Tánckadenciák

A Miskolci Nemzeti Színház díszbemutatót tart Tánckadenciák címmel a Tánc világnapján, április 29-én 19 órakor a Nagyszínházban, annak a rendkívüli alkalomnak a tiszteletére, hogy hosszú évek munkájának eredményeképp hivatalosan is megalakulhatott a miskolci tánctagozat.

tanckadenciak_plakat_kicsi_

 

A Miskolci Nemzeti Színház 2008-ban hivatalosan is megalapított Tánctagozatának első díszbemutatója a Tánckadenciák.

2003 áprilisa óta dolgozunk azon, hogy a Miskolci Nemzeti Színház egy táncszínházi együttes, egy kortárs táncműhely otthona lehessen. Ez a hosszú ideje dédelgetett vágy, évek óta tervezett elképzelés és makacs szándék végül eredményre vezetett: Krámer György, Majoros István, Kozma Attila és Halasi Imre, valamint a társulat erőfeszítéseit siker jutalmazza.

Miskolc város közgyűlése 2008. június végén dönt arról az előterjesztésről, mely hivatalosan is megalapítja a Miskolci Nemzeti Színház új tagozatát: a Tánctagozatot.

Ennek a rendkívüli eseménynek tiszteletére 2009. április 29-én, a Tánc Világnapján tartja első hivatalos díszelőadását a Miskolci Tánctagozat Tánckadenciák címmel.

 

TÁNCKADENCIÁK


Első rész

Federico Garcia Lorca: YERMA
táncdráma
Vajda János zenéiből válogatta Kozma Attila

YERMA: BOCSI ESZTER
JUAN: FŰZI ATTILA
VIKTOR: LUKÁCS ÁDÁM
FALU BOLONDJA: MAJOROS ISTVÁN
MÁRIA: VARGA RENÁTA

ASSZONYOK:
BALOGH BORCSA
ÉRSEK JUDIT
HANDA DALMA
SZAKSZ GABRIELLA
SZALAI OLIMPIA

FÉRJEK:
GÁL LÓRÁNT
MURESAN AUREL
GRIBOVSZKY PÁL

Játéktér: KOZMA ATTILA
Szcenikus: PINDUR ISTVÁN
Jelmez: ZEKE EDIT
Színpadmester: SZOBONYA FERDINÁND
Korrepetitor: TÓTH ANIKÓ
Rendezőasszisztens-ügyelő: GRIBOVSZKY PÁL

Rendező-koreográfus: KOZMA ATTILA

Bemutató díszelőadás: 2009. április 29. Nagyszínház

miskolc07

„Ez a koreográfiám tisztelgés az idén hatvanéves, miskolci születésű Vajda János előtt, akinek a nevéhez olyan színpadi művek kötődnek, mint a Barrabás, a Mario és a varázsló, a Leonce és Léna, a Karnyóné... Az ő műveiből állítottam össze a Frederico García Lorca Yerma című színdarabja ihlette koreográfiám zenéjét. Vajda János számunkra külön is írt zenét három Lorca-versre, és szerzett egy klarinétszólót is...

miskolc03

 

Lorca Yermája nagyon spanyol történet, ám a témája egyetemes. Vajda János zenéi és az a koreográfia és színpadi világ, amelyet én elképzelek: mai és magyar. Anélkül „aktualizálom" azonban a lorcai történetet, hogy megváltoztatnám a mű eredeti dramaturgját. Követem, mert elég erős alapanyag ahhoz, hogy rajta keresztül elmondhassam a magam üzenetét. Azt, amit nőről és családról, vágyról és anyaságról gondolok." (Kozma Attila szavait lejegyezte: Kornya István)

miskolc02

 

Második rész

Wojciech Kilar: EXODUS
táncjáték

Táncolják:
BALOGH BORCSA
BOCSI ESZTER
ÉRSEK JUDIT
HANDA DALMA

SZAKSZ GABRIELLA
SZALAI OLIMPIA
VARGA RENÁTA
FŰZI ATTILA
GÁL LÓRÁNT
LUKÁCS ÁDÁM

MURESAN AUREL

Játéktér: KRÁMER GYÖRGY
Szcenikus: PINDUR ISTVÁN
Jelmez: ZEKE EDIT

Színpadmester: SZOBONYA FERDINÁND
Rendezőasszisztens-ügyelő: GRIBOVSZKY PÁL

Rendező-koreográfus: KRÁMER GYÖRGY
Harangozó-díjas

Bemutató díszelőadás: 2009. április 29. Nagyszínház

miskolc17

„Exodus. A szó azt jelenti, kivonulás. Ez az Ószövetség egyik alaptörténete: Isten kiszabadította választott népét, a zsidókat az egyiptomiak szolgaságából. S hogy nagyot ugorjunk az időben: Leon Uris regényt írt egy Exodus névre keresztelt hajóról, amelyen 1946-ban holocaust túlélőket próbáltak az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinába juttatni. Fontos ezeket elmondani akkor is, ha a mi Exodusunknak ezekhez nincs közvetlenül köze. Akkor sem, ha annak a Wojciech Kilarnak a zenéjére készült a koreográfiánk, aki visszanyúlt a bibliai történethez és szövegekhez. Arról a fájdalomról is „szól" ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk." (Krámer György szavait lejegyezte: Kornya István)

miskolc10


fotók:  Bócsi Krisztián
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása