Színház és Film Intézet

A Színház és Film Intézet (SZFI) 2009. októbertől indítja el átfogó képzési programját. Az oktatási központban öt területen: színház és rendezvény, hang, film, képzőművészet, szakírás mintegy 30 színházi és filmes szak intézményes képzése kezdődhet meg. Az ősszel induló képzésekre legközelebb 2 év múlva lehet újra jelentkezni - értesült a Szinhaz.hu az SZFI legfrissebb közleményéből.

 

szfi_logo

 

Egy hónap múlva indul az oktatás a hiánypótló Színház és Film Intézetben

A Színház és Film Intézet (SZFI) 2009. októbertől indítja el átfogó képzési programját. Az oktatási központban öt területen: színház és rendezvény, hang, film, képzőművészet, szakírás mintegy 30 színházi és filmes szak intézményes képzése kezdődhet meg. Az ősszel induló képzésekre legközelebb 2 év múlva lehet újra jelentkezni.

 

HÁTTÉR - országos szakképzési központ

A Színház és Film Intézet a Károli Gáspár Református Egyetem többségi tulajdonában 2009. tavaszán jött létre. Alapítását a színházi és filmes háttérszakmák magas szintű képzéseinek megoldatlansága tette szükségessé. Miközben Magyarországon a két kulturális ágazat művészeti foglalkozásainak oktatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elvégzi, a szakmai háttérbázisok szinte egésze magas szintű szakképzés nélkül működik.

Az SZFI alapításának célja, hogy a színházi, filmes és a kapcsolódó területek szakmai képzéseit egyetlen oktatási központban valósítsa meg.

Az Intézet határozott törekvése, hogy magas szakmai elvárásokat támasztva olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a jelenlegi hiányt átfogóan betölti, és hosszú távon kiemelt minőségű képzést nyújt a két törvényileg is szabályozott kulturális ágazat leendő mestereinek.

OKTATÁSI PROGRAM - átfogó szakképzési programok 2009-től 5 képzési területen

Az Intézet oktatási programja igyekszik felölelni a szerteágazó színházi és filmes szakmák képzését: a 2009/2010-es tanévre mintegy 30 szakot hirdet meg a jelentkezőknek. Ezen túl még ebben a tanévben tervezi elindítani televíziós újságíró képzéseit, míg a következő tanévben további speciális színházi és filmes szakmák megszervezését tűzte ki célul. Így az SZFI palettáján két-három év múlva várhatóan mintegy 40-50 különböző szak lesz megtalálható. Az intézet 2009 októbertől a következő szakmai képzéseket indítja:

Színház és rendezvény:
Színháztechnikus szcenikus ill. műszaki vezető
Színpadmester
Hangosító
Világítástechnikus
Ügyelő
Rendezvénytechnikus ill. rendezvény műszaki vezető

Hang:
Hangtechnikus
Hangmester
Hangtárvezető
Hangművész stúdiómenedzser

Film:
Filmtechnikus,
Felvételvezető
Gyártásvezető
Rendezőasszisztens
Segédoperatőr
(Televíziós) kameramann ill. beosztott operatőr ill. kameraoperátor
Világosító
Fővilágosító ill. bestboy
Mozgóképterjesztő- és üzemeltető
Mozgókép-forgalmazó
Mozigépész

Képzőművészet:
Díszlet- és jellemtervező asszisztens ill. díszlet- és jelmezkivitelező
Divat- és stílustervező ill. stilyst
Mozgóképi animációkészítő
Animációs film-rajzoló

Szakírás:
Forgatókönyv- és drámaíró
Színház- és filmművészeti szakíró ill. kritikus

KÉPZÉSEK - államilag elismert oklevéllel, Europass Bizonyítvánnyal, szakmai továbbképzést igénylőknek, ill. középiskolások számára is

Az induló szakok oktatása elsősorban OKJ-s felnőttképzés, a szakírás esetében tervezett egyetemi szakirányú továbbképzés (egy esetben saját indítású szakképzés) keretében, államilag elismert OKJ oklevél megszerzésével történik. Az állami oklevél mellett Europass bizonyítvány szerezhető, amely az adott szaktudást és oklevelet az EU teljes területére érvényesíti.

PLUSZ PONTOK A FELSŐOKTATÁSBA

A továbbtanuló hallgatók számára az SZFI-ben szerzett (OKJ) végzettség a szakirányú egyetemi felvételihez jelentős plusz pontszám megszerzését biztosítja.

Az SZFI egyben lehetővé teszi a jelentkezést az érettségi előtt álló középiskolás diákok számára is, azzal a feltétellel, hogy az általában 2 éves képzések záróvizsgáit csak az érettségi megszerzését követően tehetik le. Így az SZFI szakképzései számukra professzionális egyetemi felkészítést, és egyben magas szintű szakmai végzettség megszerzését teszik lehetővé.

Emellett az SZFI az adott szakmai területen már dolgozó, de végzettséggel nem rendelkező, ill. az előrelépéshez magasabb végzettséget igénylő szakemberek továbbképzését is biztosítja, különös tekintettel arra, hogy a gyakorlati okatásban közreműködő intézmények és társaságok mindkét szakma elsőrangú helyszínei közé tartoznak.

Az SZFI számol a határon túlról várható magyar jelentkezőkkel is, hiszen a környező országokban is hiány van a két szakma képzéseiből. Számukra a Színház és Film Intézet - egyéni visszajelzések alapján - (elsősorban a szálláskörülmények megoldására) külön programot dolgoz ki.

