Az első new haveni kritikák

Már csak rövid ideig látható az International Festival of Arts & Ideas keretein belül Anton Csehov Ivanovja a budapesti Katona József Színház csodálatos, ötletes, mulatságos és farce-szerű előadásában. Ne hagyja ki.

16

Az Ivanov Csehov első teljes és befejezett darabja, amit 1887-ben, 27 éves korában írt. A következő évben bemutatták be és a szerző néhány éven belül átdolgozta a művet. A darab tartalmazza az újító orosz drámaíró összes védjegyét: szerelmi háromszög és félbeszakított szerelmi jelenetek; bolondozás, fekete humor és szatíra; kétségbeesett szereplők, akiknek különös módon szerethető gyarlóságai vidámságot vagy empátiát ébresztenek, vagy épp mindkettőt; és elkerülhetetlen tragédiák.

A tipikus 19. századi vidéki környezet helyett az előadás az 1960-as évek Magyarországát idéző nyomasztó, lerobbant belső térben játszódik; frissen és élettel telve sugározza, mennyire emberséges, modern és érvényes ma is az orosz szerző.

Ascher Tamás, a magyar nyelvű előadás rendezője, hű maradt Csehov 120 éves szövegéhez, amelyet angol nyelven feliratoznak.

Ascher - a szereplők közti viszonyokra összpontosítva - különlegesen részletgazdag, erőteljes, 22 szereplőre írt koreográfiát hozott létre. A gesztusokon és mozgáson, a tér-és időhasználaton keresztül megvalósuló mesteri történetmondás - a csodás színészeknek köszönhetően, akik közül sokaknak még szövege sincs - a modern tánc olyan nagyságaira emlékeztethetik a nézőket, mint Martha Graham, Pina Bausch és Mark Morris. Csodálatos, sokszor meglepő és folyamatosan lenyűgöző színházi élmény.

A főszereplő Ivanov (Fekete Ernő, aki a tompultság, a fáradtság és a dühöngés között ingadozik) a harmincas évei elején járó igen intelligens férfi, aki már egy éve szenved és gyötrődik; gyötrelmeit nem érti, de ismeri és elfogadja. A fejfájások, a gyakori erőtlen, borús hangulat, az ingerlékenység, a döntésképtelenség, a bűntudat és az önutálat - csupa olyan dolog, amit ma a súlyos depresszió tünetei közé sorolunk.

Birtoka teljesen eladósodott, ravasz fiatal intézőjének, (a Nagy Ervin által alakított túláradó, éneklő) Borkinnak az a terve, hogy Ivanov elszegényedett, mizantróp nagybátyját, Sabelszkij grófot (a humoros Máté Gábort) összeházasítsa a gazdag, középkorú özveggyel, Babakinával (az életvidám, ízig-vérig feminin Szirtes Ágival).

Még súlyosabb, hogy Ivanov már egyáltalán nem szereti rajongó és szenvedélyes feleségét, akit öt évvel ezelőtt vett el. Anna (a gyönyörű, akaratos, lelkes Tóth Ildikó), akit kitagadtak a szülei, mert elhagyta zsidó vallását és Ivanovhoz ment férjhez, most tuberkulózisban szenved és haldoklik.

Annát nyugtalanítja Ivanov szellemi és lelki állapota, férje szeretetlensége pedig félelemmel tölti el és mélységesen bántja.

Anna fiatal, nőtlen orvosa, Lvov (a komor és állandóan megbotránkozó Rajkai Zoltán) undorodik Ivanov közönyösségétől és a házban és a szomszédságban élő ostoba fajankóktól és gonosz pletykafészkektől.

Ivanov minden este magára hagyja feleségét, hogy meglátogassa idősebb barátját, Lebegyevet (a melegszívű, önmagát elítélő, engedelmes Bezerédi Zoltánt), egy jóravaló, intelligens embert, aki a vodka rabja lett és a lányát, Szását (a kecses és tüzes Jordán Adélt), aki most töltötte be huszadik életévét. Ivanov látogatásait nem nézi túl jó szemmel Lebegyev zsugori felesége, Zinaida (Csoma Judit), akinek a férfi sok pénzzel tartozik és akinek jó ideje nem tudja kifizetni a kölcsön kamatait.

Az Anna és a gróf által játszott cselló-zongora duók, a rádióból kiszűrődő zene, a Lebegyev szolgája által dúdolt „Volare" és a „Besame Mucho" foszlányai, a nevetés, sírás, horkolás, kártyajáték, köszöntők és a generációk közti kötekedés zajával teli partik közepette szemfedők lepik el Ivanov és Lebegyev házát.

Az élet kemény, kegyetlen és érthetetlen - emlékeztet minket Ascher és Csehov - de azért nem mindenki veszít szükségszerűen.


SUSAN HOOD
Kihagyhatatlan Ivanov a New Haven Fesztiválon

2009. június 26.

 

-----------

 

Riz' blog kritikája: "Ivanov" a New Haven-i Fesztiválon

Az előadás: Anton Csehov Ivanovja
A színház: University Theatre, 222 York St., New Haven
Az előadás jelentősége: A 14. International Festival of Arts & Ideas egyik előadása. Először látható az Egyesült Államokban. Az előadást legközelebb a New York-i Lincoln Centerben, egy művészeti fesztiválon játsszák majd.
Figyelmeztetés: Az előadást magyarul játsszák, angol felirattal. Részleges meztelenség.
Kik játsszák: A magyarországi Katona József Színház.

Mi ez: Egy rendhagyó Csehov megközelítés, nagyon kelet-európai és modern. ( Sivár, magyar gyár-szerű díszletben játszódik.) Nyoma sincs szamovárnak meg nyírfáknak. Ascher Tamás ötletes, fantáziadús, szenvedélyes rendezése. A humor, a rendezés és a koncepció élettel tölti meg és elmélyíti a darabot, amelynek főszereplője tele van önsajnálattal, önelemzéssel és néha elviselhetetlenül unalmas alak. De Fekete Ernő alakításában még ennek a „gerinctelen Hamletnek" a klinikai súlyosságú depressziója is végtelenül lenyűgözővé válik. Csehov első darabjának megvannak a maga hibái, de az előadás szinte mindet eltünteti.
Kinek fog tetszeni: Csehov rajongóknak - sőt, inkább színház rajongóknak - főleg azoknak, akik nyitottak a szerző művének egy jó, szabadabb interpretációjára. Ez egy különleges előadás. Már csak kétszer játsszák.
Kinek nem: Akik fárasztónak találják a feliratok olvasását. De ebben az előadásban könnyű olvasni a feliratokat és annak nagy része, ami a színpadon zajlik, amúgy sem igényel fordítást.
Kiugró alakítás: Nagy Ervin a részeges intéző, Borkin szerepében. Nagy elbűvölő és uralja a színpadot, ahányszor csak megjelenik. Jordán Adél szintén magával ragadó az Ivanovot mélységes bánatából „megmenteni hivatott" fiatal nő szerepében. De a 22 fős társulatból mindenki, még a legkisebb szerepeket alakítók is gyönyörűen játszanak. A nagyszerű ensemble játék iskolapéldája.
Az előadás legjobb pillanata: Közvetlenül az esküvő előtt a különböző főszereplők más-más okból mind sírva fakadnak, mígnem egy hatalmas bőgőkórus nem válik az egészből, amely annyira vicces, annyira szomorú és annyira csehovi.
Jegyár: $35.
Előadások: Ma, pénteken este 8 órakor és szombat délután 3 órakor.
Időtartam: 2 óra 45 perc
Gondolatok, miközben hagytam el a parkolót: Erről kellene szólnia az International Festival of Arts & Ideas-nak. (A Művészetek és Gondolatok Nemzetközi Fesztiváljának). Nemzetközi. Művészet. Gondolatok. Hogyan máshogy juthatott volna el Connecticut-ba egy ilyen nagy és különleges társulat? Bárcsak még többször játszanák.

Idézet: Egy rendhagyó, csodás Csehov előadás magyar módra
Láttad az előadást?: Szerinted?!

Frank Rizzo
2009. jún. 26.

süti beállítások módosítása