSI 100
egy magyar szubrett útja a hazai színpadoktól a világhír felé
a Pécsi Galéria és a Színészkönyvtár internetes színházi enciklopédia kiállítása
a kiállítást megnyitja: Felföldi Anikó színművész


június 5. 17.00 Laterum Hotel
KÉP-MUTATÓK III.
Farkas Adrienn festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagja bemutatkozó kiállítása
a kiállítást megnyitja: Bükösdi Kálmán festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága képzőművész alelnöke

 

június 5. 18.00 PannonPower Sétatér
CIGÁNY HAGYATÉKOK

18.00 TÁNCOLÓ ORSZÁG
az Országos Folklórfesztivál műsora
Marosvásárhelyi Hagyományőrző Együttes, Kanizsa Csillagai
(Nagykanizsa), Khelipeske Rom (Pécs)
20.30 CIGÁNY PASSIÓ
Khelipeske Rom együttes
koreográfus: Gombai Szabolcs, Bobo György Rommel, Bogdán
Balázs
rendezte: Orsós Ferenc
a Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis programja


június 5. 18.30 Bázis Galéria
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
FEKETE DOBOZ ÉS TÉSZTAHÍD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar
kiállítás megnyitó


június 5., napnyugta után valahol a városban
A Hodworks bemutatja ÉLJEN A SZERELEM! című utcai akcióját.
A szerelem ünneplése, 2009. június 5-én naplemente után, Pécs utcáin parkjaiban és vendéglátóipari egységeiben.
szereplők: Garai Júlia, Bakó Tamás, Bakai Marci
koncept: Hód Adrienn


június 5. 19.00 Művészetek Háza
KOTTA NÉLKÜL
Lévai Balázs művészeti talk show-ja
„Hamlet, vagy amit akarok."
Hogyan olvas, hogyan hallgat, hogyan néz az ember, ha rendező? Ezúttal négy rendezőt faggat Lévai Balázs könyvről, zenéről, filmről. És természetesen most sem maradhat el a talk show Kétségbeesett kísérlet a modern művészet megértésére című betétszáma.
vendégek: Ascher Tamás, Bagó Bertalan, Gothár Péter, Jordán Tamás

 

június 5. 19.30 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
RÖGVEST
interaktív improvizáció
Momentán Társulat
Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Simony Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi
„Spontán helyzetek improvizatív megoldásai a közönség ötletei alapján. Izgalmas és humoros este váratlan pillanatokkal, kiszámíthatatlan poénokkal. Pörgős helyzetek, frappáns szituációk, meghökkentő megoldások. Mi sem tudjuk mit teszünk öt perc múlva!" (Momentán)


június 5. 20.00 Ifjúsági Ház
Ladányi Andrea és Borlai Gergő: BL
Borlai Gergő (zene, dob, ütőhangszerek), Ladányi Andrea (koreográfia, tánc)
fény: Payer Ferenc
videotechnika: Keserű Zsolt
stylist: Lakatos Márk
„A teste csupa csont és erő. Csontozata és bőre között akarat-kötegek mozgatják ízenként. Úgy fest ez az átlelkesült és a világmindenség tudásától kifeszülő csontváz, mintha minden egyes forgója csak akaratának engedelmeskedne örömös szolgálattal. Külön mozognak ujjpercei. Lábának eresztékei. Dr. Ladányi anatómiai leckéje, amint egy helyben táncol. Föltárja a szerkezet lehetőségeit. Fájdalom, kín, beteljesülés. [...] Lüktet a lábdob, mint szívdobogás. Pergők belső moraja. Dobognak a tamok. Élesen riasztanak a cintányérok: leveses tálnyi cinektől kávéscsésze alji cinekig, benne szívdobogást keltő élénkítő szerek. Ütőhangszerek hol dörömbölnek az ég boltozatán, hol hadilag zajlanak, vad háborús lármával, majd suttogóan simogatnak. Ellágyulnak. Alig hallhatóan sisteregnek, mintha nehéz selymek súrlódnának mezítelen testhez. Körülölel csendességük." (MGP - szinhaz.hu)
Az előadás 2009-ben elnyerte a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapította Lábán Rudolf-díjat.
Előadás után közönségtalálkozó!


június 5. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Budbudās koncert
Keszég László (rendező, mc), Grencsó István (fúvós hangszerek), Hans van Vliet (fúvós hangszerek), Márkos Albert (cselló, zenekarvezető), Szesztay Dávid (billentyűs hangszerek), Hajnóczy Csaba (gitár), Benkő Róbert (nagybőgő), Halmos András (dob), Hárságyi Péter (dob), Nagy András (elektronika)
A Budbudās (szanszkritül: buborékok) minden résztvevőjének jóformán minden koncerten van egy új szerzeménye. Komponálnak, de játszanak és improvizálnak is. Az idővel nagyzenekarrá bővülő csapatot az „akadémikus komolyzenén" nevelkedett csellista, Márkos Albert és a DJ-doyen Titusz indította el a '90-es évek közepén. Meghatározásuk szerint az, amit játszanak se nem experimentális, se nem kortárs, se nem free jazz vagy elektro-akusztikus zene és nem is hiphop - hanem aktuális. Mondhatni, a Budbudās a magyar zenei szcéna csudabogara.


június 6. 10.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
10.00 LUDIBUNDUS
reneszánsz játékpavilon
MárkusZínház
délelőtt 10-től délután 4-ig hat óra színház és játék
Ludibundus annyit tesz: játékosan, könnyedén. A Ludibundus mívesen festett reneszánsz játékpavilon. Hogyan lehet fakatonákból hadsereget állítani? Sikerül-e eligazodni a labirintusban? A Ludibundus olyan játéktér, ahol vitézi csaták (török-magyar csocsó), királykoronázás, katonáskodás részese lehet minden felnőtt és gyerek.


16.00 PULCINELLA KERTÉSZKEDIK
vásári kesztyűs bábjáték
Zirano Színház
játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter
tervezte és készítette: Boráros Szilárd
rendezte: Kovács Géza
az elengedhetetlen, kihagyhatatlan Segítő: Boráros Milada
Pulcinella Arlecchino mellett a legnépszerűbb commedia dell'arte figura. Még a reneszánsz korban bekerült a bábszínház világába is, több más társával együtt. Nevezhetjük Vitéz László dédnagyapjának is. Pulcinella családszerető, ugyanakkor aluszékony, jó kedélyű, de néha hirtelen haragra gerjedő komikus hős. És most megtudhatjuk, hogyan lopja el a Nyúl Pulcinella és Rosetta kertjéből a finom répákat. No és persze azt, hogy hőseink mit szólnak e galádsághoz.


19.00 Az utcán járó zongorista
Három fiatal muzsikus jön, megy, beszélget, időnként leáll, leül, zenél és sétál tovább: Kis Gergely (zongora), Pilári Áron (dob), Meszéna Domokos (gitár).


20.00 CSONGOR ÉS TÜNDE
A Vörömarty Cirkusz világszám!
muzsika: W. A. Mozart, Kovács Márton; fellépnek: Csongor és Tünde: a trapéz két tüneményes csillaga; Ilma és Balga: a két fanatikus bohóc; Mirigy: az illuzionista és szabadulóművész; Karrah, Bezzeg, Duzzog: az ördögi ugrócsoport
játszók: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor; mindenes Radák János


június 6. 10.00 és 18.00 PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói
A nyitott műhelyek 10 és13, valamint 18 és 22 óra között várják a látogatókat.

június 6. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Stúdió „K" Színház, Budapest (Hű, de messze van Petuski!)
Pécsi Nemzeti Színház (Arthur Miller: Istenítélet)


június 6. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Bodrogi Gyula


június 6. 14.00 PannonPower Sétatér
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
gyermekegyüttesek, zenekarok bemutatói szabadtéren
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 15.00 Művészetek Háza
Vaszilij Szigarjov: GUPPI
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
fordította: Radnai Annamária
közreműködik: Györgyi Anna, Csuja Imre
rendező: Kiss Csaba


június 6. 16.00 Színház tér
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
táncházak
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 16.00 Király u. 63.
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
FESTMÉNYEK, MÉG!
Magyar Képzőművészeti Egyetem
kiállítás megnyitó


június 6. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL
Beszédóra
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Kelemen Márta
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 6. 17.00 Belsőkert Galéria
FŰSZÁLSZOBÁNK
nemezes iparművészek kiállítása
a kiállítást megnyitja: Árvai Ágnes textilművész

 

június 6. 18.30 HattyúHáz Galéria
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
MÉDIAHÁBORÚ
Magyar Képzőművészeti Egyetem - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Színház- és Filmművészeti Egyetem - Visart Művészeti Akadémia
kiállítás megnyitó


június 6. 19.00 Pécsi Horvát Színház
XX. SZÁZADI DIVERTIMENTO
Sólyom Katalin önálló estje
Versek és prózai írások, dokumentumok, újságcikkek, kabarészámok, slágerek, katonadalok és viccek: bemutatják a 20. századot, a világháborúkat, 1956-ot ... Ady Endre, Tömörkény István, Babits Mihály, József Attila, Bartók Béla, Szép Ernő, Békeffy László, Heltai Jenő, Radnóti Miklós, Örkény István, Pilinszky János, Hervay Gizella, Illyés Gyula sorai.


június 6. 19.00 Pécsi Harmadik Színház
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
regionális néptánc gála a Déli Kapu Folkórszövetség tagjaival
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 20.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
John Whiting: ÖRDÖGÖK
fordította: Szántó Judit
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, III. évfolyam
Urbain Grandier, a Szent Péter templom vikáriusa Rák Zoltán
Angyali Johanna nővér, az Orsolya rendi zárda
priorisszája Téby Zita
De Laubardemont, a király louduni különmegbízottja Gulácsi Tamás
Rangier atya Tenczler Tímea
Barré atya Vaszkó Bence
Phillipe Trincant
La Vrilliere, államtitkár Budai Zsófi
Ninon, özvegyasszony
Bontemps, börtönőr
Magda, laikus nővér
József atya Mezei Réka
Klára nővér Misurák Tünde
Lujza nővér Kiss-Végh Emőke
Gabriella nővér
XIII. Lajos, Franciaország királya Székely Rozália
Henri de Condé herceg
De La Rochepozay, Poitiers püspöke Barsi Márton
Mignon atya Egri Bálint
Manourry, seborvos Csillag Botond
Adam, patikus Czakó Máté
A csatornatisztító
Richelieu Csépai Eszter
Jean D'Armagnac, Loudun polgármestere Erdős Éva
Guillaume De Cerisay, Loudun főbírája Ördög Tamás
Louis Trincant, államügyész
Ambrus atya Varga Balázs
zene: Zságer-Varga Ákos
jelmez: Tihanyi Ildikó
dramaturg: Ari-Nagy Barbara
rendezőtanár: Keszég László
Előadás után közönségtalálkozó!


június 6. 20.00 Nyugati Várfalsétány
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Jam Session
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Jazz Tanszak
Az immár sokadik éve népszerű POSzT jam session házigazdái a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatói. Az estén közismert jazz standardek hangzanak el ad hoc jelleggel, az örömzenének Te is részese lehetsz, akár hallgatóként, akár zenészpartnerként a színpadon.


június 6. 20.00 Janus Egyetemi Színház
JÖVÉS-MENÉS
Sam Beckettesdi
Janus Egyetemi Színház
játsszák: Hollósi FLO Orsolya, Horváth VI Krisztina, Kiss RU Andrea
műszak: Regényi Gábor, Tolnai Donát, Lamár János
video: Verpeléti András
dramaturg: Katarina Mikulíková
rendezte: Rosner Krisztina


június 6. 20.30 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
EGY ESTE A MŰCSARNOKBAN
Bereményi Géza és Cseh Tamás nyomán
közreműködik: Kozma Andrea és Bellus Attila (vers, játék), Tóth „Csüli" Zoltán (ütőhangszerek), Simara László (vizuál)
valamint a Portéka zenekar: Bogárdi Aliz (hegedű, brácsa, koboz, ének), Etlinger Mihály (ének, gitár)

 

június 6. 21.00 Színház tér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola
táncolnak: Csuzi Márton, Cuhorka Emese, Dolinszky Fanni, Furulyás Dóra, Fülöp László, Kelemen Patrik, Péter Aliz
zene: Grencsó István
videotechnika: HG Events
vezető operatőr: Dömötör Péter
rendező: Angelus Iván
„Fel! Táncra fel! Táncba hívjuk, akit tudunk! Az ismerőst, az ismeretlent. A nagymamát, a rendőrt, a cicát, a hurkát és a hurkasütőt. Táncolunk a kutyával, a füsttel ..." (BUTI)


június 6. 21.00 PannonPower Sétatér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola előadása
BEAVATÁS
zene: René Aubry és kortárs jazzválogtás
előadja: Berkes Mirjam, Copek Péter, Darabont Áron, Dávid Patrik, Domán Dalma, Elisabeth Metsalo, Fortuna Zsanett, Horváth Vanessza, Josephina Lindvall, Kiss Tamás, Kovács Viktória, Kőnig Lilla, Nagy Roland, Plóza Gabriella, Sasvári Kolos, Sasvári Krisztina, Szalai Dóra, Wéninger Dalma, Zombori Dorottya
koreográfus: Gyöngyösi Tamás
ELEMEK - FÖLD
zene: Bartók Béla
előadja: Copek Péter
koreográfus: Fenyves Márk, E. Kovács Éva
BOLERO
zene: Maurice Ravel
előadja: Plóza Gabriella (szóló), Darabont Áron, Horváth Vanessza, Josephina Lindvall, Kőnig Lilla, Mondovics Dorina, Sasvári Kolos, Sasvári Krisztina, Vattai Dzsenifer, Virág Anett, Wéninger Dalma, Zombori Dorottya
koreográfus: Kulcsár Noémi
A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában a képzés során a klasszikus balett mellett a növendékek fizikai színházi, mozgásművészeti és kortárs darabokkal is megismerkednek. Bombicz Barbara, az iskola igazgatója nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek nyitott, kreatív, harmonikus szellemben nevelkedjenek.


június 6. 21.30 a Színház tértől a Barbakánig
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola


június 6. 22.15 Barbakán
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola


június 7. 10.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
10.00 LUDIBUNDUS
reneszánsz játékpavilon
MárkusZínház
délelőtt 10-től délután 4-ig hat óra színház és játék
16.00 PICIRKUSZ
Tintaló Társulás
A Tintaló Cirkusz sátrában 16-20 gyerek izgulhatja végig a fából faragott elefánt, bohóc, légtornász műsorát. Szülő ide be nem léphet ... legfejlebb bekukucskálhat a sátor oldalába vágott lyukon.
20.00 L'AVARE
gólyalábas karakterszínház Molière A fösvény című drámája nyomán
Szárnyas Sárkányok
játsszák: Erdei Gergő, Fekete Dávid, Kis Gergely
zenél: Molnár Endre
rendezte: Kovács Tamás
Ügyeskedéshez, hízelgéshez folyamodunk, s ma is álarc alatt játsszuk meg, hogy természetünk és gondolkodásunk olyan, mint a tiéd. Az őszinteség ugyan belesántul egy kicsit ebbe a mesterségbe, amelyet most űzünk, de ha el akarunk érni valamit az embereknél, mégiscsak hozzájuk kell igazodnunk. Kellő magasztalással körítve, a legképtelenebb dolgot, a legbolondabb gombát is beveszik ... Például, hogy a gólyaláb koturnus. Vagy tényleg az?


június 7. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza (Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline)
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg (William Shakespeare: Hamlet)


június 7. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Anger Zsolt


június 7. 13.00 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
13.00 A 2009. évi Nyílt Fórumot megnyitja: Jordán Tamás
fesztiváligazgató
13.30 Összefoglaló előadás a Nyílt Fórum füzetekben megjelent
darabokról
előadó: Nánay István


június 7. 15.00 Művészetek Háza
Kiss Judit Ágnes: PRÁGA, FŐPÁLYAUDVAR
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Radnóti Zsuzsa
rendező: Almási-Tóth András


június 7. 16.00 Barbakán kert
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
BARBAKÁNIA  LÉPJ BE A MESÉBE!

interaktív tündérmese gyerekeknek
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Egyszervolt Társulat
játsszák: Bartyik Dániel, Busa Mónika, Devecseri Marianna, Hajdu Franciska, Kocsis Zsófia, Kurcz Judit, Pálfy Eszter, Salánki Olga, Szilágyi Áron, Totobé Anita, Várkonyi Borbála
„Királyságunk óriási bajban van! A gonosz boszorkány elrabolta hőn szeretett királyunk egyetlen lányát! A királylányt a magas toronyba zárta és elátkozta a boldogság kertjét! A király névében szólok hozzátok: csatlakozzatok a herceghez, aki halált megvető bátorsággal elindult szerelméért, de a boszorkány kővé dermesztette, és most a kert közepén várja, hogy megmentsétek. Segítsetek neki a boszorkány és a sárkány ellen, hiszen csak így akadályozhatjuk meg, hogy örök szomorúság boruljon Barbakániára! Kérdezem tőletek, ki elég bátor és nemes lelkű ahhoz, hogy beálljon a herceg seregébe, és megküzdjön az észt és erőt próbáló feladatokkal?"


június 7. 17.00 Püspöki palota kertje (Bazilikánál)
PÜSPÖKVÁRI ZENÉS ESTÉK
részletek Wolfgang Amadeus Mozart operáiból
közreműködik: a Mozart Vonósötös, Kuti Ágnes (szoprán), Fekete Károly (bariton)


június 7. 18.00 Zsinagóga
Varnus Xaver hangversenye
közreműködik: a Talamba ütőegyüttes
Bach, és Bach, kicsit másképp
Johann Sebastian Bach nagy művei és azok Jacques Loussier-féle jazz-feldolgozásai.


június 7. 18.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Egressy Zoltán: PORTUGÁL

Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, II. évfolyam („A" szereposztás)
Bece Porogi Ádám
Masni Bokros Brigitta
Kocsmáros Formán Bálint
Retek Lábodi Ádám
Csipesz Keresztény Tamás
Asszony Lovas Rozi
Pap Kárpáti Pál
Sátán Juhász István
Feleség Kővágó Veronika
rendezőtanár: Balikó Tamás
Előadás után közönségtalálkozó!


június 7. 18.00 PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói
A nyitott műhelyek 18 és 21 óra között várják a látogatókat.


június 7. 19.00 Pécsi Horvát Színház
KÉT JEGYET A HÁROMRA!
kis baráti népek összekapcsolódása majdnem interaktív élő adásban
majd Önöknek, majdnem magyarul, ami majd nem lesz unalmas
a baráti népek összekapcsolódását megírta és létrehozza: Cserna Antal, Szalay Kriszta, Felhőfi Kiss László
kulturantropológusi segítségét adta: Szanyi Gyöngyi
közreműködik: MAKK (Majd A Kedves Közönség)


június 7. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Kiss Erzsi Panchan
Kiss Erzsi (ének), Dombi Kati (ének, kolomp), Kovács Linda (ének, tamburin), Szandtner Anna (ének, rumbatök), Dudás Zsombor (ütőhangszerek), Pápai István (ütőhangszerek), Feke Zsolt (bőgő)
Panchan Mexikóban azt jelenti, éden. Egy hely az őserdőben, távol a nagyvárosoktól. Oda pihenni, megnyugodni, elvonulni járnak az emberek. A Kiss Erzsi Panchan különleges felállású ütős-énekegyüttes, mely Kiss Erzsi a capelláit adja elő a művésznő zenész-színész barátai részvételével.


június 7. 21.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Egressy Zoltán: PORTUGÁL
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, II. évfolyam („B" szereposztás)
Bece Váncsa Gábor
Masni Boros Anna, Nagy Boglárka
Kocsmáros Molnár Zsolt
Retek Béli Ádám
Csipesz Keresztény Tamás
Asszony Bokor Ágnes, Decsi Edit
Pap Kárpáti Pál
Sátán Juhász István
Feleség Páll Mónika
rendezőtanár: Balikó Tamás
Előadás után közönségtalálkozó!


június 7. 21.00 Cella Septichora
SEMMI ÚJSÁG
KeresztHuzat Társulat
előadják: Szabó Vera, Pál András, Urbán Tibor (a Pécsi Nemzeti Színház művészei), Koch Ivett (klarinétok), Károly Zoltán (nagybőgő), Büki Richard (gitár), Somogyi Eszter (képi effektek)
dramaturg: Miklós Melánia
A KeresztHuzat Társulat 2008 májusában alakult. Céljuk a művészeti ágak - színművészet, zene, képzőművészet - fúziójával hozni létre előadásokat. Társulatuk nyitott, örömmel vonnak be színészeket, írókat, rendezőket, zenészeket, zeneszerzőket, képző- és iparművészeket egy-egy produkcióba. Semmi újság című előadásuk, mely kommunikációs játék színészek, zenészek és egy operatőr együttműködésével, Örkény István egyperces novelláiból válogat.


június 7. 21.00 PannonPower Sétatér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
W. S. S. SZIGORLATI TÉTELEK
Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, II-III. évfolyam, színész osztály
Unger Tünde, Nyulassy Attila, Szabó Róbert Endre, Poppre Ádám, Farkas Ádám, Balogh János, Takács Dániel, Budai Dávid, Schmidt Róbert, Pusztai Fanni,
zenei vezető: Benkő László
vezető tanár: Jordán Tamás
rendezőtanár: Blaskó Bori, Gyöngyösi Tamás
A szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiójának növendékei egy év mozgástanulmányait mutatják be, melyben kaszkadőr- és harcművészeti elemek, valamint kontakt- és kortárstánc alapok láthatók.


június 8. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Maladype Színház, Budapest (Georg Büchner: Leonce és Léna)
Örkény István Színház, Budapest (Julian Crouch-Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve)


június 8. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Körtvélyessy Zsolt, Horváth Csaba


június 8. 13.00 Művészetek Háza
Alice Müller: ELVIRA ÉS PETÚNIA
a Goethe Intézet és a PanoDráma After the Fall drámaíró műhely harmadik helyezettje
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
közreműködnek: Bánfalvi Eszter, Szalay Marianna, Mertz Tibor
dramaturg: Merényi Anna
rendező: Bodor Böbe


június 8. 14.30 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
Vita a Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabokról
Almássy Bettina: Megfulladok!
a Goethe Intézet és a PanoDráma After the Fall drámaíró műhelyének első helyezettje
hozzászóló: Merényi Anna
vitavezető: Nánay István


június 8. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Maladype Színház
Nyílt próba - Maladype Színház


június 8. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 Ifj. Vitéz László és népi zenekara játszik
17.30 A téren Ágoston Béla és barátai zenélnek
19.00 A Martyn Isconsort muzsikál
a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanárai: Szalay
Klára, Garamvölgyi Attila, Rónaszéki Mónika, Hegedűs Orsolya,
Árvai Attila, Árvainé Rózsás Ágnes


június 8. 16.30 Művészetek Háza
Filó Vera: A JÁTÉK
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Faragó Zsuzsa
rendező: Forgács Péter


június 8. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL

Mozgásóra
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Uray Péter
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 8. 17.00 Színház tér
TE SZEMÉT!
Tünet Együttes
szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád
előadják: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Gőz István, Kövesdi László, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara
zene: Barna Balázs mix
kosztüm: Bodnár Enikő
rendezte: Szabó Réka
Reciklálunk, reciklálunk?
Inkább szeressük úgy, ahogy van.
Lehempergő tánckommandó a város belében.
Bántja a szemeted?
Biztos kukás.
„[...] pontos a koreográfia, filozofikus a tartalom, és meggyőződésből nyomják az antiglobalista kortárs táncot. Nincs néző, aki ne fogadkozna magában, hogy holnap aztán végre elgyalogol a szelektív gyűjtőig a lakótelepen. Műanyag szemeteszsákok kelnek életre, kúszik a hulladék és beszól, lapos ásványvizes palackok küzdenek az újrahasznosításért, ami esetükben, ugye maga a reinkarnáció. Rockzenére (Barna Balázs-mix) bomlik a melléktermék, szinkrontáncot jár a selejt, élőlények nyújtóznak a tengernyi szemét alól." (Sisso - Magyar narancs, 2008. szept. 11.)
támogató: Merlin Energia Projekt, Nemzeti Kulturális Alap, L1 Független Táncművészek Társulása, Marland Kft., szinhaz.hu, tancelet.hu, Fidelio Súgó


június 8. 18.00 Pécsi Horvát Színház, Csopor(t) - Horda
Galéria
EZ IS... AZ IS ...
kiállítás Szabó Győző színművész képzőművészeti alkotásaiból
a kiállítást megnyitja: Uhrik Dóra balettművész, táncpedagógus


június 8. 19.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Ludwig Holberg: A GOBORLÓ
(Erasmus Montanus)
komédia
ismeretlen piarista szerzetes fordítása 1769-ből
Színház- és Filmművészeti Egyetem, III. évfolyam, színész osztály
Erasmus Montanus Barabás Richárd
János, egy parasztember, E. M. apja Farkas Dénes
Nelli, a felesége Alberti Zsófia
Jakab, E. M. öccse Fehér Tibor
Péter egyházfi Szatory Dávid
Gáspár, Ispány Mohai Tamás
Jeromos, gazdag öregember Molnár Áron
Magdi, a felesége Juhász Lujza
Erzsi, a lányuk Ruzsik Kata
Hadnagy Tarr Judit
Káplár Kis Domonkos Márk
hangszeren közreműködik: Hoffer Károly
asszisztens: Kovács Dániel
díszlet: Boros Lőrinc, Balázs Juli e. h.
jelmez: Miareczky Edit e. h.
zene: Sáry László
osztályvezető tanár: Gálffi László, Ács János
rendezőtanár: Zsámbéki Gábor
külön köszönet Kelemen Áginak
Előadás után közönségtalálkozó!


június 8. 19.00 Sportcsarnok
OLTÁRI SRÁCOK
(Altar Boyz)
koncertmusical
Budapesti Operettszínház
szövegkönyv: Kevin Del Aguila
zene és dalszövegek, valamint énekszólamok: Gary Adler és Michael Patrick Walker
Marc Kessler és Ken Davenport ötlete alapján
egyéb zenei feldolgozások: Lynne Shankel
hangszerelés: Doug Katsaros & Lynne Shankel
magyar változat: Kerényi M. G., Somogyi Szilárd
dalszöveg fordítás: Müller Péter Sziámi, Müller Anna
Matthew Dolhai Attila
Mark Serbán Attila
Luke Mészáros Árpád Zsolt
Juan Kerényi Miklós Máté
Abraham Szabó Dávid
zenekar: Leszkovszky Albin / Tóth-Vertig Éva (billentyű I.), Balassa Krisztián / Sági Balázs (billentyű II.), Halász László / Baranszky László (gitár), Wald Gábor / Végh Balázs (dob)
zenei vezető, karmester: Leszkovszky Albin
koreográfus asszisztens: Szűts Rita
rendezőasszisztens: Angyal Márta
szcenikus: Német Tibor
díszlet: Bartha Andrea
jelmez: Böhm Katalin
koreográfus: Tihanyi Ákos
művészeti vezető: KERO
rendezte: Somogyi Szilárd
az eredeti produkciót létrehozta: Ken Davenport & Robyn Goodman
az eredeti Off-Broadway produkciót rendezte: Stafford Arima
eredeti produkciós menedzsment: Josef Weinberger Limited, az R&H Theatricals of New York megbízásából
magyarországi jogtulajdonos: Pentaton Művész- és Koncertügynökség - Lőrinczy György


június 8. 19.30 Pécsi Harmadik Színház
Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc: IBUSÁR-MEGÁLLÓHELY
huszerett egy hangra
Pécsi Harmadik Színház
Sárbogárdi Jolán Füsti Molnár Éva
játéktér: Steiner Zsolt, Vincze János
jelmeztervező: Tresz Zsuzsa
rendezte: Vincze János
„Füsti Molnár játéka nyomán szinkronban képes vihogni a néző a bodorodó operett-felhőkben, s érzékelni a Sárbogárdi Jolán-féle létezés rettenetét. Mert Vincze előadásának nagyszerűsége éppen abban az „ocsmányul" túljátszásban van, hogy az ének nem ének, a tánc csak medvetánc, a színész végig koncentrál, izzad, túlpörög, túljátszik, s elképesztő energiákat ad le, közben ötletbörzét, brillírozást, tárgyanimációt is láthatunk, komédiát, paródiát, leányregényt, de mégiscsak egy sivár élet sorstalan főhősének tragédiáját, amelybe belepusztul a «főhős»." (Balogh Robert - terasz.hu)


június 8. 19.30 Művészetek Háza
SZÍNHÁZI JAZZDALOK
Szakcsi Lakatos Béla és Bornemissza Mária koncertje
A zenés színházi produkciók nemzetközi sikerdalait szerte a világon számos jazzmuzsikus megszólaltatta már. A Szakcsi Lakatos Béla virtuóz zongorajátékával és Bornemissza Mária dallamos, érzéki improvizációjával bemutatásra kerülő válogatás személyes kisugárzásával ígér sajátos jazzélményt hallgatóságának.


június 8. 20.00 Pécsi Kulturális Központ
TALÁLKOZÁSOK
Nádas Péter Takarítás és Temetés című drámái nyomán
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, színház specializáció - Üres Tér Társulat
játsszák: Komjáthy Zsuzsanna, Hermann Tibor
dramaturg: Gabnai János
rendezte: Tóth Viktória
Egy férfi. Egy nő. Egy tér. Csönd. Fény föl. Játék a térrel. Az idővel és önmagunkkal.
támogató: Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzat


június 8. 20.00 PannonPower Sétatér
Szakértők: THE BLACK RIDER - Tom Waits/William Burroughs/Robert Wilson után szabadon
Tavasszal a budapesti Nemzeti Színházban bemutatott, szcenírozott koncert dirib-darabjait, valamint korábbi, Mohácsi János rendezte színielőadások hangjait szólaltja meg: Bárány Tamás (szaxofonok), Darvas Benedek (Fender-zongora, trombita, melodika, dob, ének), Hans van Vliet (pozan, trombita), Kovács Andor (gitár), Kovács Márton (trombitahegedű, hegedű, fűrész), Misurák Tünde (ének), Sebesi Tamás (dobok, tangóharmónika), Szabó-Kimmel Tamás (ének), Zságer-Varga Ákos (basszusgitár, Fender-zongora), valamint még jó néhányan, akikről még nem tudunk.


