Lánykitépve

A tavaly alakult Interakció Társulat idén nyáron mutatja be Lánykitépve című előadását. A produkció Susanna Kaysen Girl, Interrupted című könyvének ihletésére készült, de a csapat sem a könyvnek, sem a könyvből készült (magyarul Észvesztő címen forgalmazott) filmnek nem igyekszik hű másolata lenni.


lanykit1

 

Az előadás első alkalommal július 17-én és 19-én lesz látható a Mozdulatművészeti Stúdió Tagló utcai épületében. Az előadásokra korlátozott számban kaphatók jegyek, mivel a nézők nem egyszerűen jelenlétükkel vesznek részt az előadásban, hanem a számos helyszín miatt a színészek „után kell menniük". A produkciót terveink szerint szeptembertől egy budapesti pláza éjszakai terében is láthatja a nagyközönség.

A történet Susanna Kaysen-ről szól, aki egy felületes vizsgálat után jobbára tévedésből kerül be tizenhét évesen egy mentálhigiénés szanatóriumba, de csak másfél év múlva sikerül szabadulnia onnan. A bent töltött idő alatt olyan lányok veszik körül, akiket szintén csak egy hajszál választ el a normális élettől, vagy az öngyilkosságtól. Hogy az elénk tárt világ mennyiben felel meg a valóságnak, és mennyiben csak egy naplóbejegyzésekből rekonstruált álvalóság - ez a látottak után válik világossá. Az is lehet, hogy az osztály titokzatos gyermekbetegének van igaza: a szanatórium sosem létezett, és akiket látunk, már rég nincsenek az élők sorában.

Amint a könyv, így az előadás is tele van humorral és derűvel, ugyanakkor nem akar elvonatkoztatni attól, hogy olyan emberek élnek itt együtt, akiknek egy része sose lesz jobban, sosem fog kikerülni innen, és olyanok, akik fél lábbal már az "igazi életben" járnak. És ebből nincs kiút. Mint az lenni szokott az ilyen történetekkel, a tragédia tesz végül elkerülhetetlenül pontot a hosszú mondat végére. De nem csak a tragédia műfajával játszik az előadás; a kísértethistória, a monodráma, a vaudeville, a fényszínház elemeivel is kísérletezünk egy komplex és fanyar ízű koktélt keverve.
Az előadást nem a megszokott színpad-nézőtér kontextusban gondoltuk el, hanem a "talált tér" (jelesül egy ipari park, és ősztől egy bevásárlóközpont) komplexitásához igazítva, melyben a közönség a játék részese és aktív résztvevője. Az előadás az egész épületben, és az épület körül zajlik, a szereplők sosem mennek színfalak mögé, mert nincsenek színfalak.

 

Prechel Dorka, produkciós vezető
Szalay Álmos, társulatvezet
ő

 

Interakció Társulat: Lánykitépve

Andai Kati - Valerie
Balassa Jusztina - Georgina
Bárnai Péter - Martin
Borosán Eszter - Cynthia
Brózik Ágnes - Alice
Gáspár Kata - Daisy
Hollai-Heiser Anna - Polly
Kis-Kovács Luca - L. Cody
Krausz Gábor - Jim
Legerszki Krisztina - Lisa
Szakács Hajnalka - Susanna
Vay Viktória - I

Rendezőasszisztens: Horváth Veronika
Produkciós vezető: Prechel Dorka
Produkciós asszisztens: Gasztonyi Kálmán
Zene: Alexics Rita

Író, Rendező: Szalay Álmos

2009. július 17. péntek 19 óra - Mozdulatművészeti Stúdió (Bemutató)
2009. július 19. vasárnap 19 óra - Mozdulatművészeti Stúdió

Az előadás sajátos játéktere miatt korlátozott a férőhelyek száma, ezért a produkció megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges. További információ és bejelentkezés:
Mozdulatművészeti Stúdió
1097 Budapest, Tagló u. 11-13. (Kemikál Telep)
Tel / fax: 321-9745, Tel: 06-20-361-7821, 06-20-239-6579,
e-mail: info@mozdulatmuveszet.hu


süti beállítások módosítása