Montpellier Danse Fesztivál

A fesztivál vezetése idén különösen törekedett arra, hogy a nagy produkciókon kívül Spanyolországból és Észak-Afrikából érkező fiatalok munkáit mutassa be.

mont_eu_02

A Montpellier-ben a nyolcvanas években a francia színházi decentralizáció hatására hozták létre a Centre chorégraphique national (CCN)-t, amelynek élén az évek során a legnevesebb koreográfusok álltak, többek között Mathilde Monnier, Dominique Bagouet. A CCN hívta életre a nemzetközi hírűvé vált Montpellier Danse Fesztivált, amely idén 3,13 millió euróból gazdálkodhatott, amely összeg egy ilyen nagyléptékű, nemzetközi fesztiválhoz képest szerény költségvetésnek tűnik a szervezők számára.
A bemutatásra kerülő 17 új alkotás között található a marokkói Bouchra Ouizguen, aki az esküvők és ünnepek táncait építi be koreográfiájába. Törökországból Filiz Sizanli et Mustafa Kaplan előadása látható, Spanyolországból Blanca Li Gyönyörök kertje című előadásával mutatkozik be.

01


Nagy érdeklődés előzi meg az ismert koreográfusok produkcióit, többek között Emanuel Gat előadását, Angelin Preljocaj szólóját vagy Héla Fattoumi és Eric Lamoureux előadását, amelynek középpontjában a fátyol viselésének kérdése áll, valamint a brazil Bruno Beltrao hip-hop táncát, a német Raimund Hoghe és a Kongói Köztársaságból érkező Faustin Linyekula táncdialógusát, François Verret, Mathilde Monnier, Emmanuel Huynh, Herman Diephuis, David Wampach produkcióit.

Forrás: ITI Magyar Központ

4

süti beállítások módosítása