Az Elisabeth újra Szegeden

Újra a magyarországi ősbemutató helyszínén, a Szegedi Szabadtéri Játékokon látható Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje, mely KERO® rendezésében először 13 esztendeje aratott sikert. A Budapesti Operettszínház szuperprodukciója 5 alkalommal tekinthető meg a Dóm téren. Az első előadásra a Tisza-parti városba érkezik a zeneszerző is, Sissi dédunokájával, s a legendás német-osztrák Halállal, Uwe Krögerrel.


lXes22
Janza Kata 1996-ban Szegeden


1996. augusztus 17. A Szegedi Szabadtéri Játékokon Kerényi Miklós Gábor - KERO® rendezésében, Gajdos József koreográfiájával, Velich Rita jelmezeivel és Szegő György díszleteivel színre kerül az Elisabeth. A Nagymező utcában ugyanezen év őszétől szerepel repertoáron a musical, ami kisebb szünetekkel azóta is hatalmas sikerrel fut. Hogy milyen értékálló műről van szó, mi sem bizonyítja jobban, hogy 13 esztendővel a premier után újra Szegeden látható Sylvester Lévay és Michael Kunze musicalje, mely a 2009. augusztus 15., 16., 20., 21. és 22-ei előadással csúcstartóvá lép elő, hiszen 22 előadást még egyetlen produkció sem ért meg a Dóm téren.
Kerényi Miklós Gábor - KERO® méltán büszke erre; szerinte a siker annak köszönhető, hogy érdekes, izgalmas történetről van szó. Michael Kunze az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe repíti vissza a nézőt, s ez közel hozza a magyarokhoz a témát, különösen Elisabeth alakján keresztül. A direktor úgy véli, még különlegesebbé teszi a művet, hogy egy világhírű honfitársunk, a szabadkai Lévay Szilveszter írt hozzá zenét. A rendező elmondta, minden darabba, amivel foglalkozik, elfogultan szerelmes lesz. Felfedezi bennük az értéket, az izgalmas, a szépséget. "Az Elisabethben rengeteg van. Sok embert érint meg. Örülök, hogy 1996-ban nem tévedtem, s egy igazi kult-előadás született, melyet nagyszerű újra Szegeden játszani. Mindig elmondom itt, hogy a Dóm tér szakrális jelleget ad a műveknek, segíti még inkább felszínre hozni azok magasságait, mélységeit."
Az Elisabeth világpremierje 1992-ben volt a bécsi Theater an der Wienben, ahol kisebb-nagyobb szünetekkel 1998-ig játszottak, majd 2003 és 2005 között felújították a sikerelőadást. Közben persze a mű világszerte hatalmas karriert futott be, játszották Japán számtalan városában, Svédországban, Hollandiában, Német-, Olasz- és Finnországban, valamint Svájcban.

dsc_0122
Bereczki Zoltán és Molnár Piroska


A Szegedi Szabadtéri Játékokon ismét látható a címszerepben az Elisabeth-tel 1996-ban bemutatkozó, a zenés színpadon akkor még gyakorlatilag ismeretlen Janza Kata, aki alakításának köszönhetően 1997-ben megkapta a legjobb musical-énekesnőnek eMeRTon-díjat. Váltója a Dóm téren Füredi Nikolett lesz. A Halált Szabó P. Szilveszter játssza, aki ugyancsak visszatér első nagy sikere helyszínére ezzel a szereppel. Mellette, meglepetésként, új beállóként Homonnay Zsolt debütál Szegeden. Luchenit Földes Tamás és Száraz Tamás, Ferencz Józsefet Bereczki Zoltán és Bálint Ádám, Zsófia főhercegnőt Molnár Piroska és Nádasi Veronika, Rudolf főherceget pedig Dolhai Attila alakítja. Fellép még a produkcióban Marik Péter, Felföldi Anikó, Sz. Nagy Ildikó, Ullmann Zsuzsa, Nagy Bea, Csuha Lajos, Jantyik Csaba, Petridisz Hrisztosz, Oláh Tibor, Péter Richárd, György-Rózsa Sándor, Imre Sebastian, Tihanyi Lívia, Mohácsi Márk és Mirtse Réka.

dscf8236
Füredi Nikolett és Szabó P. Szilveszter


Monumentális előadást láthat a közönség, hiszen egyszerre százak lesznek a színpadon. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Musical Együttese, a Pesti Broadway Stúdió növendékei, a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkara, tánckara és statisztái. Valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Makláry László vezényletével.

Az első előadásra a Tisza-partjára érkezik a zeneszerző, Lévay Szilveszter, aki illusztris vendégeket hoz magával. Nem először nézi meg vele a musicalt Valerie Habsburg-Lothringen, Erzsébet királyné ükunokája, aki már több premieren is jelen volt. Ő Sissi legkisebb gyermeke, Habsburg-Lotaringiai Mária Valéria főhercegnő dédunokája. Valerie-t is főhercegnői cím illetné meg, ezt azonban nem használja, családja régen lemondott minden rangjáról és előjogáról. S eljön a komponistával a német nyelvterület legnagyobb musicalsztárja. Uwe Kröger számtalan világhírű zenés darab főszerepét alakította a Jézus Krisztus Szupersztártól, a Rocky Horror Show-n, a Nyomorultakon, A Szépség és a Szörnyetegen, a Kabarén és a Miss Saigonon át a Józsefig. Lévay Szilveszterrel több alkalommal dolgozott: a Mozart! ősbemutatóján Colloredot, a 2010 márciusától a Budapesti Operettszínházban is látható Rebeccáén Maxim de Wintert játszotta, az Elisabeth 1992-es bécsi premierjén pedig a Halált alakította, melyet azóta is legendás szerepeként emlegetnek. Uwe Kröger egyébként magyar kolléganőjével, Janza Katával közösen dedikál Szegeden, a Dóm téren augusztus 16-án 11 órakor.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása