Színész-közönség találkozó

2009. szeptember 13-án, vasárnap rendhagyó színész-közönség találkozó kerül megrendezésre Kapu néven a dél-zalai Fityeházon. A találkozón hét társulat csaknem 100 színésze vesz részt, a fiatalabb és az idősebb generációt egyaránt képviselve. A részvétel díjmentes.

kapu

A találkozón előreláthatóan hét társulat csaknem 100 színésze vesz részt, a fiatalabb és az idősebb generációt egyaránt képviselve. Olyan rendhagyó színész-közönség találkozót rendezünk, ami a színészt és közönségét közvetlen kapcsolatba hozza egymással, hogy ezen a napon a színjátszás művészete ismét kimenjen az utcára éspedig „ingujjban, közvetlen, bohém formában".

Elképzelésünk szerint ez egy kötetlen vasárnap délutáni program a szabadban, falunkban, a Szent István téren, ahol megjelennek a művészek, falunk és a környező települések lakosai, a közönség. A művészet szempontjából elsődleges fontosságúnak tartjuk a művész és közönsége közvetlen találkozását.

Célunk, hogy ledöntsük a színészek és a közönség közötti láthatatlan falat. Alkalmat nyújtunk a színészeknek és a közönségnek a találkozásra, beszélgetésre, eszmecserére kötetlen formában, szabadon.

Ötletünk egyezik Supka Géza gondolatával, aki ugyanígy fontosnak tartotta az író és közönsége találkozását - így született meg az Ünnepi Könyvhét.

Műsor vagy előadás bemutatásának kevés szerepet tervezünk. Egyszerű, családias dolgokra gondoltunk, például közös főzés, lovaglás, borozgatás, beszélgetés néhány közös játékkal és a színészzenekar előadásával megfűszerezve.

Résztvevő színházak, társulatok:

* Weöres Sándor Színház - Szombathely
* Hevesi Sándor Színház - Zalaegerszeg
* Mesebolt Bábszínház - Szombathely
* Teleszterion Színházi Műhely - Veszprém
* Táltos Tájszínház - Almásháza
* Kvártélyház Szabadtéri Színház - Zalaegerszeg
* Dráva Völgye Középiskola Irodalmi Színpada - Barcs

Néhány gondolat a találkozón résztvevő társulatok vezetőitől:

„A Weöres Sándor Színház működésének művészi hitvallása, hogy a színház ne csak jó előadásokat hozzon létre, hanem egyben legyen találkozóhely, agóra, fórum. Fityeház vállalkozása, hogy Kapu címmel otthont adjon színész-közönség találkozónak, teljes mértékben találkozik törekvéseinkkel. Kívánom, hogy rendezvények sokszínűsége, a résztvevők lelkesedése és a falu lakóinak odaadó készültsége meghozza gyümölcsét. Joggal feltételezem, hogy önfeledt, élményekben gazdag napot tölthetünk el a többünk számára még teljesen ismeretlen, de máris szeretetre méltó helységben." (Jordán Tamás, Weöres Sándor Színház)

„A színház számomra szolgálat. Folytonos munkálkodás a harmónia helyreállításáért egy kizökkent világban, amely látszólag feltartóztathatatlanul sodródik apokaliptikus végzete felé. Annak folyamatos kutatása, hogy mit is jelent emberként létezni. Felelősség saját gondolataim és érzéseim iránt, ugyanakkor elkötelezettség a közösség felé. A színház nem néhány kiválasztott kiváltsága. Bárki odaszentelődhet a színházi tevékenységnek és bármely közösség létrehozhat érvényes és erős előadást, ha képes emberi döntési helyzetekről pontosan kérdezni és a válaszkeresésbe másokat cselekvő módon beavatni.

Az elmúlt évtizedek alatt játszottam kétkezi munkásokkal, gyerekekkel, szenvedélybetegekkel, tehetséggondozó csoporttal, pszichiátriai gondozottakkal, építettem önálló társulatot fiatalokkal. Az alternatív (nem hivatásos) működés alkotói szabadsággal ajándékoz meg, miközben számtalan dologról le kellett mondanom. A Táltos Tájszínházzal azon az úton megyek tovább, amelyen a Forrás Színpaddal elindultam. Tovább keresem a közvetlen formákat, az előadásainkat nyitott szívvel fogadó közönséget, a rituális térré varázsolható helyszíneket.

