Fesztiválmellettiek

Ha a versenyprogram előadásaira nem jut be a színházra éhes ember, egy percig sem kell aggódnia, mert két fesztivál is zajlik Pécsett. Az off kifejezést szellemesen magyar rövidítéssé formálták itt: a POSzT OFF az Országos Fesztiválmelletti Fesztivál. A legkülönbözőbb terek válnak színházzá. És még az is lehet, hogy a néző, aki gyanútlanul beül egy OFF-programra, egyszercsak egy előző este a versenyben bemutatott előadás szereplője lesz.

mldp_leonce_145

 

A Maladype Színház a Leőwey Klára Gimnázium egyik tornatermébe várta az érdeklődőket, a hivatalos tájékoztató szerint alkotói beszélgetésre és nyílt próbára. A szőnyegeken jobbára diákok, francia színjátszósok - és ahogy a rövid tanári bevezetőből megtudjuk, Balázs Zoltán színész-rendező is így kezdte nem is olyan rég. A hangulat mindenesetre oldott, partneri. A társulat a Leonce és Lénával jött a POSzT-ra, Büchner darabjának rendhagyó előadásával.
A dráma jeleneteit különböző variációkban is eljátsszák, Pesten „az utolsó metróig" tart a produkció, ahogy Balázs mondja. A szoros versenyprogram miatt vasárnap Pécsett egyes jelenetekre már nem volt idő, de most pótolják - Fátyol Hermina viszont államvizsgázik, ezért a közönség soraiból kér segítséget a rendező. Kis húzódozás után akad jelentkező, a következő jelenetbe egy másik már magától értetődő természetességgel áll be. A darab egyes részei önmagukban is érvényes és egész kis drámák lesznek a Maladype előadásában, a színészek koncentrált pszichikai, szellemi és fizikai jelenléte pedig valóságos nézői koncentrációt és gondolkodást eredményez. Balázs instruál is közben: az egyik játékosnak például azt mondja, hogy a behallatszó, zongorával kísért skálázást használja, ha van kedve hozzá. És a teljes közönség is részt vehet a játékban, mint tücsök, kabóca, kuvik, szélsuhogás: atmoszféra teremtő, inspirációt adó közeg. Igazi színház születik előttünk és velünk.

 

mldp_leonce_082

 

A kánikulában a Széchényi tér melletti kis utcában található Művészetek Háza egyik termében kellemes hűvösség és vadonatúj kortárs magyar dráma várja az érdeklődőket délutánonként. Hétfőn Filó Vera: A játék című darabját adták elő felolvasószínházi formában. A cím a valóság és a fikció játékára utal, a mű főszereplője egy ifjú drámaíró, vele vesztünk bele egy óra erejéig a „dialógusok útvesztőjébe".

Este a zsúfolásig telt Ifjúsági Házban a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színészosztálya játszott egy XVIII. századi komédiát, Ludwig Holberg: A goborló (Erasmus Montanus) című darabját. A nyelvújítás előtti fordítás régi ízeit megtartva szóltak hozzánk nagyon is mai kérdésekről, minden erőltetett aktualizálás nélkül. A fiatalok láthatóan élvezték, hogy ezzel a darabbal állnak először a közönség elé, a publikum pedig hálás volt a tehetséges, szórakoztató, és szórakoztatóan gondolkodtató játékért. Iskoladráma iskolásoktól - egyáltalán nem csak iskolásoknak, és nem is iskolás fokon.

 

Solt Róbert
fotók: Lehotka Judit Zolka

süti beállítások módosítása