Monarchia

A Honvéd Táncszínház: Monarchia - Népek tánczai c. előadása ebben az évben utoljára látható június 16-án a MŰPA - Fesztivál Színházában. A darab rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán.

monarchia_foto_dusa_gabor
fotó: Dusa Gábor

1867-ben, a kiegyezéssel létrejött az osztrák-Magyar Monarchia, amelynek elvtelenségét, illetve szükségességét a mai napig vitatják. Kétségtelen, hogy az ország ipara ugrásszerű fejlődésnek indult, színházak, egyetemek, kórházak épültek, létrejött a még Európában is szokatlanul liberális Nemzetiségi Törvény. A népművészet is addig soha nem látott virágzásnak indult, valósággal burjánzott a díszítőművészet, színesedtek a viseletek. Mind eközben a különböző nemzetiségű népek békében megfértek egymás mellett, őrizve és megtartva saját táncaikat, zenéjüket, kultúrájukat.

Műsorunk első felében bemutatjuk az osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viselet-kultúráját; máig kiapadhatatlan folklórkincsét, és felvillantjuk a mellette vagy „felette" zajló főúri báli élet egyes pillanatait.
A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, sok humorral, „filmszerű" életképekkel, táncszínházzá varázsoljuk történelmünk e sokat vitatott időszakát, remélve, hogy a közép-európai hagyományos kultúrák felbecsülhetetlen értékei jó szórakozást nyújtanak a táncművészetet kedvelő közönségnek.

7
fotó: Dusa Gábor


Honvéd Táncszínház
Monarchia - Népek Tánczai

Közreműködnek: Honvéd Táncszínház táncosai és zenészei, valamint Szalai Antal és zenekara
Néprajzi szaktanácsadó: Dr. Felföldi László
Díszlet: Götz Béla
Jelmez: Imrik Zsuzsa
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Zene: Rossa László
Művészeti munkatárs: Vincze Zsuzsa
Tánckari asszisztensek: Fitos Dezső, Hajdú Flórián, Lengyel Szabolcs,
Makovínyi Tibor, Valach Gábor

KOREOGRÁFUSoK: HÉGLI DUSÁN, FITOS DEZSŐ, HORVÁTH ZSÓFIA,
VARGA ERVIN, VINCZE ZSUZSA, ZSURÁFSZKY ZOLTÁN,
MOLNÁR ERNŐ †, JANEK JÓZSEF †

RENDEZŐ-KOREOGRÁFUS: ZSURÁFSZKY ZOLTÁN


Előadás időpont: 2009. június 16., 19.00 óra
Helyszín: Művészetek Palotája

 

süti beállítások módosítása