Finn Nemzeti Színház

A finn Nemzeti Színház a 2009-es őszi évadot családi darabbal nyitja meg, Rudyard Kipling Dzsungel könyvének modern adaptációjával Jukka Rantanen rendezésében. Alexander Mork-Eidem új verziója a mese cselekményét 2069-be helyezi, egy fiktív, jövőbeli városi dzsungelbe, paparazzi keselyűk és hajléktalan farkasok lakóhelyére.

 

Talo_sivusta_eng_paasivu

 

A hagyományokhoz híven a kortárs finn dráma 2009-ben is szép számmal képviselteti magát a finn Nemzeti Színház repertoárján. Ősszel lesz Juha Vakkuri The King's Hands című darabjának bemutatója a kisszínpadon, Petteri Sallinen rendezésében. A belga II. Leopold király udvarában játszódó előadás megmutatja a hasonlóságokat a 19. századi gyarmatosítás és a modernkori globális imperializmus között.

A svéd Asa Kalmer vitte színre Laura Ruohonen legújabb munkáját, a War Tourists című sötét farce-ot. A darab azon a történelmi tényen alapul, hogy a Krími Háború ideje alatt a 19. században svéd társasutazásokat szerveztek a Balti-tengerhez, ahol turistalátványosság volt, ahogy a brit hajók bombázzák a finn tengerparti városokat, sőt, külön díjazásért még a rabokat is etethették.

Maria Kilpi két generáció kapcsolatáról szóló megindító, minimalista drámája, a Sore Spot az Omapohja Stúdióban látható Minna Nurmelin rendezésében. A darab a berlini Theatertreffen legjobb kortárs új darabnak járó díját nyerte 2007-ben, és meghívást kapott a 2009. augusztusában megrendezendő Tampere Színházi Fesztiválra.

Ari-Pekka Lahti legújabb munkáját, a Big Bad World című drámát Tuomo Aitta rendezte a Willensauna Színpadon: hét fiatal férfi küszködéséről szól, hogy megtalálják a helyüket egy egyre inkább irányát vesztett világban.

A nagyszínpadon 2009. februárjában mutatták be Kari Hotakainen és Juha Lehtola Who's Who című, Dosztojevszkijt és Vlagyimir Putyint is felvonultató abszurd szatíráját az irigységről, önhittségről és a bölcsességre való sóvárgásról. Szintén február óta látható Otso Kautto új darabja, az apák és lányok közötti kapcsolat természetét vizsgáló It's a Girl! a Willensauna Színpadon.

Forrás: ITI Magyar Központ

4

süti beállítások módosítása