KÉPREHINT-Kecskemét

Abban az időben, amikor a Sötét összegyűjtötte minden erejét, hogy végigsöpörjön a világon, a Remény Sárkánya utolsó leheletével fújt egy elhalót és Homokszem népének férfiai válaszoltak a hívásra: háborúba mentek. Az itt látható kép az ősi homokszemi barlangrajz részlete, ami a fenti mítoszt meséli el. Mai emberek jobbára lekopott vakolatnak nézik egy egykori szovjet laktanya falán.

Kp

"Ezt a Homo ludens feljegyzést a szokratészkorabeli Athén egyik - frissen feltárt- Illegális Felnőtt Óvodájának szecessziós kályhájában találták a régészek, és azt állítják, hogy kronológiailag a második.

Címe (szabadfordításban): Ötletkupacon gurgulázva,hanyatt-homlok tervezgetek. Felhívom az olvasó figyelmét, hogy a következő sorok műfajukat tekintve: vázlatok, skiccek, halmazállapotuk: higany.

Kp_034


Hölgyeim és uraim, laboratóriumi stádiumban vagyunk! Az már mindenki előtt világos, hogy a Képrehint: színház, s mint ilyen, teljes egészében gyakorlati műfaj. Ugyanakkor jelenlegi stációja egyenlőre számomra is csak annyit engedélyez, hogy a koponyámban játszodó szupermozi bejáratánál-úszósapkával a fejemen, széles mosollyal a számon, VIP-jegyet nyomjak markotokba, és szelíden belső vetítőtermeimbe tessékeljelek benneteket.

Kp_049

"Az élet és az álom szövete ugyanaz."(Hamvas Béla)

Napról-napra jobban látom, hogy a Képrehint nem az a színház, ahol megírt színdarabok színpadi interpretációjára vesz jegyet a néző. A Képrehint színészeinek pedig nem az a feladatuk, hogy kisrealista, szoció jeleneteket játszanak a bizonyos negyedik fal  mögött. Inkább arra vállalkoznak, hogy az előbbiektől különböző formákat keresgélve, gesztusokkal kísérletezve meséljenek el történeteket, mindezt egyszerre könnyen és komolyan, úgy, hogy közben ők is jól szórakozzanak. Halász Péter kérdezte gyakorta az előadás után színészeit: "Jól szórakoztál? Mert ha te jól szórakoztál, akkor a közönség is!"

Kp_001

Magamnak úgy tudtam a legegyszerűbben megfogalmazni a Képrehint színházi formáját, hogy ez nem egy realista regény, mint például Fejes Endre: Rozsdatemetője, hanem sokkal inkább egy szimbolista Rimbaud, vagy egy játékos Kosztolányi vers. Nem színházterem, hanem élménypark. Több helyszínen játszódó képeskönyv, emberekből.

Kp_107

A most következő jelenetek és helyszínek, egymásra dobált fikciókupac: egy lehetséges előadás lehetséges képei, egyedül a környezet biztos (ebbe moziztam bele) a kecskeméti PT tábor nagyon is valós egész területe."

Ruszki laktanya-falba beleláttunk tehát egy mesét, és arra kértünk néhány gyereket, hogy képzelje hozzá, amit otthonról hozott. Ebből született az előadás.

Tisztelezzel,
Képrehint

Fotók: Szinovszki Mátyás

 

Kp_006

 


Homokszem utca 22.
Készítették: Bánfalvi Eszter, Bányai Miklós, Czuczay Zsófia, Gigor Attila, Husi Anett, Ilyés Róbert, Keleti Alexandra, Kenesei Kristóf, Kovács Dániel, Ötvös András, Pejva Péter, Tóth Anasztázia, Várhegyi Emese, Véger Alexandra
Előadás időpontok: 2009. július 17., 17.00, 19.00
Helyszín: People Team tábor, 6000 Kecskemét, Homokszem u. 3-5.

 

------------

A Képzelet Rehabilitációs Intézete
KÉPREHINT
...avagy a homo ludens, a játszó ember kiáltványa 2008-ból

A Képzelet Rehabilitációs Intézete (KÉPREHINT) egy
- falak nélküli objektum,
- világ,
- ha úgy tetszik, olvasztótégely,
- a világ megélésének és a benne való létezésnek egy szabadon választható formája,
- lehetőség,

amelyben olyan emberek találkozhatnak, akik mernek
- szabadon kérdezni,
- gondolkodni,
- bármit elképzelni és
- azután ezzel a bármivel játszani.

A Képzelet Rehabilitációs Intézete (KÉPREHINT) egy
- színház [És itt állj! Színház alatt nem az az intézmény értendő, amelybe szép ruhákban és fényes cipőkben betévednek az emberek, és lehetőleg a nézőtéren meg a színpadon is megpróbál valami nagyon emelkedettet érezni. Ha mégis, akkor az nem színház, hanem másfél óra haladék vagy múzeum.],
- hely, ahol a néző és a játszó ember egyaránt a megismételhetetlenre vesz jegyet: a konfliktus és a jelenidő művészete,
- ajtó és ablak, amin azért jó belépni és benézni, mert láthatod, hogy más is bajban lehet, nem csak te,
- jelenidejű valóság (nem pedig valóságshow): előnye (a tévével vagy az XBox-szal szemben), hogy hús-vér emberek csinálják élőben,
- tudat- és képzeleti állapot, ahol bármikor lehetsz bárki, hisz úgyis minden itt játszódik, a fejünkben.

Ez az asztal. Csak asztal?
Ez iskola. Csak fizikaelőadó?
A szúnyogirtós flakon... Csak az?
A szobám köztársaság!
A buszjegyem az egyik pillanatban már államtitkokat tartalmazó, szigorúan bizalmas ügyirat, amit csak én vihetek el a célállomásra, és persze a kémek már a nyomomban vannak.
A vécén ülve pedig simán lehetek egy második világháborús tengeralattjáró parancsnoka: a guriga - természetesen - a periszkópom!
Kapisgálod?

A KÉPREHINT a PEOPLE TEAM-táborban:
- profi színészek és színházi emberek,
- + ti,
- + 2 hét,
- a végén pedig előadás...

Belőlük, belőletek, belőlünk!

"A tréfa - gondolataink és érzéseink lepattanó szilánkja - szorosan együvé tartozik ezekkel. Az összes játékunk nem más, mint elvetélt cselekedeteink, vágyaink. A játékkal megsokszorozhatjuk életünket térben és időben."
Kosztolányi Dezső

"Folyamatosan az idő szélén lenni - még nem tudni, hogy a következő pillanat tragédia vagy komédia lesz."
Halász Péter

"Mennyire él az ember, ha izmosnak izmos, de nem kíváncsi?"
Arnold Wesker: Shylock

 

süti beállítások módosítása