MGP: A lelkipásztor einstandja

„- A Múziumban tegnap megint einstandot csináltak!
- Kik?
- Hát a Pásztorok. A két Pásztor.
Nagy csönd lett erre.

molnarf

 

Ehhez tudni kell, mi az az einstand. Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba - pesti nyelven: boxenlibe - játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése."

Így áll az Molnár Ferenc regényében, a Pál utcai fiúkban. A ferencjózsefi idők Múzeumkertjében a két vörös inges Pásztor erőszakkal elveszi a gyengébb, védtelenektől annak tulajdonát.

Molnár meghalt 1952-ben. Életrajzát új fejezettel gazdagította az emberi lelemény. Molnár özvegye rendet teremtett halála előtt a svájci bankba befolyó jogdíjak ügyében. 2007-ben Lukin Gábor, az író dédunokája ellenőrizte a folyószámlára beérkezett jogdíjakat. Kiderült, hogy a befolyt összeget eltulajdonította egy másik Molnár család. Elizabeth Rhodes Ohio-i részvénytársasága fejte Molnár Ferenc számláját, Roberta Gunderson nevű nagynénjével és Peter Molnár nevű protestáns püspöki lelkipásztorral együtt. Molnár eredeti neve Neumann volt. Molnár Péterék szerint a lelkipásztor Sándor nevű dédapja testvére volt a magyar írónak, akinek egyetlen a holocaustot túlélt testvérét Erzsébetnek hívták. S bár Molnárnak valóban született fitestvére, de két évvel Ferenc születése előtt meghalt. László néven.

 

A sikkasztó család

A Pásztorok lelkifurdalás nélkül csapolják a folyószámlát. Rájárnak einstandolni Nemecsek Ernő tulajdonára. Az ügyet a bíróság tárgyalja. Érdeklődéssel várjuk imposztorságuk bírósági kimenetelét.

Molnár Gál Péter

süti beállítások módosítása