Az Intézet tárgyalásokat folytat saját szakmai képzésein túl további - tanulói jogviszonyban megszerezhető - kiegészítő képzés integrálására, amely többek között az SZFI-ben tanulók számára diákigazolvány igénylését teszi lehetővé.

OKTATÁS - Limitált kis létszámú osztályokban, élvonalbeli mesterek irányításával, a színházi és filmes szakmák elsőrangú intézményeiben

Az SZFI oktatási programját úgy alakította ki, hogy képzései munkavégzés ill. nappali (egyetemi vagy középiskolai) tanulmányok mellett is végezhetők legyenek.

Az oktatás limitált kis létszámú (átlag 10 fős) osztályokban, a szakmák élvonalába tartozó mesterek irányításával, általában 4 ill. 6 félévben, félévenként 200 órában jön létre. A tanulmányok megkezdését (esetenként több lépcsős) felvételi vizsga előzi meg, melyről a www.szfi.hu honlap ad részletes, képzésekre lebontott tájékoztatást.

Az adott képzésben részvevő tanulók általában heti 2-3 alkalommal elméleti órákon vesznek részt. A tanórák várhatóan hétköznap 17-20h, szombaton 9-12h, és/vagy 13-16h, és/vagy 17-20h között kerülnek megtartásra. Az SZFI magas óraszámú (50-70%) gyakorlati órái megtartsát a szakmák valós külső helyszínein, az adott professzionális hely működési rendje alapján, az év során képzésenként változó időszakokban (pl. adott produkciókhoz kötődően) biztosítja.

A Színház és Film Intézet oktatási célkitűzései mellett a színházi és a filmes szakmák élvonalába tartozó intézmények és társaságok sorakoztak fel, a képzésekhez gyakorlati helyszínekkel (infrastruktúrával és eszközökkel), továbbá elismert szakemberekkel (képzsévezetőkkel és oktatókkal) hozzájárulva. Ezáltal az SZFI-ben tanulók a gyakorlati órákon valós és teljes munkafolyamatokban sajátíthatják el a magas szintű szakmai ismereteket.


Jelentkezés - szeptember 30-ig, a tandíj 160ezer Ft/ félév, a legtehetségesebbek SZFI ösztöndíjra pályázhatnak

Jelentkezni 2009. szeptember 30-ig lehet. Többszörös túljelentkezés esetén az Intézet fenntartja a jogot, hogy a jelentkezéseket határidő előtt lezárja. Így a felvétel szempontjából a jelentkezési időpont is meghatározó. Az egyéni felvételi meghallgatások 2009. szeptember 14-től kezdődnek el. Az oktatás várhatóan 2009. októberben indul.

Képzéskoncentráció- kis létszám, magas óraszám

A relatíve alacsony tandíjat az Intézet non-profit jellege, és országos képzéskoncentrációja teszi lehetővé. A nonprofit jelleg az oktatásban, különösen az emelt szakképzésben döntő fontosságú, mivel a profitkényszer általában a minőség rovására megy: alacsonyabbak az óraszámok, gyengébbek a tanárok, nagyobbak az osztályok, csökken és nem a legjobb helyeken történik a gyakorlati oktatás. Ezért az SZFI szakmai célokra épülő szervezetet hozott létre, és viszonylagosan alacsony tandíjakkal, kis létszámú osztályokban, magas gyakorlati óraszámban, a szakmaiságra és a tehetségre koncentrálva, a legjelentősebb Intézmények közreműködésével alakítja ki képzéseit.

Az Intézet törekvése, hogy minőségi képzési programjában a legtehetségesebb tanulók kapjanak helyet. Ezt felvételi vizsga biztosítja, valamint SZFI ösztöndíj is segíti. Az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik a legjobb felvételi- ill. vizsgateljesítményt nyújtják, így családjuk anyagi helyzetétől függetlenül is bejuthatnak az SZFI képéseire.

Az SZFI ugyanakkor nem kívánja elárasztani a szakmát, csak az adott 2-3 éves képzés befejezését követően indít egy-egy újabb osztály, tehát az idén meghirdetett képzésekre legközelebb 2 év múlva lehet jelentkezni.

SZFI INFO - honlap: www.szfi.hu, telefon: 06 30 510 3367, személyesen: 1082 Budapest, Baross u. 3., III. em. (SZFI központi iroda) hétköznap 14-19-ig.

ELHELYEZKEDÉS - a valós tudás és magas szintű szakmai képzettség előnyben

Végül, van-e igény a munkaerőpiacon képzett filmes és színházi szakemberekre? Magyarország az EU részeként a jövőben csak magas szinten kvalifkált szakemberekkel tudja versenyképességét megőrizni. Megfigyelhető, hogy a hivatásos intézmények, produkciók egyre magasabb végzettségi követelményeket határoznak meg. Egyben azon iskolából érkezetteket részesítik előnyben, ahol a tanulók valós, hasznosítható tudást, és magas szintű szakmai gyakorlatot szereznek.

A számok is meggyőzőek: több mint 100 színház működik az országban, s rengeteg alkalmi színházi produkció születik. Az évi 30 nagyjátékfilm mellett számos dokumentumfilm és televíziós munka jön étre, továbbá a belföldi lehetőségek mellett évről évre egyre több nemzetközi koprodukció forog Magyarországon. Ugyanakkor rengetegen dolgoznak a szakmában képzettség nélkül. A több mint 5.000 érintettnek (a már valamely szakterületen dolgozóknak, illetve a még csak érdeklődőknek) nem volt eddig komoly és átfogó képzési hátterük. Ezt pótolja a Színház és Film Intézet.

süti beállítások módosítása