Hovatovább?

A Színházi Főtanszakon ismét lediplomázott két színész- és egy dramaturgosztály. Túl az államvizsga izgalmain és a diplomabuli boldog-szomorú ünneplésén most mindenki ugyanazt kérdezi tőlük: hova tovább? Színházhoz szerződnek, filmeznek, szabadon úsznak, esetleg külföldre mennek? Azonnal a mélyvízbe dobják őket, vagy fokozatosan, egyre nagyobb feladatokkal bizonyíthatják tehetségüket?

szfe_logoÉvek óta hangoztatott közhely, hogy az egyetemeken túlképzés van, rengeteg a bölcsész, a jogász, a filozófus. És a színész. Egy pályakezdőnek egyre nehezebb a dolga, ha el szeretne helyezkedni. Hiába tud egy színház gyakorlati helyet biztosítani egy-két negyedévesnek, ha aztán a szerződtetések idején mégsem akad szabad státusz.

Marton László és Hegedűs D. Géza színészosztálya szerencsésnek mondhatja magát: mindenki talált magának munkát, helyet, feladatot. Bata Éva és Józan László hűséges maradt a gyakorlati helyet adó Vígszínházhoz, ahol már az idei évadban is több előadásban játszottak fontos szerepet. Petrik Andrea és Klem Viktor ősztől a Radnóti Színház társulatát erősíti, Réti Adrienn pedig a Bárkára szerződik. Az osztály több tagja döntött úgy, hogy vidéken kezdi a pályát: Rusznák András Tatabányán, Tar Renáta és Majorfalvi Bálint Komáromban, Trokán Nóra és Csémy Balázs Kecskeméten játszik jövőre. Kovács Ádám a szabadúszást választotta: találkozhatunk vele a Bárkán és a Katonában is. Kőrösi Petra negyedévesként szerencsét próbált Franciaországban és a következő évadot is ott tölti.

Az oprerett-musical osztály helyzete már a műfaj sajátosságai miatt is nehezebb: a nagy költségvetésű zenés produkciókat bemutató színházak többnyire csak egy-egy szerepre, darabra kínálnak szerződést. Így az osztály nagyobb része szabadúszóként dolgozik majd, több budapesti és vidéki színházban is találkozhatunk velük. Az osztály négy tagja kapott szerződést az egész évadra: Molnár Gyöngyi és Csórics Balázs a József Attila Színházba, Hajdú Melinda Kecskemétre, Trokán Anna pedig a Budapesti Kamaraszínházba, ahol a gyakorlatát töltötte.

Aki ma dramaturgosztályba jelentkezik, tisztában van vele, hogy a színházak csak a legritkább esetben döntenek úgy, hogy állandó munkát, szerződést kínálnak egy pályakezdő dramaturgnak. Sok színházban - nagyrészt gadasági okokból - egyáltalán nem dolgozik szerződtetett dramaturg. Osztovits Levente utolsó osztályát Radnai Annamária vezette el a diplomáig. A tíz végzett dramaturg közül ketten szerződtek színházhoz: Hárs Anna Kecskemétre, Garai Judit pedig a Vígszínházba. A többiek szabadúszóként dolgoznak majd. Lesz, aki a dramaturgi munka mellett ír, fordít, színházi folyóiratban vagy internetes portálokon publikál, lesz, aki rendezőasszisztensi, művészeti titkári munkát is vállal.

Forrás: SZFE

 

Ízelítő a végzős osztályok darabjaiból (mozgóképes ajánlók):

 

  • LÍR - r.: Zsótér Sándor (Marton László, Hegedűs D. Géza oszálya)

A LÍR című előadás legközelebb július 12-én látható Gyulán,  a Shakespeare Fesztiválon.

 

  • ASZTALIZENE - r.: Bálint András (Marton László, Hegedűs D. Géza oszálya)

 

  • BÁSTYASÉTÁNY 77 - Huszti Péter (Kerényi Imre, Huszti Péter oszálya)


  • WHO THE F**K IS LADY DOMINA - Almási-Tóth András (Kerényi Imre, Huszti Péter oszálya)

 

A Színművészeti Egyetemen minden évben egy szakmai zsűri dönt arról, hogy melyik végzős előadást játszhatják tovább a diákok. Idén a hagyománnyal ellentétben a zsűri (Seress, Vidnyánszky, Mácsai, Harsányi Sulyom) 3 előadást szavazott meg, mindhárom a Marton László, Hegedűs D. Géza oszály előadása:
LÍR (r.: Zsótér Sándor), Koldusopera (r.: Novák Eszter), Fáj (r.: Forgács Péter), ez utóbbi több díjat nyert külföldi fesztiválokon (pl.: Az 5. Nemzetközi Színművészeti Iskolák Fesztiválján Varsóban 13 ország 15 előadással mutatkozott be június 15. és 22. között. A nemzetközi zsűri 9 díjat osztott ki a legjobbnak ítélt előadásoknak. A „Fáj" c. előadás elnyerte a „Kimagasló csoportos teljesítmény" díját).

Ugyanez az előadás június 22-én és 23-án sikeresen szerepelt egy meghívásos Mesterkurzuson is Milánóban, melyet hagyományosan a Piccolo Teatro szervezett.

süti beállítások módosítása