Drámaíró mesterképzés

A magyar nyelvű felsőoktatás történetében először indul nappali tagozatos drámaíró-képzés a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen. A Kiss Csaba rendező, drámaíró és Hatházi András színész, drámaíró által vezetett két éves mesterszakra egyetemi diplomával rendelkező fiatalok jelentkezését várják.

2

 

A jelentkezőknek beiratkozáskor kötelező és bemutatkozó jellegű írásokat kell beadniuk. A kötelező drámaírás-gyakorlatoknál választani lehet az alábbi két feladatsor közül.

A/ - egy új, még megíratlan dráma tervezete (terjedelem 5-10 oldal)

- szinopszis,
- a főbb szereplők jellemzése,
- egy színpadszerűen kidolgozott, párbeszédes jelenet
- a terv indoklása (terjedelem 3-5 oldal)

 

B/ 1. „Szakítás" - színpadi jelenet személyes tapasztalatok, élmények alapján (lehet egy pár, két barát vagy szülő-gyerek szakítása is). Röviden vázolja a szereplők karakterét, előtörténetét, azt a helyzetet, amely a szakítást kiváltotta (terjedelem 4 - 5 oldal)

2. Válasszon ki egy olyan újsághírt, cikket a napi sajtóból, amely érzése szerint drámai konfliktust tartalmaz, és vázolja, hogyan építene jelenetet, színpadi cselekvést köré. A cikket is mellékelje a drámaötlethez. (terjedelem 3 - 4 oldal).

3. "Fordítsa le" mai magyar nyelvre a "Lenni vagy nem lenni" monológot a Hamletből (ford. Arany János), megőrizve a drámai szituáció által hordozott érzelmi, indulati töltést. Az átírás nyomán prózai szöveg szülessen. (terjedelem 1 oldal).

Bemutatkozó írások (nem kötelező):

- Önéletrajz szubjektív módon - személyes érzések, hangulatok, kétségek jegyében. (terjedelem 2 oldal)
- Saját szépirodalmi alkotás, amelyről úgy érzi, kifejezi a személyiségét (vers, rövidpróza, jelenet stb. - lehet korábbi, már publikált mű is)

A beiratkozás és az írásbeli feladatok leadása 2009. július 13. - 18., a szóbeli felvételi vizsga pedig 2009. július 20. - 23. között lesz Marosvásárhelyen.

További tudnivalók az egyetem honlapján: http://www.uat.ro/hu/index.html.

süti beállítások módosítása