Kosztolányi Dezső Színház

A színházat Szabadka város önkormányzata tartja fenn. Klasszikus városi kőszínház lehetne, ha nem járnának alternatív utakat. Szeptembertől egy frissen felújított, a szükségleteknek megfelelő épületbe költözik a három évvel ezelőtt megújult, jelenleg öt tehetséges fiatal színészből álló társulat.

terapia_12
Jelenet a Terápia c. előadásból


- Mitől különleges a társulat?

Urbán András, igazgató: Ezek a színészek szeretnek próbálni. Műhelymunkában dolgozunk a produkciók létrehozásakor, de a társulat tagjai szervezetten és önállóan is folyamatosan képzik magukat, tanulnak, tréningeznek.

- Erős köztetek az összetartás? Barátok vagytok vagy csak munkatársak?

Béres Márta: Andrea, Imre és én már az Akadémia előtt együtt dolgoztunk, később csatlakozott hozzánk Árpád is; összesen tíz éve vagyunk együtt. Lassan felismertük, hogy annyira tömény a szakmai együttlét, hogy mindenkinek szüksége van privát térre, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzon, aminek nincs köze a színházhoz.

Urbán András: Amikor felkértem a színészeket, hogy szerződjenek a Kosztolányihoz, akkor ki is emeltem, hogy nem együtt, hanem külön-külön veszem fel őket, és másfajta viszonyban szeretném őket újra látni. Nem vagyunk szekta, professzionális munkatársi viszony van köztünk, a baráti kapcsolat csak ráadás.

 

terapia_15
Jelenet a Terápia c. előadásból

- Mennyire személyes a Terápia című előadásotok?

Mikes Imre Elek: Az a szép, hogy mi közösen dolgozunk: a rendező nem diktatórikus. Kreatív munka folyik, és közben megismerjük egymást és saját magunkat is. Ez az előadás a Durang-szövegből indult, és odaraktuk mellé a gondolatainkat.

Mészáros Árpád: Házi feladat gyanánt át kellett néznünk bizonyos folyóiratokat, amelyekben receptek vannak arra, hogyan kell például förtölni. De személyes dolgok, gyerekkori emlékek is belekerültek az előadásba.

Mészáros Gábor: Kis szerepem lévén nem vettem részt a szöveggel foglalkozó próbák mindegyikén, de a terápián igen. A magánéletünkről is beszélgettünk, tanácsot adtunk, segítettünk egymásnak. Hasznosítani tudtam, amit a próbák során tanultam, megváltozott a kapcsolatokról való nézetem.

- Ha ti dönthettetek volna, melyik előadásotokat hoztátok volna el?

Mindenki: A Turbo Paradisót.

Erdély Andrea: Többet hoztunk volna. Úgy gondoljuk, hogy mindegyik előadásunk minőséget képvisel. A Terápia sajátos, illeszkedik a szellemiségünkbe, de nem ez az elsődlegesen fontos arcunk.

 

Sztrókay András
Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka
fotók: Szkárossy Zsuzsa
-----------

Kisvárdai Lapok 2009.
Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválja

süti beállítások módosítása