Kolibri Fesztivál

2009. szeptember 5-én 18. alkalommal rendezi meg évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A hagyományosan a Jókai téri játszótéren és a színházépületben megtartott előadássorozathoz a Platform 11+ európai uniós ifjúsági színházi projekt szeptember 4-8. között Budapesten zajló találkozójának eseményei, valamint az Európai Oktató Városok szeptember 4-től a Fazekas Mihály Gimnáziumban rendezett kiállítása csatlakozik.

DSCF3402


A Kolibri egész napos ingyenes rendezvényén a színház saját produkciói mellett a Buboréka Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a Figurina Animációs Kisszínpad, a pécsi MárkusZínház, Sarkadi Bence és a Fesztivál alapítóatyjaként idén 84 évesen is fellépő Kemény Henrik vendégszerepel. A fesztivált a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitja, az előadások között pedig a Kolibri Harsona-kvartett zenél.

DSCF3286

Az idén 18 éves Kolibri szeptembertől - a magyar színházi életben példátlan módon - egyszerre két európai uniós pályázatban is társszervezőként vesz részt, melyek közül a Platform 11+ elnevezésű együttműködés első találkozójának programjai párhuzamosan zajlanak a Kolibri Fesztivállal. A 11 tagország: Norvégia, Finnország, Hollandia, Csehország, Portugália, Észtország, Szlovákia, Németország, Olaszország, Anglia színházainak (Magyarországot a Kolibri képviseli) részvételével létrejött négyéves ifjúsági színházi projekt keretében rendezők, írók, drámapedagógusok és képzőművészek közösen tanulmányozzák hazájukban a 11-15 éves korú fiatalok iskolai életét - az első közös akció szeptember 7-én a Derkovits Gy. Általános Iskola udvarán lesz. Az iskolákban talált témákból a színházművészek színdarabokat készítenek, a képzőművészek pedig a közös munkához kapcsolódó kiállításokat szerveznek. „A Kolibri Színház életében különösen fontos ez az együttműködés, hiszen sikeres ifjúsági színházi repertoárunk logikus folytatásaként végre olyan új darabok születnek majd, melyek a magyar fiatalok mindennapi életéhez, valódi problémáihoz kötődnek - fogalmaz Novák János igazgató."

A budapesti találkozó házigazdájaként a Kolibri 18 órakor mutatja be az együttműködésben szereplő hazai és külföldi írókat a fesztivál közönségének.

IMG_9250

 

Kolibri Fesztivál
program

 

9:00 Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara
Vezényel: Kőrösy Róbert és Gayer György - szabadtéri produkció

 

9:45 Gyermekjátékok
A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház és a Bozsik Yvette Társulat közös előadása - szabadtéri produkció

11:30 Hófehérke
Buboréka Bábszínház - szabadtéri produkció

12:10 A 3 kismalac és a farkasok
Pécsi Bóbita Bábszínház - szabadtéri produkció

13:00 Gitte Kath és Jakob Mendel: Semmiség
Kolibri Színház - szabadtéri produkció

14:00 Figura Ex Machina
Sarkadi Bence - színház előcsarnok

14:30 Kézműves foglalkozás

15:00 Bodnár Zoltán: Ládafia mese
Veszprémi Kabóca Bábszínház és GYKI - színházterem

15:50 Kemény Henrik -Vitéz László és a többiek - színház előcsarnok

16:30 Békés Pál: A Hókirálynő bálja, avagy a rozsda egye meg!
Tinnyei Figurina Animációs Kisszínpad - színházterem

17:20 A Jánosvitéz
Pécsi MárkusZínház - szabadtéri produkció

18:20 Michel Indali - díj átadás - szabadtéri produkció

A fesztivál fővédnökei:
Horváth Csaba Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, Verók István Terézváros polgármestere

Támogatók:
Európai Unió - Kultúra Program, Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzetközi Szakállamtitkárság, Budapest Főváros Önkormányzata, Terézvárosi Polgármesteri Hivatal, TERMA Nonprofit Közhasznú Zrt., Platform 11+, IAEC, Mérey Intézet

 

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 2009/2010-es premierjei

kolibri

 

Új előadásait tekintve dolgos évad elé néz az idén 18. születésnapját ünneplő Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. Már a kora-ősz is három premiert tartogat. Szeptember 19-én a Kolibri Pincében a KIMI-vel közös produkcióként bemutatandó Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde drámáját erősen húzott, de át nem írt szöveggel, egy lendülettel, másfél órában játsszák el. A Perényi Balázs rendezte előadásban huszonéves színészek, Csongor és Tünde kortársai, szembesülnek a felnőttvilágot megtestesítő Miriggyel, Éj asszonyával. Egy héttel később, szeptember 26-án a Kolibri Fészekben lesz a bemutatója Marék Veronika: Kippkopp és Tipptopp című meséjének, mely a Művészetek Palotájában játszott Kippkopp, a gesztenyegyerek című előadás alapján készül. A két éves kortól ajánlott asztali bábszínházat a csecsemőszínházi Toda előadásán járt nézői rég várt „második" darabjának szánja a Kolibri. Október 31-től aztán igazi családi színházi produkcióként meghatározva, a közismert Bambi regény élőszínészes-bábos előadását tűzi műsorra a Jókai téri teátrum.

A premierek mellett további előadások próbái folynak majd. A színház novemberre tervezi a Joseph Haydn: Aki hűtlen, pórul jár című bábopera bemutatását. A 8 éves kortól ajánlott darab a Művészetek Palotájában nagyzenekarral tavaly játszott előadásból, valamint annak digitális képekkel, kinagyítva is látható bábszínpaddal, énekesekkel és kerettörténettel gazdagított, augusztusban Pilisborosjenőn vendégszereplő változatából egyaránt merít. Szintén novemberben várható új csecsemőszínházi előadásuk, mely az öt éves Small Size, Big Citizens európai uniós együttműködés első bemutatója lesz a Kolibriben.

A tervek szerint már az évad második felében viszik színpadra harmadik osztályterem-színházi darabjukat Monoblock: Helló náci! címmel. 2010 elejére időzítik az egy veszprémi kollégista öngyilkosságba-gyilkosságba tartó életéről szóló Háy János: Völgyhíd című ifjúsági előadás premierjét, valamint E. Kästner: Emil és a detektívek Horváth Péter által dramatizált új adaptációját, melyben a klasszikus történetet mai hangon elmesélve szeretnék térben és időben közelebb hozni tizenéves nézőikhez. Az egy széthulló család történetét bemutató Egressy Zoltán: Szimpla szerda - Krétakör, valamint a Platform 11+ európai uniós pályázat keretében létrehozandó ifjúsági előadás előkészületei pedig jelenleg is folynak.

Forrás: Kolibri Színház

süti beállítások módosítása