A III. Richárd Gdanskban

A Gdanski Shakespeare Színház által szervezett 13. Shakespeare Fesztiválon a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tompa Gábor rendezte III. Richárd című produkcióval vett részt. A társulat fesztiválon való részvételét az Európai Unió A színpadon túl - új utak az európai színjátszásban (Beyond the Stage - New Trends In European Theatre) című projektje finanszírozta.

 

richard_kep

 

A fesztiválon a kolozsvári színház olyan társulatok közt szerepelt, mint a London Metropolitan University, a lengyel Grupa Teatralna SFINKS, az angliai Propeller Theatre Company at The Watermill, a franciaországi Naxos Színház, a New York-i The Wooster Group, a Varsói Színművészeti Akadémia, a londoni Globe Színház, a németországi Bremer Shakespeare Company, a Schauspielhaus Zürich, a Szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház.

A Gdyniai Teatr Muzyczny színpadán lengyel és nemzetközi szakmai közönség előtt bemutatott előadást jó hangulatú közönségtalálkozó követte, amelyen a társulat tagjai a fölvetődött kérdésekre válaszoltak.

A közönség tagjai többek közt az erdélyi magyar színjátszás iránt érdeklődtek, valamint a kolozsvári színház Romániában és Európában elfoglalt helyéről kérdezték Tompa Gábort és a társulat tagjait. Az előadás újszerű értelmezése vonatkozásában főként a politikum, a média, és a világban levő rossz összefüggéseire, a szövegváltozat és a tér létrehozásának a folyamatára, valamint a III. Richárd hangsúlyosan mai karakterének a megalkotására kérdeztek rá.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása