Kiállítás a REÖK-ben

Két nap alatt három új kiállítás nyílt a REÖK-ben. Csernus Tibor tárlatát, Gyarmathy Tihamér és Pauer Gyula kiállítását valamint a Levendel Gyűjteményt mutatja be a kiállítóház. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira szóló jegyekkel ingyenesen látogathatóak a kiállítások, így a két legjelentősebb szegedi művészeti esemény összekapcsolódik.

csernus_aforrasnal

„Igazán büszke vagyok a REÖK nyitása óta eltelt két évben megrendezett kiállításokra, ám a most nyílt három új tárlatunk különösen fontos vállalás a számunkra, hiszen a 19. század közepétől napjainkig mutat reprezentatív lenyomatot a magyar képzőművészetből" - mondja Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója.

Hatalmas a pezsgés a kiállítótermekben, hiszen tavaly óta sikerrel fonódnak egybe a REÖK és a Szabadtéri programjai. Amellett, hogy a Dóm téri előadások jegyeivel ingyenesen látogathatóak a kiállítások, számos esemény, így például a fesztiválon fellépő sztárok szubjektív tárlatvezetései kínálnak izgalmas pillanatokat. A tikkasztó nyári forróságban oázist jelentenek a REÖK hűs termei ahonnan a közönségünk kellemes hangulatban ballaghat át a Dóm tér nyáresti előadásaira.

A szegedi nyár színházi és képzőművészeti eseményei mára az ország elsőszámú kulturturisztikai célpontjai közé kerültek. A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint ugyanis a menedzsment által szervezett Játékok népszerűségét tekintve a második helyen áll az országos nyári kulturális események között.

A három új kiállítás:

Csernus Tibor kiállítás

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteménye egy kivételes tehetségű mester, Csernus Tibor munkásságából nyújt válogatást, bemutatva minden fontosabb alkotói korszakát, és azt a technikai és tematikai sokféleséget, amely festészetét mindvégig jellemezte. Csernus Tibor életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. A képzőművészeti főiskolán Bernáth Aurél növendéke volt, aki a legtehetségesebb tanítványának tartotta. Cseles képszerkesztés, üde, felszabadult színvilág és minden ecsetvonásban megnyilvánuló modernség jellemzi. Csernus Tibor nemcsak fiatalon, hanem idős korában is iskolateremtő mesterré vált, akinek életműve a magyar festészet egyik legfontosabb fejezete.

 

Gyarmathy és Pauer tárlat

Gyarmathy Tihamér elsősorban festő-, Pauer Gyula pedig szobrászművész - a REÖK-ben fordítva mutatkoznak be. Gyarmathy szobrászati kirándulásainak legjelentősebb állomása a bonyhádi zománcművészeti szimpóziumon készült alkotásai: félkész, formázott fém termékekből készült sajátos, absztrakt, nonfiguratív kompozíciók. Egészen egyedi kollekció ez, a technológiai ritkaságát tekintve, ugyanis a művésznek egyszer adatott meg a lehetősége arra, hogy a hetvenes években egy jól működő gyárban egy ilyen különleges sorozatot hozzon létre - reliefben fejezte ki magát ez alkalommal a kozmikus távlatok festője.

Pauer Gyula első szegedi kiállításán legújabb munkáit ismerheti meg a közönség: három témakörben született alkotásokat. A „Radikális festményeknek" - a művész bevallása szerint - nincs semmilyen más céljuk, mint magának a festménynek az elkészítése. A következő témakör a „Mágikus minimál": a geometriai szerkezetes ábrák segítségével belepillanthatunk a teremtés logikájába. A kiállított művek harmadik témakörében a szabad asszociációra épülő alkotások kaptak helyet, az érzékelésen túl a címek adnak megközelítő tájékoztatást az értelmezéshez. Láthatjuk a Pseudo spielencuben tectons című műegyüttest is, melyet a Berlini Collegium Hungaricum állított ki tavaly. Ezek a festészet és a szobrászat határán billegő, játékos munkák.

Levendel-gyűjtemény

A Levendel kiállítás gyűjtője a Szegeden diplomázott dr. Levendel László, aki 1952-től gyógyított tüdőbetegeket Pesten. Itt ismerte meg - sajnálatos körülmények közt - az akkori magyar képzőművész társadalom legnagyobbjait: Kassák Lajost, Palasovszky Ödönt, Bálint Endrét, Ország Lilit. Egyik művész a másiknak ajánlotta a doktor urat, és mindegyikük egy-egy alkotással hálálta meg szakértelmét. Ebből a hagyatékból láthatunk több mint száznyolcvan gyöngyszemet a tárlaton, így többek között Anna Margit, Derkovits Gyula, Vajda Lajos, Szőnyi István, Jakovits József alkotásait.

A Csernus Tibor kiállítás szeptember 20-ig, a Gyarmathy és Pauer tárlat valamint a Levendel Gyűjtemény szeptember 25-ig látogatható. Az egyes kiállításokra a belépők 600 forintért vásárolhatók, a kombinált jegy - mellyel mind a három tárlatot meg lehet nézni - 1500 forintba kerül. A REÖK Szabadtéri előadásnapokon este nyolc óráig várja vendégeit.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása