Molnár Ferenc: Olympia

Molnár Ferenc Olympia című vígjátékával vendégszerepel július 2-án, csütörtökön a Debreceni Csokonai Színház a Városmajori Szabadtéri Színpadon (a korábban meghirdetett Novarina: Képzeletbeli operett című előadása helyett).

olympia_400

 

„Történik egy osztrák fürdőn, a háború előtt"- határozza meg a helyet és az időt a szerző. Hét szereplő, egy helyszín, egyetlen éjszaka. Az Olympiában - ez jellemzi egyébként, az összes Molnár-darabot - semmi sem fölösleges. Az események óramű pontossággal követik egymást, a szereplők merő jóakarattól vezetve kuszálják a szálakat, mégsem egyszerű szerelmi komédiát látunk. Ám, érhet-e jó véget az osztrák hercegnő és a magyar huszártiszt közötti szerelmi történet egy világháború küszöbén, a végnapjait élő monarchiában?

Történik egy osztrák fürdőn 1913. augusztus 19-én, Ferenc József császár születésnapján.

3_N

 

Debreceni Csokonai Színház
Molnár Ferenc: Olympia
vígjáték két részben

Plata-Ettingen herceg, tábornok: Miske László
Eugénia, a felesége: Ráckevei Anna
Olympia, özv. Orsolini hercegné, a leánya: Újhelyi Kinga
Kovács huszárkapitány: Horváth Lajos Ottó m.v.
Lina: Oláh Zsuzsa
Albert: Csikos Sándor
Krehl, osztrák csendőr-alezredes: Bakota Árpád

Ügyelő: Karl József
Súgó, rendezőasszisztens: Sóvágó Csaba
Szakértő: Scarlat Anna m.v.
Dramaturg: Kulcsár Edit
Díszlet: Kiss Beatrix m.v.
Jelmez: Libor Katalin m.v.

Rendező: MISPÁL ATTILA

Előadás időpont: 2009. július 02. este 20.00 óra (esőnap: Július 3.)
Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad

8_N

 

Ha egy magyar huszár öt nyelven beszél, kitűnő táncos, pompásan lovagol, és remekül bridzsel; biztos lehet felőle, csak idő kérdése, hogy a nagy szerelmi kihívás mikor teríti le. Nem érdemelne sok szót az ilyen történet, ha a leselkedő veszély nem egy látszatra gőgös, rideg, fennhéjázó nőben öltene testet, aki ráadásul társadalmilag is hozzáférhetetlen: a tórnörökösné első udvarhölgyét pletykák nem övezhetik, erkölcsileg feddhetetlen kell, legyen. Mi végre volna azonban a környezete, ha nem azért, hogy gombolyítson körülötte annyi talányt, ármányt és intrikát, amennyi szükséges a felsőbb körökben kötelező unalom elviseléséhez, de kevesebb annál, amennyi végzetes lehet. Az Olympia egyike Molnár Ferenc legmívesebben komponált vígjátékainak.

fotók: Máthé András
Forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása