Nemzeti Táncszínház

A Nemzeti Táncszínház 9. évadját kezdi meg szeptember végén. Szeptember 19-én, a II. Évadnyitó Színházi Fesztiválon kaphatnak tájékoztatást az évadtervről - többek között a tematikus napokról is - az Andrássy úton korzózók.

ntsz15

 

Nemzeti Táncszínház a II. Évadnyitó Színházi Fesztiválon
2009. szeptember 19 . Szombat, Andrássy út


Az Európai Mobilitási Hét Budapest - Autómentes Nap alkalmából a Merlin Színház szervezésében másodszor kerül megrendezésre - a néhai „Csepűrágó Fesztivál" mintájára - a Színházak Évadnyitó Fesztiválja. Az eseményen a Nemzeti Táncszínház programjából is adunk ízelítőt az Operaháznál felállított nagyszínpadon, valamint a lezárt Andrássy úton felállítjuk standunkat ahol bemutatjuk - a szinte teljes hazai táncéletet felölelő - kínálatunkat.


SZÍNHÁZI KORZÓ - az Andrássy úton a Dobó utcától a Hajós utcáig

A színházak saját installációs pulttal költöznek ki ebből az alkalomból az Andrássy út Dobó utcától egészen a Hajós utcáig terjedő szakaszára. Szeretettel várja Önt is a Nemzeti Táncszínház! A Színházi Korzón felállított standunknál megtudhatja mik lesznek az évad új bemutatói, megismerkedhet tevékenységünkkel, színházjegyeket vásárolhat, betekintést kaphat a „táncvilágba" !

 

10.45 - 11.15 óra PORT.HU NAGYSZÍNPAD - az Operaház előtt
Budapest Táncszínház: Csokoládé (részlet)

" A Csokoládé Földi Béla koreográfiája alapján készült. A koreográfus a darab témáját meglepően új oldalról közelíti meg: a csokoládék sokfélesége az emberi jellemek változatosságának allegóriája, és a fehér és hagyományos csokoládék alapvető kettőssége a férfi-nő kapcsolatot modellálja."

 

13.00 - 13.30 óra PORT.HU NAGYSZÍNPAD - az Operaház előtt
Duna Művészegyüttes: Örökkön-örökké (részlet)

"Legújabb előadásunk a képzőművészet, a világzenei hangzás és a virtuozitás keverékével kívánja a nézőt a néptánc-színház csodás világában megmeríteni. Finoman próbál elgondolkodtatni, majd ellazítani, megnyugtatni és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatni. Hatás- és gondolati elemünk ez esetben a fa világa, illetve a világ fája, mely az élet és halál fája, a termékenység és bőség fája, a szerelem fája, a felemelkedés fája, sámánfa, lélek fa, misztikus fa, a tudás fája, az idő és történelem fája, kereszt... vagyis minden."

 

16.45 - 17.15 óra PORT.HU NAGYSZÍNPAD - az Operaház előtt
Bozsik Yvette Társulat: Halál és a lányka (részlet)

"Franz Schubert A halál és a lányka című dalára és vonósnégyesének zenéjére készít Bozsik Yvette eredeti, új koreográfiát Pina Bausch emlékére, amelyben különböző emberi történeteken keresztül mutatja be az elmúlás és az élet boldog és szomorú pillanatait. Az előadás az élet és a halál körforgásáról szól játékos humorral és szarkazmussal."

 

ntsz4

 

 

Tematikus napok a Nemzeti Táncszínházban


A Nemzeti Táncszínház a 2009/2010-es évadban tematikus napokkal színesíti programját. A különböző jeles napokat kiemelve, egy-egy előadással és további programokkal (táncház, beszélgetések) várja nézőit a színház.


Magyar Népmese Napja (szeptember 30.)

Mi más is lehetne az a produkció, amivel méltó módon lehetne megünnepelni a Magyar Népmese Napját, mint az Egyszer volt Budán kutyavásár - Mátyás király meséi című gyerekelőadás!
Szeptember 30-át a nagy meseíró, Benedek Elek születésnapja iránti tisztelgésként a Magyar Olvasástársaság nyilvánította a Magyar Népmese Napjának.
Ezen a napon a Budapest Táncszínház produkcióján kívül hamuba sült pogácsával kedveskedik a Nemzeti Táncszínház a hosszú útra induló gyerekeknek. Aki nem hiszi, járjon utána!

-----------
Szeptember 30. szerda, 15.00 óra Művészetek Palotája-Fesztivál Színház
Egyszer volt Budán kutyavásár - Mátyás király meséi
Budapest Táncszínház

 


Állatok Világnapja (október 4.)

Az Állatok Világnapját Assisi Szent Ferenc halálának napján, minden év október első vasárnapján tartják világszerte, így 1991 óta Magyarországon is. Alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. Egy állati jó előadással - Karnevál - az állatok farsangja - valamint meglepetésprogramokkal várjuk a gyerekeket ezen a napon színházunkban.

------------
Október 4. vasárnap, 10.30, 15.00 óra Nemzeti Táncszínház
Karnevál - Az állatok farsangja (felújítás)
Magyar Mozdulatművészeti Társulat

 


Idősek Napja (október 5.)

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az Idősek Világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról. A világnaphoz kapcsolódóan a Nemzeti Táncszínház a Duna Művészegyüttes Aranyág című előadásával, és az azt követő teadélutánnal egybekötött beszélgetéssel kíván kedveskedni idősebb nézőinek.

----------
Október 5. hétfő, 15.00 óra Nemzeti Táncszínház
Aranyág
Duna Művészegyüttes


Halloween a Nemzeti Táncszínházban (október 30-31.)

Kísértetek, vámpírok és egyéb furcsa lények lepik el a Nemzeti Táncszínházat október 30-án és 31-én. Halloween alkalmából két előadást kínálnunk. Október 30-án este Dracula kel ki koporsójából újra, a Honvéd Táncszínház előadásában, hogy aztán a produkció után vérfagyasztó táncházban pörgesse meg a nézőket. Október 31-én pedig a Szegedi Kortárs Balett táncosai alakulnak át tündérekké és manókká a Szentivánéji álom című produkcióban. Mindkét est előtt M. Kecskés András pantomimművész garantálja az ijesztgetést a színház előterében.


-----------
Október 30. péntek, 19.00 óra Nemzeti Táncszínház
Dracula
Honvéd Táncszínház

Október 31. szombat, 19.00 óra Nemzeti Táncszínház
Szentivánéji álom
Szegedi Kortárs Balett

 

nemzetitancszinhaz_vilagosra

 

Fotók: Dusa Gábor
Forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása