Übü király

Jean-Pierre Vincent rendezésében látható Jarry híres darabja, amelyről Catull Mendès a Revue fantaisiste alapítója az 1896. december 10-i bemutatót úgy üdvözölte, hogy az Übü király Macbeth, Napóleon és egy királlyá lett strici illetlen és hatalmas paródiája. Azt jósolta, és igaza lett, hogy Übü papa felejthetetlenné válik, és soha nem szabadulhatunk meg tőle.

 

ubu_pn

 

A rendező arra emlékeztet, hogy ebben a produkcióban a XX. század valamennyi zsarnoka és mészárosa megtalálhatja portréját. Az előadás egyik nagy érdeme, hogy visszatér a kalandok eredetéhez, mely szerint a színpadon megjelenik egy bajszos égimeszelő biciklin, ez maga a szerző (Christian Gonon ideális alakítása), és elhebeg néhány bevezető szót a közönséghez.
A nézők Übü papa hatalmas pocakjába pillantva láthatják meg a diktátorok és egyéb figurák életre keltőit. A címszerepet alakító Serge Bagdassarian groteszk kövérsége jól ellensúlyozza az Übü mama (Anne Kessler) finomságát, kecsességét ; a páros Stan és Pan kettősnek groteszkségét, humorát idézi a publikum emlékezetébe, Übü papa pedig Gargantua egyenesági leszármazottjának tűnik.

Forrás: ITI-Magyar Központ

4

süti beállítások módosítása