A Tünet Együttes

A Tünet Együttes 2009 júniusában a La Manche csatorna túloldalán vendégszerepel - a londoni The Place-ben, Anglia legfontosabb kortárstánc-központjában.

tunet
fotó: Dusa Gábor

 

A társulat Nincs ott semmi című előadása nyitja meg az egy hónapon keresztül tartó, The Turning World elnevezésű nemzetközi fesztivált, melynek 7 előadásból álló programjában olyan elismert koreográfusok munkái szerepelnek, mint Chris Haring, Yasmeen Godder, vagy Philippe Saire.

A Tünet Együttes előadása június 2- án és 3-án látható Londonban, a Robin Howard Dance Theatre-ben.

Az előadás a Tünet Együttes, a Trafó és az MTA Számítástechnikai Kutatóintézetének (SZTAKI) együttműködéséből született. A darabban egyedülálló módon alkalmazott interaktív médiatechnológia a színpadi mozgásra, a mozgó test térbeli elhelyezkedésére, alakjára és mozgásának dinamikájára reagál. Így alakítja a táncosok mozdulatait szorongásaik és fantáziáik kivetített képévé, kapcsolataik rendszerét absztrakt mozgó festménnyé.

Az előadás 2008 októberében meghívást kapott a XVIII. International Festival of Modern Dance keretében Kaunasba, Litvániába, ahol nagy szakmai és közönségsikert aratott.

"A multimédia, az interaktív látvány, illetve a tánc, az eleven hús mozgásának kombinációjával hosszú ideje kísérletezik a kortárs táncművészet, amint a színpadi mozgás, s általában az emberi mozgás is evidens módon foglalkoztatja a másik oldal kutatóit, alkotóit. A Nincs ott semmi kifogástalan minőségben, magával ragadó, legitim módon elegyíti a kettőt." (Halász Tamás) Nincs ott semmi avagy alszanak-e nappal az álmok

Kedves érzékszerveim, csalódtam bennetek. És benned is, drága fantázia. Elrajzolom magam, és megint, elrajzolok mindent és mindenkit. Akkor ezután már mindig ez az általam való világ? Hogy lehetne kilátni innen? És mi van, ha nincs ott semmi? Azt is én vetítem? Szeretnék egy ruhát, ami megvédi tőlem a külvilágot. Mert úgy döntöttem: nincs csoda.

Az előadásban használt real-time videotechnika reagál a mozgó test térbeli elhelyezkedésére, alakjára, mozgásának irányára és dinamikájára. Így alakítja a hat táncos mozdulatait szorongásaik és fantáziáik kivetített képévé, kapcsolataik rendszerét mozgékony absztrakt festménnyé.

„Szabó Réka minden ízében újító munkájának alapötlete lehengerlő. A táncosegyéniségek nagyszerűek. Márkos Albert dzsesszkompozíciója elsőrangú. Nagy Fruzsina jelmeze, Szirtes Attila tér- és fényterve megkapó. (...) Körvonalazódni látszik egy - nem csupán a vegetáló, honi kortárs táncéletben - kiugróan eredeti, intellektuális, játékos, okos, rafinált opus." (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

A darab a Tünet Együttes, a Trafó KMH és az MTA SZTAKI kooprodukciójában készült minden résztvevő alkotó közreműködésével.

 

Tünet Együttes:
Nincs ott semmi


Táncosok: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Nagy Andrea, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara, Vass Imre
Dramaturg: Peer Krisztián
Interaktív technológia: MTA SZTAKI Médiatechnológia Csoport (Papp Gábor, Sárosi Anita, Vicsek Viktor)
Zene: zeneszerző: Márkos Albert, hang: Németh Márton, szoprán: Kozma Orsolya, mezzoszoprán: Harcsa Veronika, gordonka: Márkos Albert, zongora: Puskás Péter, nagybőgő: Hock Ernő, dob: G. Szabó Hunor
Fény és tér: Szirtes Attila
Kosztüm: Nagy Fruzsina
Produkciós vezető: Paizs Dóra
Külön köszönet: Gideon Obarzanek
Rendező: Szabó Réka
Támogatók:
OKM, NKA, Flórián Műhely, Artus, MU Színház,
L1 Független Táncművészek Társulása, Marland Kft, szinhaz.hu, tancelet.hu

Médiatámogató: Fidelio Súgó

 

süti beállítások módosítása