június 8. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Ágoston Béla Group
Ágoston Béla (szoprán és tenor szaxofonok, dorombének, ének, duda), Dely Róbert (elektromos gitár), Mazura János (tuba), Móser Ádám (harmonika, duda), Geröly Tamás Sándor (dobok), Benkő Róbert (bőgő)


június 8. 21.00 Bóbita Bábszínház
RÉMÁLOM A SZT. MÓR UTCÁBAN AVAGY POSZT MORTEM
interaktív félelemjáték 14 éven felülieknek
Rémtúra a Bóbitában! Hajmeresztő utazás az elvarázsolt bábszínház hátborzongató panoptikumában! Éjsötét labirintus, vendégmarasztaló boszorkánykonyha: aki túléli, elnyeri méltó büntetését ...


június 9. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Gárdonyi Géza Színház, Eger (William Shakespeare: A velencei kalmár)
Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet - Labor, Budapest (Bérháztörténetek 0.1)
Nemzeti Színház, Budapest (Botho Strauβ: A park)


június 9. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Magyar Attila, Szakács Tibor


június 9. 12.00 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
12. 00 Vita a Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabokról
Vörös István: Az ördögszáj
hozzászóló: Nagy András
vitavezető: Nánay István
13.30 Könyvpremier
P. Müller Péter: A rítustól a médiáig: a magyar dráma az
ezredvégen
a kötetet bemutatja: Medve A. Zoltán


június 9. 15.00 Művészetek Háza
Kiss Noémi: LEGÉNYBÚCSÚ
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Radnai Annamária
rendező: Bal József


június 9. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
Lutz Hübner: KIKATT
osztályterem-színház
Kolibri Színház, Budapest
fordította: Kovács Kristóf
játsszák: Pelsőczy Réka, Mészáros Tamás
rendezte: Scherer Péter
„[...] adott egy, az iskolában sikertelen, saját pedagógiai képességeiben kételkedő, egyedülálló fiatal tanárnő, és egy rosszul tanuló, otthon «terrorizált», a haverjai előtt magát megjátszó, jóképű kamasz" - foglalja össze a kiindulópontot Scherer Péter. Két iszonyatosan magányos, frusztrált ember találkozik elementáris erővel a pofon elcsattanásakor. És mert nem az ilyenkor várható befejezés, az iskolából való kicsapás következik, mindketten összezavarodnak, kiesnek megszokott, biztonságot nyújtó szerepeikből.
az előadás után beszélgetés az alkotókkal
külön köszönet a Leőwey Klára Gimnáziumnak (POSzT)


június 9. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 KÉP-ZELD MAGAD
Óriás Képmutogató egy cirkusz világából
Tintaló Társulás
19.00 Az irodalom az utcán hever és utcán jár a zongorista
költészet és próza Balogh Robert szerkesztésében
vendég: Létay Dóra (színésznő, író), Szabó Tibor (író,
szerkesztő), Zalán Tibor (író, költő, drámaíró, dramaturg)
a beszélgetést vezeti: Balogh Robert (író)
Beszélgetés és friss szövegek az alkotók előadásában színházról, irodalomról és az utcáról. Létay Dórát színpadról, tévéből már ismerhetjük, de akad még ismeretlen, rejtett oldala bőven. Szabó Tibor Benjámin, a Bárka folyóirat egyik szerkesztője, 2009-ben jelent meg 47 című regénye a Noran kiadó gondozásában. Zalán Tibor jelenleg a békéscsabai Jókai Színház
dramaturgja, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója, korunk krízisérzetének egyik legjobb írója, költője, drámaírója.


június 9. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL
Zenés foglalkozás
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Kovács Márton, Rozs Tamás
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 9. 19.00 Bazilika
Jörg Josef Schwab (orgona - Essen, Dóm) koncertje


június 9. 19.00 Cella Septichora
SZALONREMI
sakkparti József Attila, Petri György, Jordán Tamás és Vallai Péter részvételével
Amikor Jordán gondolkodik, Vallai Petrit mond, és Vallai gondolkodása alatt Jordán József Attila verset tolmácsol. Az estet Samuel Beckett szavai vezetik be.


június 9. 20.00 Nyugati Várfalsétány
ÉNEK ÉS POÉZIS
Énekelt versek Balassitól Radnótiig
Kobzos Kiss Tamás estje
Kobzos Kiss Tamás magyar népzenét, valamint magyar és európai történeti zenét énekel, önmagát különböző hangszerekkel (koboz, lant, gitár, tekerőlant, saz) kísérve.
„Könnyű lenne visszamenni a múltba, és abba a világba révedezni, de ez tőlem azért elég távol áll. Az is nagyon fontos, hog

süti beállítások módosítása