Figyelemmel kísérem mások színházi törekvéseit és folyamatosan munkálkodom azon, hogy falukba, kis közösségekhez a legjobb színházi előadások jussanak el. A falujáró színház az emberi léptéket, az odafigyelést, a közvetlenséget és a folyamatos alkalmazkodást jelenti számomra. Olyan alkalmakat, amikor néhányan összegyűlhetünk az igaz Világosság fényénél.

Reményeim szerint a fityeházi színházi nap egy természetes, pezsgő közeget biztosít a kötetlen találkozásokhoz színész és közönsége, valamint színész és színész között. Az előbbit azért tartom fontosnak, mert közvetlen visszajelzést kapunk olyan színjátékokról, amelyek nem valamely kőszínházi produkció kiragadott és falusi körülményekre adaptált részletei, hanem eleve vásári, ill. utcaszínházi játéknak készültek. Utóbbinak legalább ekkora jelentősége van. A különböző színházi formációkban dolgozó színészek, zenészek, rendezők számára ez egy különleges alakalom, mert a jelenlegi fesztiválrendszer eleve szétválasztja a színházi működés egyes területeit. Ezért minden program, amely a merev struktúrákat lazítja és növeli az átjárhatóságot, segíti a színházat abban, hogy e megbolydult világban újra és újra élő - a néző és színész teljes részvételét kívánó - előadásokat teremtsen." (Lázár Péter, Táltos Tájszínház)

„Az emberekkel egyre inkább azt hitetik el, hogy a művészet a gazdagok kiváltsága. Pedig a művészet nem üzlet! Nem bankokra és a szórakoztatóipar ügynökeire tartozik. A művészet táplálék. Nem eheted meg, de táplál!" (Peter Schumann, amerikai bábjátékos-gondolkodó)

„A fenti gondolatokat a műfaj egyik legnagyobb mágusától, közösségteremtő személyiségétől kölcsönöztem. Egy olyan alkotótól, aki a színházat, bábszínházat a társadalmi párbeszéd, a kulturális egyenlőség színtereként kezeli, aki azt mondja, hogy a bábszínház felemel, tükröt tart az egyénnek, társadalomnak, melyben megláthatjuk múltunkat és jelenünket.
Olyan bábszínházban hiszek és kívánok építeni, amely képes formálni, alakítani a környezetének arculatát, kulturális igényszintjét, amely feltámaszt és éltet, amely részt vesz otthonának hétköz- és ünnepnapjaiban, amely önmaga is képes ünnepeket teremteni. Olyan bábszínházban hiszek, amely egyszerre tiszteli a hagyományokat, épít ezekre és egyben képes ezeket korszerű bábszínházi formában megmutatni. Egyszerre megőriz és megújít.
A bábszínház mindezen folyamatokat a mesék, legendák, s a játék eszközeivel segítheti. A gyökerekhez nyúl vissza, s a jövőnkkel foglalkozik; a Gyermekkel. Azzal a gyermekkel, aki ezt a jövőt meghatározza és továbbélteti. Éppen ezért óriási a felelősségünk nekünk, a ma embereinek, színházi vezetőinek, alkotóinak velük szembe. Tőlünk tanulnak meg mindent, mi fogalmazzuk meg bennük, s általuk közös jövőnket. Ha ebben a folyamatban hatékonyan tud közreműködni a bábszínház, akkor a közösség elidegeníthetetlen, eladhatatlan és megszüntethetetlen részévé válik." (Kovács Géza - Mesebolt Bábszínház)

 

„A nevünk az eleusisi misztériumok beavató szentélyének csarnokára utal. A Déméter és Perszephoné történetét feldolgozó szertartás az élet és halál körforgásának (a természet ciklikus rendjének) titkát hivatott átadni a beavatandók számára. Ennek megfelelően olyan színházi munkákat készítünk, amelyek a formanyelv és/vagy a nézőkhöz való viszony tekintetében közel állnak ezekhez az alapokhoz. Önfeledt játékkedv, bátor gondolkodás és változatosság jellemzi előadásainkat, melyekben rendre az emberi lét mibenlétét feszegető kérdéseket fogalmazunk meg, és igyekszünk ezekre a ma emberét érdeklő, releváns válaszokat adni, de legalábbis szorgalmazni a róluk való gondolkodást." (Komáromi Sándor - Teleszterion Színházi Műhely)

A találkozón a részvétel díjmentes!
A rendezvény főszervezője a Fityeház Fejlődéséért Közalapítvány, a művészeti szervező Takács Dániel (fh).
A találkozó programjairól és a további részletekről a www.kaputalalkozo.com oldalon olvashat.

 

Fityeház Fejlődéséért Közalapítvány

 

 


 

 

 

süti beállítások módosítása